Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tomaić: Nema konkretnih informacija da britanski soj uzrokuje teži oblik bolesti

– Ali ako se brze širi, zarazit će veću populaciju i tada se postotak težih bolesti može povećati – dodao je
12. veljače 2021. u 09:23 1 komentara 175 prikaza
New SARS-CoV-2 coronavirus variant discovered in Ealing, West London
Foto: Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Vjekoslav Tomaić, znanstvenik koji radi u Laboratoriju za molekularnu virologiju i bakteriologiju na Institutu Ruđer Bošković gostujući u Studiju 4 HRT-a rekao je da je britanski soj koronavirusa detektiran u rujnu prošle godine u Velikoj Britaniji, a da je do većeg prijenosa došlo u prosincu.

Zagreb: Andrej Plenković dao izjavu o popuštanju mjera DETALJI NOVIH MJERA Plenković: Nije 'coffee to go' samo kava, smiju prodavati i čaj, pića... Ali nema terasa

– Prema zadnjim informacijama zarazan je oko 30 posto više od originalnog virusa i zato moramo biti na oprezu u populacijama koje nisu bile izložene virusu i gdje nije stečen imunitet, rekao je. Istaknuo je i kako nema konkretnih informacija da on prouzročuje teži oblik bolesti, samo da se brže širi od originalnog soja.

 | Autor : HRT Foto: HRT

– Ali ako se brže širi, zarazit će veću populaciju i tada se postotak težih bolesti može povećati – dodao je.

Na pitanje kako britanski soj reagira na cjepiva, Tomaić je rekao kako nas proizvođači svih cjepiva uvjeravaju i garantiraju da su cjepiva djelotvorna i da dobro djeluju. Dodao je da je važno ubrzati dinamiku cijepljenja jer, što prije procijepimo kritičnu populaciju, oko 70 posto, to će automatski utjecati na širenje epidemije ili je čak kompletno blokirati. 

oboljelo 11 osoba Imunolog Čičin Šain: Pfizerovo cjepivo štiti i protiv južnoafričkog soja

Tomaić je rekao kako je najvažnije držati se preporuka i mjera jer, ako se toga držimo automatski, smanjujemo izloženost virusu.

– Nije svejedno zarazite li se s 10 posto ili 100 posto ukupne količine virusa. Ako ste izloženi manjem broju virusnih čestica, to može utjecati na to da čovjek ima lakše oboljenje. Također, treba voditi računa i o genetskoj predispoziciji. Ne stvaramo svi isti imunitet i ne reagiramo svi isto na virus. Neki će imati blaže simptome, a neki teže. Također, moramo voditi računa o već postojećim bolestima koje osoba ima i koje mogu dodatno zakomplicirati bolest.

Što se tiče trećeg vala, Tomaić je rekao kako će mnogo faktora, kao što su pridržavanje mjera, toplije vrijeme, procijepljenost, utjecati na to hoće li doći do njega.

 

>> VIDEO Od ponedjeljka kava za van, otvaraju se teretane, kladionice, škole stranih jezika...

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom