Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

To što je pandemija promijenila lice, ne znači da su Most, Domovinski pokret i Lauc bili u pravu

U Hrvatskoj nas je 18 posto primilo booster dozu i u niti dva mjeseca imamo 2916 "COVID-smrti", a Izrael s 54 posto 186! Unatoč tomu neki još imaju neiscrpnu energiju baviti se i komoditetom pojedinaca, infantilnim buntovništvom ili populističkim prkošenjem "stožerokraciji" s jednom od najliberalnijih pandemijskih politika u Europi
21. siječnja 2022. u 14:38 18 komentara 1854 prikaza
Covid potvrde
Foto: NACHO DOCE/REUTERS

Stephen Nikola Bartulica iz Domovinskog pokreta na svom Facebook profilu objavio je uz dva moja teksta objavljena u Večernjem listu u razmaku od niti dva mjeseca, opasku "nekima je teško prepoznati vlastito licemjerje", pa dodaje: "Neće se ovo tako brzo zaboraviti. Kojom lakoćom se prilagođavaju novom narativu!?". Prva je kolumna od 23. studenoga pod naslovom "Deset tisuća ljudi moralo je umrijeti zbog COVID-19 da bi Most i ostali licemjeri spoznali vrijednost slobode!?", te jučerašnji uvodnik "Johnson ukinuo COVID-potvrde, postaju li one u Hrvatskoj dozvole za širenje virusa". I zastupnici Mosta likuju zbog promjene stava politike prema COVID-potvrdama u UK-u i Izraelu.

Koji su to politikanti. Koriste se retorikom i "logikom" Gordana Lauca. Tako i on svako malo manipulira sa svojim simpatizerima pišući im "jesam li vam rekao", pa i sada likuje da su "tvrdokoronaši" došli na njegovo. To što su se okolnosti promijenile ne znači da je Lauc odnosno Most, ili Domovinski pokret, bili u pravu i da inicijativa u vrijeme najvećeg vala s opakom delta varijantom nije bila teški pandemijski, politički i humanistički promašaj. Naravno da se s vremenom, pa i u niti dva mjeseca, po tko zna koji put tijekom pandemije, okolnosti mijenjaju po diktatu virusa i ovisno o novim znanstvenim saznanjima i drugim okolnostima.

Maske su prvo bile obvezne samo za zdravstvene djelatnike, osobito dok ih nije bilo dovoljno, pa se onda 3. travnja 2020. prvi Lauc, što bi on danas rekao, u duhu "pandemijskog marketinga" pozvao na američko istraživanje koje je utvrdilo da se virus prenosi i asimptomatski aerosolom te da maske, na oduševljenje prije svega kineskih proizvođača, trebaju nositi i zdravi. Kada je i WHO promijenio stav i preporučio da maske nose i učenici tada sam napisao kolumnu "Trebali smo slušati Lauca...". Sada Lauc traži ukidanje maski za učenike, očito se uzdajući u prirodnu imunizaciju "blagim" omikronom među mlađom populacijom. 

U Austriji su obvezne FFP2 maske, i uz masovno testiranje oni imaju manje zaraženih u omjeru na broj stanovnika od nas, iako ih je dva i pol puta više, i dok je unazad sedam dana kod nas bilo 72 "COVID-smrti" na svakih milijun stanovnika, u Austriji ih je 6!

Lockdown je u atmosferi straha od nepoznatog virusa i te kako imao svoju epidemiološku i psihološku svrhu na početku pandemije, posebice gdje je uveden na vrijeme, i upravo je Hrvatska bila dobar primjer (kasnije smo sve to "prolili") za razliku od zapadnoeuropskih zemalja koje su na početku zakasnile s reakcijom. Danas, osobito u Hrvatskoj, zaključavanje bi donijelo više štete (ne samo ekonomske, nego i s obzirom na stanje zdravlja nacije) nego koristi, premda uvela ga je Nizozemska pa oni sada imaju 4/1 mil. st. "COVID-smrti".

Tako je i sa COVID-potvrdama. Dakle, kad je pisana kolumna o Mostovu licemjerju prema slobodama – zašto su čekali dvije godine pa glas protiv "stožerokracije" digli u jeku najjačeg vala s opakom deltom - COVID-potvrde imale su smisla jer je cjepivo pružalo značajnu zaštitu i od prenošenja virusa, te su i znanstvene studije, a i epidemiološki pokazatelji ukazivali na jasnu razliku između cijepljenih, osobito dvostrukom dozom, i necijepljenih, pa i kad je riječ o širenju zaraze, a ne samo o zaštiti od teškog oboljenja.

Zato je u studenome u svijetu bilo oko pola milijuna novozaraženih, a proteklih dana ih je po više od 3,5 milijuna, sedam puta više, u nekim zemljama poput Francuske i višestruko više, 30.000 u studenome, a 460.000 proteklih dana. Dakle, pandemija je između dvaju mojih osvrta posve promijenila svoje lice. Klinička slika oboljelih od delte i omikrona, svjedoče liječnici, znatno se razlikuje. Zemlje koje imaju od 70 pa i više od 80 pa i 90 posto cijepljenog stanovništva s dvostrukom dozom cjepiva, suočene su tjednima s drastičnim porastom novozaraženih jer je omikron znatno probio zaštitu osobito od jedne ili dvije doze cjepiva tako da recimo i šef Kriznog stožera KB Dubrava prof. dr. Bruno Baršić kaže kako više nema nikakve razlike između cijepljenih i necijepljenih te se i on pita čemu služi testiranje ako imamo više od 50 posto pozitivnih.

Virus se od Nove godine masovno širi visokoprocijepljenim zapadom Europe. COVID-potvrde pružaju lažnu sigurnost i protiv omikrona donose i štetu. I to što nemamo kapaciteta za testiranje i kasnimo, obezvrjeđuje korist koju su imale za dominacije delta varijante virusa. Oni koji ih sada posjeduju, a imaju blage simptome, nemaju motiva za antigensko testiranje s obzirom da potvrdu ne mogu obnoviti ako namjeravaju izvan Hrvatske, a ako test pokaže da su pozitivni i oni i obitelj moraju u izolaciju. Ovako, ako nemaju temperaturu mogu i u bolnicu, putovati... Zato dr. Saša Srića apelira na cijepljene da ne zloupotrebljavaju COVID-potvrde.

Naravno, zloupotrebljavat su ih mogli i prije, i za inicijative Mosta, ali ipak znatno je veća bila zaštita od prenošenja delte kod cijepljenih s dvije doze, osobito u usporedbi s necijepljenima. Učinkovitost cijepljenja protiv širenja omikrona znatno je oslabila pa se utoliko izgubila i efikasnost COVID-potvrda. O tomu govore svi znanstvenici iako neki drže da i sa smanjenim učinkom COVID-potvrde još imaju smisla jer nismo dosegli vrhunac omikron vala, pa neki njihovo ukidanje, kao i prestanak testiranja (iako se nitko za to ne zalaže kad je riječ o zaštiti zdravstva, socijalne skrbi i sličnih institucija s puno rizičnih) smatraju i suludom idejom, a neki ipak s obzirom na sve okolnosti sada COVID-potvrde smatraju besmislenima.

Dakle, ponovimo, pandemija je promijenila lice i s naglaskom na tomu da si visokoprocijepljene zemlje mogu priuštiti "luksuz" ukidanja COVID-potvrda s obzirom na njihove epidemiološke pokazatelje, u našim posve različitim pandemijskim okolnostima, osobito uz manjkavosti s testiranjem, postavili smo pitanje pretvaraju li se COVID-potvrde u nas u dozvole za širenje virusa. To ne znači da se htjelo reći kako su Most ili Domovinski pokret bili u pravu i da njihova inicijativa prije dva mjeseca nije bila štetna i politički licemjerna, baš u vrijeme kad je trebalo intenzivirati booster kampanju.

U protekla dva, tri mjeseca Hrvatska je u svjetskom vrhu po omjeru broja smrti koje se vežu uz COVID-19 na milijun stanovnika jer smo jedna od najstarijih nacija, s brojnim komorbiditetima u rizičnim dobnim skupinama iznad 60, i među najslabije procijepljenima u Europi, kako s dvostrukim cjepivom koje štiti od teških oboljenja, tako i s booster dozom koja pruža značajniju zaštitu i od širenja virusa. Premijer je jučer rekao da je 18 posto naših građana primilo booster dozu. Izrael i UK su na 54 posto. U Hrvatskoj je od 23. studenoga bilo 2916 "COVID-smrti", u UK-u sa 17 puta više stanovnika - 9065, a u Izraelu s više nego dvostruko više stanovnika 186! Ali, unatoč tomu neki i dalje imaju neiscrpnu energiju baviti se "važnijim temama" pa i ako je riječ samo o pukom komoditetu pojedinaca i/ili infantilnom buntovništvu i populističkom prkošenju  "stožerokraciji", s jednom od najliberalnijih pandemijskih politika u Europi. 

Sabor EPIDEMIOLOŠKE MJERE Politički bodovi na COVID potvrdama: HDZ i SDP oprezni, HSLS bi potvrde ukinuo Matičnjak PROMO Lekcija koju smo naučili u ove dvije godine borbe s koronavirusom – važnost T-stanica u organizmu Zagreb: Provjera valjanosti Covid potvrda o cijepljenju KORONAVIRUS Znanstvenici o ukidanju COVID potvrda: Još nije vrijeme za ublažavanje mjera
NIJE IMAO DRUGU
Obnavljao krovište svinjca pa izvjesio krivu zastavu. Odmah mu došla policija
Argeta
Zero Food Waste
Svaki dan sam naviknut bacati ostatke kruha. Evo zašto sam to odlučio promijeniti
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Propeler:

  Neke je stvari lako predvidjeti. Pametni vide, budale slijepo propagiraju. Besmislenost Covid potvrda, ispodprosječno inteligentna osoba, vidjela je odmah nakon uvođenja istih. Promotori straha i smrti i danas ne žele vjerovati u njihovu besmislenost. Naprijed Most i Lauc.

 • Jania:

  Znači autor nam sad konačno otvoreno kaže da su korona-karantene iimale i imaju psihološku svrhu. Bilo je jasno otpočetka da je glavna svrha zastrašivanje i stvaranje ozračja masovne psihoze.

 • krizbaher:

  Jedino licemjerje i sebičnost, pogotovo kada se uzme u obzir koliko su se služili nebuloznom frazom "Cijepi se, misli na druge", pokazuje upravo veliki broj cijepljenih, koji SVJESNO, bolesni i zaraženi slobodno šetaju populacijom, SVJESNO šireći virus i govore kako ... prikaži još!o su se cijepili da se ne moraju testirati, pri čemu se u ogromnoj mjeri ne drže nikakvih mjera distance i nošenja maski. TO je pravo licemjerje i sebičnost, a ne to što se netko ne želi cijepiti, čime nimalo ne ugrožava druge, obzirom da ništa više ili manje neće širiti zarazu zato što se nije cijepio. O preopterećenju bolničkih kapaciteta ne treba uopće trošiti riječi, već je i vrlo "jednostavnim" umovima moralo postati jasno da je problem zdravstva nastao puno prije COVID-a, dok je preopterećenje uslijed pandemije doslovno konstruirano uvođenjem nerazumnih mjera u zdravstveni sustav i iskorištavanja situacije u propagandne svrhe promoviranja COVID-a i "potrebe" za cijepljenjem.