Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ruža Tomašić EK:

'Što ćete poduzeti zbog pokušaja zabrane istarskog pršuta?'

Ruža Tomašić
Foto: Boris Ščitar
11.01.2014.
u 09:30

Tomašić je u pismu Europskoj komisiji navela da se, kao i u slučaju prošeka i terana, "radi o pokušaju eliminacije konkurencije sa zajedničkog tržišta preko europskih institucija".

Nakon što su u javnost izašle informacije da je Slovenija uputila prigovor na hrvatski zahtjev za registracijom izvornosti istarskog pršuta, reakcije hrvatskih političara ne jenjavaju. 

Ruža Tomašić obratila se pismenim putem članovima Europske komisije i upitala koje mjere će poduzeti na ovakav, ne prvi "napad na hrvatske autohtone proizvode".

- Republika Hrvatska je kao najnovija članica Unije stavljena u neravnopravan položaj jer nije na ovaj način mogla zaštititi svoje poljoprivredne i prehrambene proizvode prije dana pristupanja Uniji. S obzirom da je istarski pršut registriran i zaštićen na nacionalnoj razini od 2011. i da je način njegove proizvodnje strogo propisan pravilima jedinstvenima u svijetu, držim kako nema prepreke za registracijom njegove izvornosti na razini EU, poručila je Tomašić.

Europsku komisiju upitala je smatra li ovakve prigovore na zahtjev za registracijom izvornosti zloporabom tog instituta i drži li ih udarom na slobodu tržišta jer, kako je istaknula, kao i u slučaju prošeka i terana, "radi se o pokušaju eliminacije konkurencije sa zajedničkog tržišta preko europskih institucija".

- Planira li Komisija poduzeti mjere kojima bi se spriječilo ponovno dovođenje Republike Hrvatske u neravnopravan položaj na ovaj način, upitala je Tomašić.

>>Slovenci žele zabraniti i istarski pršut!

Komentara 48

DI
Dingač
11:58 11.01.2014.

svaka čast Ružo Hrvatska! treba braniti svoje proizvode a ne uništavati sve ko linić i ekipa na vlasti! da hrvatska imati normalnu vladu može živjeti ko švedska samo od poljoprivrede i turizma. ali naši korumpirani političari za siću rasprodaju državnuu imovinu a uvoze smeće za svoje interese i interese stranih kapitalista. da imamo slobodne pravnike svi političari bi završili u zatvor zbog činjenja neprocjenjive štete za vrijeme njihove vladavine a obvezali su se da će raditi u korist hrvata i hrvatske. Bravo Ružo!

PM
perica_mali
13:18 11.01.2014.

: preći ću na kulen ...

BL
Blomberg
10:30 11.01.2014.

Pa sto si to ti slovenci dozvoljavaju, nisu ni znali sto je to dok nisu prsut kod nas jeli. A nasi pak spavaju umjesto da odmah prijave kao patent, kao napr, i strukle strudlu , krvavice sa zeljem , prezvurst,t, hladetinu i itd, a ne reagirati tek kad se netko drugi javi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije