Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Vjernici plaču za svećenikom koji je na nedjeljnoj misi objavio da skida odoru jer se zaljubio

Zaprešićani su podijeljenih mišljenja, ali prevladavaju oni koji hvale svećenika.
07. siječnja 2019. u 18:45 50 komentara 30021 prikaza
Svećenik Vinko Sudar
Foto: ŽUPA KRALJICE APOSTOLA U ZAPREŠIĆU/FACEBOOK
Pogledajte galeriju 1/7

Uvijek otvoren, pristupačan i dostupan i prije svega čovjek koji će pomoći svakome kome zatreba. Tako svog, sad već bivšeg svećenika, opisuju vjernici Župe Kraljice Apostola u Zaprešiću. Barem oni koji su posljednjih godina živjeli život svoje župe, onako kako ga je organizirao pater Vinko Sudar. Župnik crkve osnovane 1995. godine svoje je vjernike šokirao propovijedi koju je u nedjelju ispripovijedao na misi u 10 sati. Znali su župljani da će se pater Sudar na tom bogoslužju na Sveta tri kralja oprostiti od svoje službe. Najavio je to u župnom listiću, uz obavijest da će ga zamijeniti pater Goran Živković, donedavni kapelan, dok će novi kapelan postati Jozo Ivić. No nisu očekivali da će pred svima javno obznaniti – zaljubio sam se i odlazim kako bih osnovao obitelj...

Vinko Sudar Našao srodnu dušu Župnik iznenadio Zaprešićane: Ovo je moja zadnja misa, odlučio sam osnovati obitelj

Misa završila u suzama

Načuo je već glasine, dodao je pater na misi, i da mu je djevojka trudna, no odlučio im je stati na kraj, ispričavši da je žena zbog koje napušta Crkvu zapravo – nevina. U plaču su neki izlazili iz crkve, a emocije se nisu stišale ni tijekom dana. U trgovinama, frizerskim salonima i kafićima oko crkve, ali i na ulici, pričalo se o još svježem događaju.

Župa u Zaprešiću | Autor : Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Rječiti nisu bili u župnom uredu, gdje su samo poručili – župnik je rekao sve što je imao reći. A sam pater Sudar, kojeg je ekipa Večernjeg lista zatekla u župnom dvoru, kratko je proučio:

– Nisam ni predsjednik, ni premijer, ne treba mi medijska pažnja, to je bila stvar osobne odluke... Zašto je onda nedjeljna misa za pojedince završila u suzama, jasno su odgovorili oni koji su se danas našli u blizini crkve – mnogima je iznimno žao što su ostali bez svećenika zbog čijih su propovijedi dolazili i iz susjednih župa, a hrabro je i pošteno, kažu, što je odabrao istinu i ljubav.

– Nisam od crkve, ali patera znam od prvog dana kako je došao u Zaprešić. Divan čovjek, možda bude onaj zbog kojeg bi se mogle mijenjati stvari u crkvenim redovima. Šteta što ne može ostati na “funkciji”.

Puno je napravio za župu i grad – samo neki su od komentara koji su se mogli vidjeti i na društvenim mrežama. Osim što je, kažu vjernici, crkva bila puna na misama, Sudar se trudio da župa funkcionira kao zajednica. U sklopu crkve odvijale su se razne kateheze, tribine za mlade, obiteljski susreti, a organizirali su se i susreti anonimnih alkoholičara, dječji rođendani, rekreacija za žene, njemački za predškolce, ritmika za djecu...

Phillip Clements otvorena veza Bivši svećenik zaljubljen: 'Imam muža mlađeg 55 godina, neka se viđa s drugima'

– Voljeli smo dolaziti na obiteljsku misu jer je u sklopu crkve bio odijeljen i prostor za djecu, u kojem su najmlađi mogli crtati i igrati se. Imamo i zborove, čitanja Biblije, djeluje i župni Caritas. Pater je bio popularan i prihvaćen, lako je uspostavljao odnose s ljudima. Vjernici cijene što se odlučio na ovaj korak, poštenije je tako nego da nije rekao – kaže Maja Janković, jedna od župljanka.

Naročito su ga voljeli mladi, koje je p. Sudar okupljao oko sebe, a često ih je vodio na izlete i hodočašća, pa je tako, primjerice, u prosincu ministrante i dječji zbor odveo na klizanje na zagrebački Advent. Posebno je svečano bilo na blagdan sv. Vinka Pallottija, sveca zaštitnika i utemeljitelja svećeničkog reda palotinaca koji upravljaju župom u Zaprešiću, a u koje spada i sam p. Sudar.

A tko je zagonetna djevojka zbog koje se pater odlučio odreći svećeništva, nitko u Zaprešiću nije znao reći. Ili, pak, nisu željeli... Dok su, naime, govorili o svom svećeniku te njegovu djelovanju, bili su puni hvale i nisu prestajali pričati, no kad ih se upitalo za djevojku, iste sekunde su zašutjeli, uz odgovor – to je njegova odluka, ima pravo na drukčiji život...

– Bilo nam je veliko iznenađenje. Dobro za njega, šteta za nas – kazala je frizerka ispod čijih se škara često našla kosa upravo “odbjeglog” svećenika. Ime i nadimak djevojke pojavilo se jučer na društvenim mrežama, ali i priča da je ljubav trajala već neko vrijeme. Lavinu pozitivnih komentara pokrenuo je ovaj svećenik i među ateistima, ali i vjernicima koji ne spadaju u njegovu župu.

– I svećenici su ljudi, kao i mi. Dobro da se opredijelio, a ne da vodi dvostruki život – kazao je Josip Bukovac iz Marije Gorice u blizini Zaprešića. No bilo je i onih koji su istaknuli da nije cijela priča oko patera Sudara tako “ružičasta”. Da postoji i negativnija strana priče, dali su naslutiti oni s kojima smo razgovarali, a neki su ga otvoreno optuživali za svjetovno i slobodno ponašanje. No nitko nije želio istupiti imenom i prezimenom.

– Prije njega župu je vodio divan svećenik koji je najvećim dijelom zaslužan da je crkva uopće izgrađena. On je otišao 2011. godine, kad je došao pater Sudar – govori jedna župljanka. Riječ je o pateru Miji Šibonjiću, također palotincu, koji trenutačno vodi župu na Kajzerici. P. Sudar zamijenio ga je nakon 16 godina djelovanja u Župi Kraljice apostola.

POGLEDAJTE VIDEO - Osvanuo grafit srp i čekić na spomeniku Franji Tuđmanu

[video: 28650 / ]

Dobitnik gradske nagrade

P. Sudar tako je preuzeo vođenje župe sa samo 29 godina i momentalno oko sebe počeo okupljati mlade vjernike. Rođen je, piše na stranicama Zagrebačke nadbiskupije, kao deveto od dvanaestoro djece u Ivankovu kraj Vinkovaca. Želja da postane svećenik javila mu se još u osnovnoj školi, koju je završio u rodnom mjestu.

Kao sjemeništarac Đakovačke i srijemske biskupije upisao je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju te je 2000. godine ušao u novicijat palotinaca u Vinkovcima, gdje i položio svoje prve zavjete. Pohađao je studij filozofije na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove, školovao se i u palotinskoj Visokoj teološkoj školi u Njemačkoj, na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu 2011. postaje magistar znanosti, a iste godine izabran je i za župnika crkve u Zaprešiću, u kojoj je prije odradio i pastoralni praktikum te je zaređen i za đakona.

Svojedobno je od Grada Zaprešića dobio i nagradu koju je iste godine dobio i Davor Gobac, još jedan građanin tog grada. No p. Sudar odlikovan je zbog velikog angažmana na dobavljanju crkvenih orgulja. Tada je u lokalnim medijima istaknuo da mu je neispunjena želja “letjeti motornim zmajem”, kao tri stvari bez kojih se ne može naveo je Boga, ljubav i prijateljstvo, kao najdraži kutak Zaprešića izdvojio Nove Dvore, a najdraža mu je pjesma od Daleke obale: “Poljoprivredno ljubavna”. Još tada jasno je poručio – životni mu je moto: “Radi, voli i moli”

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Bond007
  Bond007:

  Više ljubavi nam svima treba :)

 • Znam:

  Koliko su katolici u ovoj drzavi 99.99% a neznaju sta je svecenik i sta je pop.popovi imaju zene i djecu..

 • XVeliki:

  Protestanti, pravoslavni, rabini, hodže...svi se žene...