Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Što ćete poduzeti zbog pokušaja zabrane istarskog pršuta?'

Tomašić je u pismu Europskoj komisiji navela da se, kao i u slučaju prošeka i terana, "radi o pokušaju eliminacije konkurencije sa zajedničkog tržišta preko europskih institucija".
11. siječnja 2014. u 09:30 48 komentara 5461 prikaza
Ruža Tomašić
Foto: Boris Ščitar

Nakon što su u javnost izašle informacije da je Slovenija uputila prigovor na hrvatski zahtjev za registracijom izvornosti istarskog pršuta, reakcije hrvatskih političara ne jenjavaju. 

Ruža Tomašić obratila se pismenim putem članovima Europske komisije i upitala koje mjere će poduzeti na ovakav, ne prvi "napad na hrvatske autohtone proizvode".

- Republika Hrvatska je kao najnovija članica Unije stavljena u neravnopravan položaj jer nije na ovaj način mogla zaštititi svoje poljoprivredne i prehrambene proizvode prije dana pristupanja Uniji. S obzirom da je istarski pršut registriran i zaštićen na nacionalnoj razini od 2011. i da je način njegove proizvodnje strogo propisan pravilima jedinstvenima u svijetu, držim kako nema prepreke za registracijom njegove izvornosti na razini EU, poručila je Tomašić.

Europsku komisiju upitala je smatra li ovakve prigovore na zahtjev za registracijom izvornosti zloporabom tog instituta i drži li ih udarom na slobodu tržišta jer, kako je istaknula, kao i u slučaju prošeka i terana, "radi se o pokušaju eliminacije konkurencije sa zajedničkog tržišta preko europskih institucija".

- Planira li Komisija poduzeti mjere kojima bi se spriječilo ponovno dovođenje Republike Hrvatske u neravnopravan položaj na ovaj način, upitala je Tomašić.

>>Slovenci žele zabraniti i istarski pršut!

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • Dingač:

    svaka čast Ružo Hrvatska! treba braniti svoje proizvode a ne uništavati sve ko linić i ekipa na vlasti! da hrvatska imati normalnu vladu može živjeti ko švedska samo od poljoprivrede i turizma. ali naši korumpirani političari za siću rasprodaju državnu ... prikaži još!u imovinu a uvoze smeće za svoje interese i interese stranih kapitalista. da imamo slobodne pravnike svi političari bi završili u zatvor zbog činjenja neprocjenjive štete za vrijeme njihove vladavine a obvezali su se da će raditi u korist hrvata i hrvatske. Bravo Ružo!

  • perica_mali:

    : preći ću na kulen ...

  • Blomberg:

    Pa sto si to ti slovenci dozvoljavaju, nisu ni znali sto je to dok nisu prsut kod nas jeli. A nasi pak spavaju umjesto da odmah prijave kao patent, kao napr, i strukle strudlu , krvavice sa zeljem , prezvurst, ... prikaži još!t, hladetinu i itd, a ne reagirati tek kad se netko drugi javi.