Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko je na popisu: Bebić 2 mjeseca u ratu, šef oporbe ni dana

Predsjednik Sabora Luka Bebić "staž" u Domovinskom ratu skupio je kao ministar obrane
07. travnja 2010. u 22:10 117 komentara 18 prikaza
\'vojnici-2\'
Foto: Arhiva VL
Pogledajte galeriju 1/21

Objavljena verzija Registra branitelja mnoge je razočarala: nema Suada Rizvanbegovića, Brune Orešara, Vesne Girardi Jurkić. Braniteljskim udjelima nisu se masovno sladili ni ondašnji ni sadašnji saborski zastupnici. Uglavnom, otkrivene su ili bolje rečeno potvrđene su već poznate stvari.

Devetorica sa šest godina

Devet ministara iz aktualne Vlade ima status branitelja i tu ništa nije sporno, kao što nije sporna ni činjenica da šefa oporbe u Registru nema niti ga je ikada bilo. Aktualni ministri zajedno su skupili nešto više od šest godina staža, odnosno, u cijelosti pokrivaju vrijeme Domovinskog rata od prvog do zadnjeg dana.

Mnoge je iznenadilo ime Luke Bebića, koji ima jedan od kraćih braniteljskih statusa, oko dva mjeseca. Ni to nije muljaža: Bebić je u ljeto 1991. godine dva mjeseca bio – ministar obrane!

Na popisu, koliko se moglo provjeriti, nema niti "vatrenih", za koje se godinama govori da im je Tuđman darovao statuse jer je više od svega volio nogomet. S druge strane, ovako objavljeni Registar nikako nije poslužio onome čemu su se pošteni branitelji nadali: da će među sobom pronaći lažnjake, ljude koji uživaju u svim povlasticama, a nikada se prvoj liniji nisu približili na pet kilometara.

U Koprivnici je još 2002. oko popisa branitelja izbila afera, koja je dobila i svoj pravosudni epilog. Kaznena prijava podignuta je protiv general bojnika Marinka Krešića, koji je potpisao odluku o braniteljskome statusu za 58 osoba, mahom poznatih imena iz političkog i gospodarskog života. Popis je predložio bivši HDZ–ov koprivničko-križevački župan Nikola Gregur, a na njemu je i Josip Friščić (HSS), njegov kasniji nasljednik na mjestu župana. U Registru branitelja pronašli smo jučer imena uz koja umjesto naziva postrojbe samo stoji "prijedlog župana koprivničko-križevačkog", što je jedini takav prijedlog u cijelom Registru.

Na prijedlog župana

Navedeni su Friščić, Zdravko Dimač, bivši direktor Bilokalnika, Dinko Vrgoč, bivši direktor poslovnice Croatije osiguranja te tadašnji predsjednik Županijske gospodarske komore, Vlado Marić, bivši član Podravkine uprave, Zdravko Mikotić, ratni koprivnički gradonačelnik, te sam Nikola Gregur, svi redom istaknuti članovi HDZ–a. Priznat im je status od srpnja ili kolovoza 1990. godine do siječnja 1992. godine. Takvih je popisa, kažu branitelji, još.

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

  • damirtankovic:

    Neki kaj su se slikali s puškama samo na postrojavanjima za TV i novine su se isto tak lijepo odma poslije presvukli nazad u civilke i prešli doma čim je slikanje završilo. A ima ih puno ...

  • -obrisani-:

    Istina treba da pomogne i Hrvatskoj i Hrvatima. Objava registara bi dosla prije ili poslije a dobro je i sad. Ja nisam branioc a ni dezerter, postujem branioce

  • savski:

    jaruzelskia ...nije zahtijevao,vec je pripomogao...to ti kazem iz prve ruke pozz ondasnji student tehnoloskog fakulteta...