Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVUDRIJSKA VALA

Ministar Tolušić: Nijedan ribar neće trpjeti materijalnu štetu. Tristo posto smo uz vas!

Ribari na sastanku s ministrom Tolušićem
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/8
04.01.2018.
u 22:02

Sa sastanka s predstavnicima resornih ministarstava istarski ribari izašli su zadovoljni jer im država i dalje jamči ribarenje do sredine Savudrijske vale

Od večeras mirno spavamo. Ribari mogu normalno raditi, država čvrsto stoji iza nas – kazao je Daniele Kolec, predstavnik udruge Mare Croatica, nakon sastanka s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem i predstavnicima drugih ministarstava.

Kazni još nema

Nakon jednostranih poteza i kazni koje su se proteklih dana pisale sa slovenske strane, nervoze, straha i neizvjesnosti, koja je u sezoni izlova listova tinjala na rubu incidenta, ribari su od Tolušića tražili siguran i neometan rad u hrvatskim vodama, pa tako i u Savudrijskoj vali. Kazne od Slovenaca za ribarenje u “njihovu” moru još, tvrde, nisu dobili, ali imaju čvrstu garanciju Vlade i resornih ministarstava kako će njihovi interesi biti zaštićeni, da će se svi nesporazumi rješavati dijalogom te da će, kao i dosad, ribariti do sredine vale, ali uz pratnju hrvatske policije. Vezano uz prijedlog Ivana Jakovčića da se arbitražna odluka provede, a ribari obeštete, Kolec je jučer komentirao kako ribari s time ne žele imati nikakve veze.

Mi nećemo prodati našu granicu za dva škuda – poručio je.

Ministar Tolušić danas je ponovio kako arbitražna odluka Hrvatsku ne obvezuje i neće je primijeniti.

– Hrvatska granica ostaje nepromijenjena, a naša pozicija ni za milimetar se neće promijeniti – rekao je te dodao kako hrvatski ribari imaju pravo loviti ribu na istom području kao i dosad i u miru – i nijedan neće trpjeti materijalnu štetu. Naši će ribari biti zaštićeni i imaju apsolutnu podršku Vlade RH. Tristo posto smo uz vas! – kazao je.

Premijer Andrej Plenković danas je još jednom pozvao Sloveniju da izbjegava jednostrane poteze i incidente, uz poruku da će Hrvatska na eventualne pokušaje Slovenije da novčano kazni ribare koje je zatekla na teritoriju koji po arbitražnoj odluci smatra svojim uzvratiti istom mjerom. – Nema nikakvog problema u tome da naša policija snima sve slovenske brodice koje dođu u naše vode – rekao je premijer istaknuvši da je najmanji problem izdavati kazne.

Dijalog prije svega

Sukladno ovome što govori slovenska, može i hrvatska strana. Ima sve podatke i, ako do toga dođe, naravno da ćemo i mi posegnuti za takvim koracima – izjavio je Plenković.

Još je jednom, međutim, naglasio kako Hrvatska želi ostati suzdržana i otvoreno pitanje rješavati kroz dijalog, sukladno međunarodnom pravu.

Sve što želimo jest ponašati se pozitivno, da se pitanje ne zakomplicira. Naša se pozicija ni za milimetar ne mijenja, mislimo da možemo postići dogovor, Sloveniji pružamo ruku suradnje – poručio je Plenković. Kako se neslužbeno doznaje, hrvatska je policija evidentirala sve neovlaštene ulaske slovenske policije i ribara iza crte sredine u Savudrijskoj vali, koju Hrvatska, bez obzira na odluku arbitražne komisije, smatra svojim teritorijem.

Hrvatska vodi konzistentnu politiku i zauzima se za dijalog, no kad bi druga strana išla s kaznama prema našim ribarima, mi imamo evidentiranih više od 830 povreda granične crte njihovih ribara i policije i uzvratit ćemo istom mjerom – kazao nam je izvor blizak Banskim dvorima. Ponavlja kako ribari mogu slobodno ribariti do crte sredine i da će ih država znati zaštititi. Podsjeća da je policija pratila savudrijske ribare od samog početka jednostrane primjene arbitražne odluke, da ni u jednom času nije odstupila od toga te da će ih i dalje štititi.

Jednostrani potezi sa slovenske strane, posebno najava kazni za ribare koje je slovenska policija zatekla u vodama koje Slovenija drži svojim teritorijem, izazvali su napetost u dijelu javnosti. Vukovarskog branitelja Petra Janjića Tromblona igra živaca u Savudrijskoj vali toliko je isfrustrirala da je otvorenim pismom od premijera Andreja Plenkovića zatražio da problem sa Slovenijom riješi u roku 72 sata ili će u protivnom osobno organizirati 100 ribarskih brodova i brodica ratnih veterana “koji će zaštititi hrvatsku morsku državnu granicu sa Slovenijom od nezakonitog upada tuđe policije u hrvatske teritorijalne vode”.

Ulje na vatru dolila je i europarlamentarka Ruža Tomašić koja traži da Hrvatska zaštiti svoju granicu, a pritisak je došao i od Mosta koji je jučer u proceduru uputio prijedlog aktivacije gospodarskog pojasa na Jadranu, što je bio jedan od uvjeta te stranke za koaliciju s HDZ-om. Iz Vlade uporno ponavljaju kako je situaciju moguće riješiti samo kroz dijalog te kako Hrvatska ima spreman odgovor na svaki mogući jednostrani potez iz Slovenije.

– Najgore bi u ovoj situaciji bilo izgubiti živce, ključno je strpljenje – poručuju iz Vlade dodajući da zadovoljstvo ribara nakon sastanka pokazuje da nema razloga za paniku.     

Komentara 30

QW
qwe
16:32 04.01.2018.

Nije mi jasno kako su ribari sada mirni; ako prijeđu granicu Slovenci će tražiti da plate kaznu ili će im suditi. pa mogu završiti u zatvoru. Ako bi Hrvatska država platila tu kaznu to bi značilo da priznaje arbitražu au a to ne želi. Je li moguće da su ribari tako naivni?

ST
strsljen2013
16:05 04.01.2018.

Od danas mirno spavajte i plovite i vozite se i putujte ali sve dok ne pređete granicu.

KE
Kerlc
17:46 04.01.2018.

U redu, nema problema. Sloveniju ne zanima ko će da plati kazne - ribari ili hrvatski proračun. Bilo bi još bolje ako će se kazne plaćati iz proračuna. Tako bi Hrvatska konačno pokazala da poštuje medjunarodno pravo odnosno arbitražnu odluku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije