Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Venezuela

Tko je karizmatičan pripadnik oporbe koji stoji iza iznenadnog uspona Guaidóa?

Leopoldo Lopez
Foto: Reuters
1/6
08.02.2019.
u 11:33

Iz kućnog pritvora vuče poteze koji bi u konačnici trebali rezultirati promjenom vlasti u Venezueli i svrgavanjem predsjednika Nicolasa Madura

Mogući budući predsjednik Venezele trenutno se nalazi u kućnom pritvoru i odatle djeluje uz pomoć svoje supruge. Leopoldo Lopez, karizmatičan je pripadnik oporbe u Venezueli i prema pisanju britankog lista The Guardian, snaga koja stoji iza zapravo iznenadnog uspona Juana Guaidóa, samoproglašenog privremenog predsjednika Venezuele.

Lopez iz kućnog pritvora vuče poteze koji bi u konačnici trebali rezultirati promjenom vlasti u Venezueli i svrgavanjem predsjednika Nicolasa Madura. List također navodi da bi upravo on mogao biti jedan od predsjedničkih kandidata s velikom šansom za pobjedu.

Nikako ne trebazaobići ni činjenicu da je Lopez daleki rođak glasovitog južnameričkog revolucionara Simona Bolivara. Po političkom ujerenju je socijalist, njegova stranka Volja naroda članica je socijalističke internacionale, Lopez kaže da je stranci glavni cilj zaštitit prava svih stanovnika Venezuele. U dva mandata bio je gradonačelnik jednog dijela Caracasa, gdje je kao političar polučio velik uspjeh. Mnogi su pisali da je tada stekao simpatije Venezuelanaca zbog svoje transparentne i efikasne vladavine.

Ovaj 48 godina star političar i aktivist cjelokupno svoje djelovanje posljednjih petnaestak godina posvetio je rušenju režima čiji su glavni predstavnici Hugo Chavez i njegov nasljednik Maduro. Završio je ekonomiju na glasovitom američkom sveučilištu Harvard.

Iako je taj režim vodio više procesa protiv njega optužujući ga, između ostalog, za paljevinu, za djelovanja na narod putem subliminalnih (podsvjesnih) poruka i za udruženi zločinački poduhvat, Lopez nikada nije odustao, a vrhunac popularnosti doživio je kada su ga vlasti uhitile 18. veljače 2014. optuživši ga da je organizirao velike prosvjede i tako kovao zavjeru protiv vlasti. Tada je osuđen na 14 godina zatvora, no nakon tri godine vlasti su ga pustile u kućni pritvor.

Njegova supruga Lillian Tintori, također politička aktivistica, izjavila je da je on uspio okupiti oporbu koja je potpuno jedinstvena i odlučna da Venezueli vrati demokraciju. Ona je ujedno i jedan od njegovih glasnika u Bijeloj kući gdje je lobirala za američku podršku svome suprugu i političkim snagama koje je okupio.

Pogledajte video: Prosvjedi u Venezueli

Komentara 4

Avatar nekakav
nekakav
14:34 08.02.2019.

gradonačelnik dijela caracasa... zamislite da je beljak gradonačelnik dijela zagreba... ajmo se smijati? ili ipak ne? iza svega stoje amerikanci. sankcije su učinile svoje, i polako će se urušiti sistem, ma kolko nafte imao. al me baš zaintrigirala vijest da je predsjednik brazila u bolnici, dobio upalu pluća... nekako zadnjih godina jako puno latinsko i južno američkih predsjednika je oboljelo od raka, raznoraznih upala, pa su pod zemljom završili, a na njihovo mjesto došle podrepne muhe, kako jedan tu komentator voli pisati, koje slijede naredbe sa sjevera...

Avatar kakomijetakomije
kakomijetakomije
13:25 08.02.2019.

vidjet ćemo što će biti u narednom vremenu.govorilo se optimistično o rušenju Gadafija pa sad u Libiji puno gore bez njega.pričali su i o promjeni vlasti u Siriji a to na kraju ispale puste priče.želje raznih glavešina su jedno a stvarnost drugo.

DU
Deleted user
13:08 09.02.2019.

Ako je ovom piskaralu ono izdreceno strasilo karizmaticno onda piskaralu tribaju debele cvike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije