Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI ZNANSTVENIK

Tomaić: Nema konkretnih informacija da britanski soj uzrokuje teži oblik bolesti

New SARS-CoV-2 coronavirus variant discovered in Ealing, West London
Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
12.02.2021.
u 09:23

– Ali ako se brze širi, zarazit će veću populaciju i tada se postotak težih bolesti može povećati – dodao je

Vjekoslav Tomaić, znanstvenik koji radi u Laboratoriju za molekularnu virologiju i bakteriologiju na Institutu Ruđer Bošković gostujući u Studiju 4 HRT-a rekao je da je britanski soj koronavirusa detektiran u rujnu prošle godine u Velikoj Britaniji, a da je do većeg prijenosa došlo u prosincu.

– Prema zadnjim informacijama zarazan je oko 30 posto više od originalnog virusa i zato moramo biti na oprezu u populacijama koje nisu bile izložene virusu i gdje nije stečen imunitet, rekao je. Istaknuo je i kako nema konkretnih informacija da on prouzročuje teži oblik bolesti, samo da se brže širi od originalnog soja.

Foto: HRT

– Ali ako se brže širi, zarazit će veću populaciju i tada se postotak težih bolesti može povećati – dodao je.

Na pitanje kako britanski soj reagira na cjepiva, Tomaić je rekao kako nas proizvođači svih cjepiva uvjeravaju i garantiraju da su cjepiva djelotvorna i da dobro djeluju. Dodao je da je važno ubrzati dinamiku cijepljenja jer, što prije procijepimo kritičnu populaciju, oko 70 posto, to će automatski utjecati na širenje epidemije ili je čak kompletno blokirati. 

Tomaić je rekao kako je najvažnije držati se preporuka i mjera jer, ako se toga držimo automatski, smanjujemo izloženost virusu.

– Nije svejedno zarazite li se s 10 posto ili 100 posto ukupne količine virusa. Ako ste izloženi manjem broju virusnih čestica, to može utjecati na to da čovjek ima lakše oboljenje. Također, treba voditi računa i o genetskoj predispoziciji. Ne stvaramo svi isti imunitet i ne reagiramo svi isto na virus. Neki će imati blaže simptome, a neki teže. Također, moramo voditi računa o već postojećim bolestima koje osoba ima i koje mogu dodatno zakomplicirati bolest.

Što se tiče trećeg vala, Tomaić je rekao kako će mnogo faktora, kao što su pridržavanje mjera, toplije vrijeme, procijepljenost, utjecati na to hoće li doći do njega.

 

>> VIDEO Od ponedjeljka kava za van, otvaraju se teretane, kladionice, škole stranih jezika...

Komentara 1

DU
Deleted user
09:28 12.02.2021.

Naravno da nema, ali je dobar za širenje straha....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije