Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iznenađenja izbora

Tko su najveći gubitnici izbora, a tko dobitnici?

darinko kosor, dorica nikolić, hsls (1)
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
05.12.2011.
u 12:53

Podbacio je i HSS koji je osvojio samo jedan mandat, a ništa bolji nije ni HSP dr. Ante Starčevića

Iako se zbog nadmoćne pobjede Kukuriku koalicije HDZ čini kao najveći gubitnik ovih parlamentarnih izbora, s obzirom na to da je nakon osam godina izgubio vlast u Hrvatskoj, njihov poraz prema svim predizbornim anketama ipak je bio očekivan. Stoga, većih gubitnika od HDZ-a definitivno ima. Jedan od njih svakako je i HSLS koji u novom sazivu Sabora neće imati nijednog zastupnika.

– Da je bilo pravde, trebali smo proći bolje, ali očito je da građani nisu prepoznali naš program i umjesto bolnih i nužnih rezova odlučili su se za socijalnu stabilnost – rekao je Darinko Kosor, čelni čovjek liberala.

Ništa bolje nisu prošli ni pravaši. HSP Danijela Srba u istoj je situaciji kao i liberali – u Saboru neće imati svog zastupnika. Proslavio se nije ni HSP dr. Ante Starčević koji je osvojio samo jedan mandat.

– Nikako nisam očekivala da će biti tolika razlika između HDZ-a i Kukuriku koalicije. To mi je je veliko iznenađenje. Mislila sam da ćemo mi dobiti barem tri mandata, da u Saboru možemo imati svoj klub – kazala je Ruža Tomašić.

Iako se tijekom večeri činilo kako bi HSS mogao osvojiti dva mandata u Saboru, posljednji rezultati ne pokazuju tako. Seljaci će, naime, imati samo jednog zastupnika i to predsjednika Josipa Friščića. Nadomak ulasku u parlament bio je i Božidar Pankretić, no kako je večer odmicala, izgubio je svoj mandat u II. izbornoj jedinici.

– Kad smo donijeli odluku da na ove izbore izađemo sami, bili smo svjesni da nam neće biti lako, ali htjeli smo vidjeti gdje smo. Ovo nam je sada svima lekcija – kazao je Friščić.

Gubitnik je i Milan Bandić čija neovisna lista Stijena ni u jednoj izbornoj jedinici nije osvojila više od tri posto glasova.  

– Ne smatram ovo debaklom, idemo dalje – pokušao je zadržati optimistički gard još uvijek zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Uspješan nije bio ni Ljubo Jurčić koji je koalirao s Blokom umirovljenika zajedno, PGS-om i HRS-om. Najviše glasova, odnosno 4,39 posto osvojili su u VIII. izbornoj jedinici, no to nije bilo dovoljno za ulazak u Sabor.

>>Tko su najugodnija iznenađenja izbora pročitajte ovdje

Komentara 171

OB
-obrisani-
14:31 05.12.2011.

Kako dati nekon povjerenje tko nikad nije stekao veću vrijednost i s takvom investirao? nije li imbecilno vjerovati na izjavljene želje?

AL
AlanFord
15:46 05.12.2011.

Ja još čekam pravu definiciju desnice u Hrvatskoj. Hoće li mi netko pojasniti što za njega desno je? Hvala :)

PR
Protivcenzure
14:10 05.12.2011.

jaca je najveći gubitnik jer je po prirodi gubitnica. Ponižena je!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije