Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podbacili

HSLS izbrisan s političke scene, ne osvaja nijedan mandat

darinko kosor, dorica nikolić, hsls (1)
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
05.12.2011.
u 00:47

HSLS je prema dosadašnjim rezultatima praktično izbrisan s političke scene. Kosor vjeruje da će nešto mandata ipak dobiti

Pljesak koji se prolomio stožerom HSLS-a u trenutku objave privremenih izbornih rezultata, prema kojima je gradonačelnik Kutine Davor Žmegač, kandidat u VI. jedinici, osvojio mjesto u Saboru, bio je jedan od rijetkih svijetlih trenutaka u izbornoj noći za hrvatske liberale.

Pokazalo se, naime, da je u pitanju jedini nositelj liste koji je prešao izborni prag – ali ne zadugo. Konferencija za medije Državnog izbornog povjerenstva donijela im je potpuni preokret poslije ponoći, kad se doznalo da je i Žmegač, jedina uzdanica liberala, podbacio.

Ukratko, HSLS je u ovom sazivu Sabora praktično izbrisan s političke scene. S obzirom na to da je koji sat ranije predviđao između tri i pet saborskih mandata, predsjednik Darinko Kosor silno se trudio sakriti svoje razočaranje.

Grubišić bolji od Budiše

– Vidjet ćemo što nosi jutro, blizu smo izbornog praga u nekoliko izbornih jedinica. Realno je da ćemo nešto mandata ipak dobiti. Naslijedio sam stranku kad smo imali 0,8 posto, ovi su izbori pokazali da možemo dobaciti do pet posto. Da je bilo pravde, trebali smo proći bolje, ali očito je da građani nisu prepoznali naš program i umjesto bolnih i nužnih rezova odlučili su se za socijalnu stabilnost – rekao je Darinko Kosor odmah poslije ponoći, čestitajući lijevoj koaliciji na pobjedi i dodajući da ih čekaju teški trenuci.

Upitan da komentira poraz Dražena Budiše u IX. izbornoj jedinici, rekao je:

– Nažalost, dobio je don Ivana Grubišića kao protivnika, izgleda da se dobar dio konzervativnih glasača ipak odlučio za njega. Nadam se da će se u budućnosti građani ipak opredijeliti za one koji su život podredili Hrvatskoj, poput Dražena Budiše.

Na novinarsko pitanje hoće li biti promjena na čelu stranke Darinko Kosor odgovorio je da su njegovi liberali demokratska stranka i da će odlučiti što je najbolje za stranku.

Srića: Platili smo danak lošem imidžu klijentelista

Velimir Srića, nositelj liste u Zagrebu, uzroke izbornog poraza pronalazi u novijoj prošlosti.

– Mislim da smo platili danak višegodišnjem lošem imidžu stranke kao trgovačke i klijentelističke. Nažalost, nismo uspjeli poslati dovoljno jasnu poruku da ljudi iz nekadašnjeg vodstva stranke više nisu s nama – rekao je Srića.

Nešto ranije, dok izborni potop još nije bio na pomolu, stranački dužnosnici i simpatizeri na prepunim hodnicima stožera na zagrebačkom Zrinjevcu s puno su optimizma primali informacije pristigle s terena prema kojima HSLS-u nedostaje stotinu ili dvije stotine glasova do prelaska praga u četiri izborne jedinice. Kako je večer odmicala, a rezultati s terena govorili drukčije, zabrinutost je među stranačkim kolegama rasla.

– Posljednjih godinu i pol u stranci se osjećala nova energija, imamo sjajne ljude, sjajan program. Ako ne prođemo, ostajemo bez svega, bez podrške, bez sredstava, možemo natrag u baraku – rekla nam je vidno razočarana članica zagrebačkih liberala.

Komentara 117

CR
crvenaHrvatska
00:58 05.12.2011.

- Neka ovaj papan objasni kako je došao do srednjoškolske diplome

VG
vera grdic
01:10 05.12.2011.

Sto si zasluzija to si i dobija , Svaki vrag se peklja u politiku, Zasto nisi koalira sa SDSS mozda bi dobija koji mandat, Ajde ,,dosta si drobija,

DU
Deleted user
09:19 05.12.2011.

HSLS je uništio Dražen Budiša koalicijom s SDP-om.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije