Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko je slavonski građevinac koji je ministru Tolušiću gradio kuću

Najviše poslova, u vrijednosti oko 5 milijuna kuna, Građevinarstvo Horvat dobilo je 2014. i 2015. kada je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić bio župan Virovitičko-podravske županije
09. svibnja 2019. u 09:08 75 komentara 17591 prikaza
Tomislav Horvat i kuća Tomislava Tolušića
Foto: Davor Javorović/PIXSELL, Slatina.hr
Pogledajte galeriju 1/9

Tvrtka Građevinarstvo Horvat u vlasništvu Tomislava Horvata od 2014., kada je sklopljen prvi ugovor, do 2019. godine s Virovitičko-podravskom županijom radila je poslova u vrijednosti 8,67 milijuna kuna.

Obiteljska kuća ministra Tomislava Tolušića u Virovitici Provjera imovine Tolušićevi kvadrati: Zašto je ministar prijavio manju kvadraturu kuće u imovinskoj kartici?

 

Najviše poslova, u vrijednosti oko 5 milijuna kuna, Građevinarstvo Horvat dobilo je 2014. i 2015. kada je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić bio župan Virovitičko-podravske županije.

Pitajte Tolušića zašto me uzeo

U 2016., kada je Tolušić prvi put postao ministar u Vladi premijera Oreškovića, Građevinarstvo Horvat s Virovitičko-podravskom županijom nije sklopilo nijedan građevinski ugovor.

Međutim, u biznis se ta tvrtka vratila 2017. i 2018. godine, a ostaje za vidjeti hoće li dobivati poslove i u 2019. jer zasad u ovoj godini nema sklopljenih ugovora.

Tomislav Horvat i kuća Tomislava Tolušića
1 / 14
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić našao se u središtu pažnje zbog obiteljske kuće u Virovitici.
Obiteljska kuća ministra Tomislava Tolušića u Virovitici Sporni kvadrati Ovo je kuća zbog koje je Tomislav Tolušić pod povećalom javnosti

Te podatke poslala nam je Virovitičko-podravska županija jer smo tražili uvid u sve radove koje je izvodila tvrtka koja je gradila obiteljsku kuću ministra Tolušića u Virovitici, odnosno poslali su nam link s podacima o javnoj nabavi od 2010. do 2019., iz kojih su vidljivi svi poslovi Građevinarstva Horvat. Otkriveno je, naime, da je Tolušić umjesto 330 kvadrata i još 120 kvadrata zasebnog objekta, u kojem “roštilja”, u imovinsku karticu upisao tek 165 kvadrata stambenog prostora. Istodobno je otkriveno i to da je tvrtka koja je godinama surađivala s Virovitičko-podravskom županijom izgradila Tolušićevu kuću. Jučer smo nazvali Tomislava Horvata, vlasnika tvrtke, i upitali ga kako ga je Tolušić angažirao i je li mu na račun poslovanja sa Županijom dao povoljnije uvjete i cijenu gradnje kuće.

– Gradio sam Tolušićevu kuću i za sve imam uredne račune – rekao nam je Horvat. Kada smo ga upitali može li nam pokazati te račune, rekao je da trenutačno to ne može učiniti.

– Sve poslove sa Županijom dobio sam na natječajima, sve je po pravilima – tvrdi Horvat. Jeste li Tolušiću pogodovali cijenom?

– Nisam, ništa, nikakve beneficije nije dobio – tvrdi Horvat. Na pitanje kako to da je ministar Tolušić angažirao baš njega, Horvat je odvratio da to treba pitati ministra poljoprivrede.

peđa grbin 'Nemojte da vas zavaraju lažne isprike, važno je tko je izgradio Tolušićevu kuću'

– Radim od 2004., imam 15 do 20 zaposlenih. Što bih trebao, otpustiti sve te ljude i ne raditi ništa? – uzrujao se Horvat.

Građevinarstvo Horvat, prema podacima iz Poslovne Hrvatske, osnovano je 2010., iako nam je vlasnik Horvat jučer rekao da tvrtka posluje od 2004. godine. Građevinarstvo Horvat u 2017. ostvarilo je 4,86 milijuna kuna prihoda, a tvrtka je registrirana za gradnju stambenih i nestambenih zgrada. Za Virovitičko-podravsku županiju Horvat je rekonstruirao škole, prenamjenjivao zgradu primarne zdravstvene zaštite, radio energetsku obnovu škola, rekonstruirao krovišta škola...

Prema podacima iz imovinske kartice, Tolušić je sa suprugom za gradnju obiteljske kuće podigao kredit od 80.000 eura u Splitskoj banci po kamati od 3,1 posto. Dio novca za kuću, koju je procijenio na 950.000 kuna, namirio je prodajom imovine. Za stan u Zagrebu podigao je 70.000 eura kredita, također u Splitskoj banci, i to po kamati od 2,98 posto. Stan je procijenio na 600.000 kuna. Iz iznosa kamata vidljivo je da je Tolušić dobio povlaštene kredite, što je čest slučaj s političarima, jer 2017. i 2018., kada ih je Tolušić dizao, kamate nisu bile tako niske, a pitanje je bi li “obični građani” i danas mogli tako jeftino dobiti stambene kredite unatoč tome što su kamate u posljednje vrijeme prilično pale. Ukupna kreditna zaduženja Tolušića i njegove supruge mjesečno iznose nešto manje od 12.000 kuna, a ukupna su im primanja oko 26.000 kuna.

Tomislav Tolušić redovitA provjera Povjerenstvo će provjeriti imovinsku karticu ministra Tolušića

Povjerenstvo istražuje

Ministar Tolušić prethodnih se dana pravdao da je logično da mu je kuću gradio netko iz njegove županije bez obzira na to što je toj tvrtki kao župan dodjeljivao poslove. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv Tolušića i istražit će je li ministar bio u sukobu interesa kada je angažirao tu tvrtku da mu gradi kuću.

U Zagrebu živi u stanu, u Virovitici u kući

Ministar Tolušić živi na dvije adrese. Tijekom tjedna je u Zagrebu i onda živi u stanu blizu Bundeka, a vikendom je u Virovitici u novoj obiteljskoj kući zbog koje je sada u fokusu javnosti. Tolušićeva kuća, prema podacima Telegrama.hr, ima 330 kvadrata i samostalni objekt od 120 kvadrata, ali on je prijavio samo 165. U Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa rekli su da je praksa da se upisuje ukupna kvadratura kuće s okućnicom ili kvadratura svakog objekta. Tolušić nije napravio ni jedno ni drugo, nego je procijenio stambeni prostor i umanjio kvadraturu kuće.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • DOBARDAN:

  Stan u Zagrebu od oko 70 m2 vrijedi više od te kuće!

 • Avatar zajutrak
  zajutrak:

  Slavonci manje -više grade velike kuće i vrlo uredne okućnice, a ovo imanje danas vrijedi kao osrednji stan u Zagrebu, neusporedivo s bogatstvom npr Mrak Taritaš :/

 • Deleted user:

  Iz pete se čupa sve što se može samo da bi se nekoga ocrnilo. I onda se novinari čude što ljudi protiv njih traže pravdu na sudu. Recimo da Tolušić na koncu zaista ima sve u redu i to dokaže, ... prikaži još! dotada je dvjesto puta ocrnjen u medijima. Ovo što se radi u medijima zove se linč radi nekih političkih interesa.