Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako je došlo do nesreće

Tko je biskup Huzjak: za njegovu strast za lovom znalo se već godinama

Vjekoslav Huzjak
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
14.01.2019.
u 22:02

Biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije glavni je akter nesreće u lovu koja se 11. siječnja u prijepodnevnim satima dogodila u lovištu kod mjesta Kraljeva Velika, na području Lipovljana.

Vijest da je bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak u lovu nastrijelio kolegu lovca, munjevitom je brzinom danas obletjela internet, premda se nesretni slučaj dogodio još u petak. Kako je do njega došlo?

Biskup Huzjak, koji je inače poznat kao strastveni lovac, lovio je toga kobnoga dana kao i inače u državnom lovištu kod mjesta Kraljeva Velika. Sudjelovao je, dakako, u organiziranom i prijavljenom lovu na divlje svinje, a s ostalim lovcima rasporedio se u jutarnjim satima na lovačkim čekama, gdje je čekao nalet divljači. U trenutku kada se u njegovu vidnom polju pojavila divlja svinja, mons. Huzjak pucao je iz svoga lovačkog karabina, no puščano zrno nije pogodilo svinju, nego u natkoljenicu njegova 64-godišnjeg kolegu lovca, koji se nalazio na 90 metara udaljenoj čeki. Uslijedila je konsternacija i šok, ali i hitna intervencija lovaca, koji su kolegi sanirali ranu i na najbrži mogući način odveli ga u Kliničku bolnicu Dubrava u Zagrebu, gdje su mu liječnici utvrdili teške tjelesne ozljede, ali koje nisu bile opasne za njegov život.

Oružje mu oduzeto

U policijskom priopćenju ne navodi se da je riječ o biskupu Huzjaku, ali je objavljeno da je alkotestiranjem utvrđeno da nije bio pod utjecajem alkohola te da mu je „pri policijskom postupanju oduzeto oružje s kojim je sudjelovao u lovu“.

Sam biskup Huzjak nije se oglašavao sve dok se vijest nije pojavila danas na internetskim portalima, a onda je potvrdio da se radi o njemu te da je sudjelovao “u petak, 11. siječnja 2019., u lovu u kojem se dogodio nesretan slučaj ranjavanja lovca“.

„Nadležna državna tijela provode zakonom predviđen postupak na kraju kojega ćemo se oglasiti priopćenjem. Biskup izražava svoje duboko žaljenje zbog svega što se dogodilo, a ozlijeđenom lovcu želi brzi oporavak“, objavila je kratko priopćenje Bjelovarsko-križevačka biskupija, a prije nje reagirao je glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić, potvrdivši prvo da se nemili događaj doista dogodio, a nakon toga i žaljenje zbog svega i ispriku, tj. želju za što skorijim oporavkom ranjenog lovca. Svećenici i biskupi s kojima smo danas razgovarali konsternirani su događajem, tj. činjenicom da im je kolega svećenik i biskup lovac, više nego time da je lov sport u kojem su mogući ovakvi nemili događaji. No, za strast mons. Huzjaka za lovom znalo se još od dana kada je bio generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, a ona nimalo nije jenjala kada je postao biskupom nove Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Što će reći nuncij

„Vidjet ćemo što će reći apostolski nuncij. Sada je on na potezu što se nas tiče. Ovo je nešto neuobičajeno i tako nešto nikad se dosad nije dogodilo u novijoj povijesti naše Crkve. Vidjet ćemo što će se dalje događati. U svakom slučaju, slijedi kaznena prijava državnih tijela“, kažu nam neslužbeno u Crkvi, a to potvrđuje i policijsko priopćenje, jer će, kako kaže policija, „zbog navedenog kaznenog djela protiv 58-godišnjaka Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku biti podnijeta kaznena prijava“.

Biskup je, naime, prijavljen za opće opasnu radnju, a prema Kaznenom zakonu, ako je počinjenja iz nehaja, za to je predviđena kazna do tri godine zatvora. Među lovcima ima mnogo nesreća, od kojih su neke i sa smrtnim ishodom, a procedura je da kaznena prijava policije ide tužiteljstvu. Policija provodi kriminalističko istraživanje, što znači da će razgovarati sa svima i napraviti očevid. Nakon toga će i tužiteljstvo vjerojatno isto uzeti iskaze te na koncu odlučiti hoće li kaznenu prijavu prihvatiti. Ako je prihvate, pokrenut će istragu, a ako ne, odbacit će je.

Doista, u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj još nije bilo ovakvog događaja i bit će zanimljivo pratiti rasplet ove neugodne situacije. Inače, biskup Huzjak redovito obavlja svoje dužnosti, pa je tako u nedjelju predsjedao euharistijskom slavlju u Gvozdanskom u sklopu jubilarnog 10. hodočasničkog spomen-pohoda u zajedništvu s domaćim biskupom Vlado Košićem.

VIDEO - prosvjed u Metkoviću

 
Ključne riječi

Komentara 53

IN
inbox
22:48 14.01.2019.

ja bi zabranio lov

DU
Deleted user
22:50 14.01.2019.

Zašto su biskupi tako pretili? Je li to od molitve i posta?

Avatar Asterix
Asterix
00:12 15.01.2019.

Ubijanje radi zadovoljstva je gadljivo i inače a kad to radi biskup onda je gadljivo na entu. Ako mu je opravdanje da lovi radi hrane onda bi mu poručio i da je prežderavanje grijeh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije