Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Nafta skočila na gotovo 75 dolara po barelu

Smanjenje proizvodnje iscrpilo je viškove, a novi ratovi dižu potražnju
25. travnja 2018. u 08:20 2 komentara 357 prikaza
nafta
Foto: Reuters/PIXSELL

Cijena sirove nafte za europsko tržište skočila je u utorak na razinu od 75 dolara po barelu. Najviša je to vrijednost crnog zlata od 2014. godine i već se osjeti na tržištu maloprodaje.

Nafta detaljna analiza Otkrili najveće naftno polje u povijesti zemlje!

Naime, cijena benzina Eurosuper 95 na hrvatskim benzinskim crpkama nije premašila 10 kuna, ali je od psihološke granice tek nekoliko lipa. Pitanje je dana kada će se cijena značajnije povećati jer rast cijena na svjetskim burzama ne jenjava. Od početka godine cijene su skočile za 10 posto, a u posljednjih godinu za više od trećine.

Analitičari tvrde da prosječna cijena neće premašiti 66 dolara po barelu u 2018., ali ni u idućoj godini, ali od početka godine do danas cijena se nije spuštala ispod te razine pa je izvjesno da će se prosjek kretati prema razinama od 70 dolara po barelu. Smanjenje proizvodnje iscrpilo je višak rezervi, a novi ratni sukobi dižu potražnju za naftom.

Cijena benzina u siječnju 2016., kada je nafta bila povijesno niska iznosila je čak 8,8 kuna po litri pa ako nije bilo oscilacija prema padu neće ni znatno rasti.

Benzinska postaja Najava poskupljenja Cijena litre benzina iznad 10 kn Ilustracija POSLJEDICA GEOPOLITIČKE NAPETOSTI Cijene nafte prošloga tjedna skočile više od 8 posto Nafta Crno zlato Naftna polja kod Koprivnice, INA potrošila 2 milijuna kuna za radove
ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • golub Vaso:

    Rusi zahvaljuju mudrosti Donalda koji im je povećao prihode