Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajlandska princeza

Tko je žena od koje strahuje režim: Aktivistica i glumica želi biti političarka

Princeza Ubolratana
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
10.02.2019.
u 07:45

Kralj je zaustavio njezin nastup na izborima, ali joj je pozitivan pristup priskrbio brojne pristalice

Tajlandska princeza Ubolratana ponovno je stavila tu zemlju u središte pozornosti svjetske javnosti, i to prvi put od lipnja i srpnja prošle godine kada je ta država danima bila u svim svjetskim medijima zbog misije spašavanja 12 mladih nogometaša iz poplavljene špilj. Princeza je svojom kandidaturom za premijerku, koju je intervencijom ipak spriječio kralj i njezin brat Vajiralongkorn, podigla puno prašine u zemlji kojom od 2014. godine vlada vojna hunta.

Monarhija izvan politike

Tajlanđani će na izbore izići 24. ožujka i zadovoljni su što će moći glasovati i time, barem djelomično, vratiti demokratske institucije.

Prije pet godina, general Prayuth Chan-ocha smijenio je vladu, suspendirao ustav i praktički sam sebe postavio za premijera, i to tako da je napunio parlament lojalistima koji su ga kasnije jednoglasno izabrali za šefa vlade. Dva tjedna prije nego što je vojna hunta preuzela vlast, Ustavni je sud smijenio premijerku Yingluck Shinawatru. Prayuth je nastavio vladati do danas pa je raspisivanje izbora ove godine konačno vratilo mogućnost Tajlanđanima da izaberu legitimnu vlast.

Princeza Ubolratana svoju je kandidaturu za premijerku istaknula u petak. To je potreslo čelnike vojne hunte jer ju je kandidirala stranka povezana upravo s premijerkom čiju je vlast prekinula vojna hunta.

Zanimljivo, istog je dana svima službeno obznanio da će se na izborima kandidirati i sam Prayuth koji je samo mogao gledati kako svi svjetski mediji izvještavaju o princezi opozicionarki koja pokušava smijeniti nelegitimnu vlast. No, kralj je prekjučer rekao da neće dopustiti sestri da se kandidira jer joj to ne dopušta ni ustav koji propisuje da se monarhija mora držati izvan dnevne politike.

“Hoću vidjeti napredak”

Ubolratana je inače 67-godišnjakinja koja se odrekla statusa princeze još 1972. kada se udala za Amerikanca. Rastali su se 1998., a tri godine kasnije Ubolratana vratila se u SAD.

Kći je pokojnog kralja Bhumibola koji je Tajlandom vladao do svoje smrti 2016., čak 70 godina. Zbog toga je službenici tretiraju kao članicu vladajuće kuće iako se odrekla te titule.

Nakon što se vratila u svoju zemlju, od 2008. do 2012. glumila je u tri filma te je povela kampanju protiv droge među mladima. Vodila je i talk-show u kojem im je davala savjete. U tom se razdoblju i zainteresirala za politiku.

“Kada se vratila u Tajland, uspostavila je projekt za odvraćanje mladih od droge te je putovala zemljom pa je vidjela patnje ljudi. Želi sudjelovati u smanjivanju siromaštva i osigurati da Tajlanđani bolje žive”, stoji u priopćenju stranke koja ju je kandidirala. Ta je stranka zatim povukla njezinu kandidaturu zbog kraljeva mišljenja da se ne bi trebala kandidirati. Nakon toga je na društvenim mrežama princeza Ubolratana zahvalila svima koji su je podržavali, ne spominjući odluke svoga brata.

– Željela bih vidjeti napredak Tajlanda, da ga poštuju i prihvaćaju druge zemlje, želim vidjeti sve Tajlanđane da imaju prava, šansu, dobar život i sreću – rekla je. Možda se neće kandidirati, ali je privukla pozornost na svoju zemlju kojom vlada režim koji nije dobio političku utakmicu na 
izborima.

Video: Pogledajte kako je u nekoliko sekundi ostao bez skupocjena sata i prstena

Ključne riječi

Komentara 2

CR
crodux
13:54 10.02.2019.

aktivistica haha, smijeh kad čujem taj izraz..

DU
Deleted user
20:21 10.02.2019.

Ova žena je totalna sramota ne samo za Tajland nego za ljudski rod. Ponaša se cijeli život kao idiot uz to šta se jos i “fura” na imidž Amerike iz 50-tih I 60-tih godina. Živi totalno van realnosti i biloo kakve odgovornosti u životu. Vic stolječa.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije