Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko je Alemka Markotić: Od opkoljenog Sarajeva do šefice obrane od koronavirusa

Zagrebačka infektologinja 24 sata u borbi s novim virusom. Smirena, argumentirana, karijeru je započela u opkoljenom Sarajevu, sad je u međunarodnom projektu procjene biorizika
26. veljače 2020. u 22:37 35 komentara 36532 prikaza
Alemka Markotić
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Razumljivo, precizno, smireno i argumentirano – tako se mogu okarakterizirati javni nastupi i izjave koje ovih dana daje prva hrvatska infektologinja, prof. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Zbog zaposlenika zaraženog koronavirusom u Ericssonu nitko ne dolazi na posao TRAJE DEZINFEKCIJA Pustoš na parkingu: Zbog koronavirusa nitko u Ericssonu ne dolazi na posao

Drži profesionalnu distanciju u komunikaciji, ali je istovremeno dostupna za informacije, podjednako u i dok boravi na kakvom međunarodnom kongresu i posljednjih dana dok 24 sata svakodnevno sudjeluje u aktivnostima oko koronavirusa. Ova vrsna stručnjakinja profesionalno i suvereno Zaraznu vodi posljednjih nekoliko godina, preuzevši funkciju od kolegice prof. Adriane Vince.

“Spretna, control freak”

– O kolegici Markotić mogu reći sve najbolje. Vrhunska je stručnjakinja u svom poslu i vrhunska profesionalka. Evo, i ova situacija pokazala je da ona reagira na najbolji mogući način i u izvanrednim okolnostima, kao i u dnevnoj rutini – kazao nam je prof. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb. Klaićeva i Zarazna, dodaje, redovito surađuju pa tako djeca s Infektivne u Klaićevu dolaze nerijetko na dječju kirurgiju, magnetnu rezonanciju i druge preglede i dijagnostiku, a jednako tako djeca iz Klaićeve bivaju zbrinuta u Infektivnoj.

– Inteligentna, spretna, brzo reagira. “Control freak”. Pod užasnim je pritiskom, ali iznimno staložena. Dama, može se reći – ocjena je koju smo čuli od nekih poznavatelja ove 55-godišnje infektologinje koja je karijeru počela u Domu zdravlja u Zavidovićima kao liječnica opće prakse.

Alemka Markotić
1 / 7
Zaposlenici Ericsson Nikola Tesle zbog otkrivenog koronavirusa kod kolege do daljnjega rade od kuće.

Rođena Zagrepčanka, srednju školu završila je u Zavidovićima, mjestu između Doboja i Zenice, a medicinski fakultet u Sarajevu. Nakon rada u ambulanti opće prakse, znanstvenu karijeru počela je razvijati na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, na međunarodnom projektu istraživanja učinkovitosti ribavirina u liječenju hantavirusnih infekcija u suradnji s US Army Medical Research Institute for Infectious Diseases (USAMRIID), Frederick, Maryland.

Bila je stipendist National Academy of Sciences, National Research Council iz SAD-a za postdoktorska istraživanja imunopatogeneze hantavirusa u USAMRIID-u. Za rezultate ovih istraživanja dobila je Joel Dalrymple Memorial Award (American Society of Virology) i USAMRIID-ov novčić.

Za svoja je istraživanja dobila sedam nacionalnih i devet međunarodnih nagrada.

VIDEO: Krunoslav Capak o koronavirusu 

Objavila je 98 recenziranih radova, među ostalim i u prestižnim časopisima Nature medicine i The Lancet, bila suautorica u knjigama inozemnih izdanja te je izlagala više od 100 prezentacija na domaćim i međunarodnim konferencijama. Među ostalim, održala je pozvana predavanja na Columbia University u New Yorku, National Institute for Allergy and Infectious Diseases, NIH, u SAD-u; National Academy of Sciences u SAD-u, u Istanbulu i Zagrebu; Poljskoj akademiji znanosti u Varšavi, na NATO-ovu međunarodnom simpoziju o biosigurnosti i biozaštiti u Milanu u Italiji; na Konvenciji o biološkom oružju u UN-u u Ženevi i brojnim drugim.

Glavna je istraživačica na deset domaćih i tri inozemna projekta, a između ostalog sada je suvoditeljica međunarodnog projekta telemedicine na temu opasnih infektivnih bolesti u suradnji s Medical Branch, University of Texas iz Galvestona u američkom Teksasu koji se održava na tri kontinenta (SAD, Europa i Afrika).

Koronavirus ITALIJA Dolazak ljeta pomoći će u borbi protiv koronavirusa, ali to neće biti presudno

Pozivnica na Cambridge

Dr. Markotić radila je deset godina u Imunološkom zavodu Zagreb, najstarijem proizvođaču cjepiva i imunoloških reagensa na ovim prostorima. Kao voditeljica Odsjeka za kontrolu kvalitete virusnih cjepiva i interferona.

Pažnju javnosti izazvao je ugovor koji je prije tri godine Infektivna potpisala s Hrvatskim katoličkim sveučilištem postavši nastavna baza za novoosnovani studij sestrinstva. Tada je u Infektivnoj prvi put od njezina osnivanja 1893. godine održana misa.

Video - Ivan Đikić: Evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa

 

Prof. Markotić u Zaraznoj je osnovala Centar za emergentne i reemergentne zarazne bolesti. Predavačica je na poslijediplomskim studijima na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Zagrebu, i Studiju forenzike u Splitu gdje je voditeljica predmeta bioterorizam.

Jedina je znanstvenica iz Hrvatske pozvana na prestižno britansko sveučilište Cambridge sudjelovati u međunarodnom projektu za procjenu biorizika u svijetu.

Koronavirus PRVI ZARAŽEN Mladić u karanteni: Osjećam nelagodu što sam donio koronu. Fižulić: Zaraženih je više

– U sljedećih desetak godina teme biorizika trebale bi biti ključne za razvoj medicine i bioinženjeringa. Voditelj projekta bivši je predsjednik British Royal Society, akademik Martin Rees, inače član britanskog parlamenta i, zahvaljujući našoj ekspertizi, imat ću mogućnost sudjelovati u projektu koji pokazuje da je svjetska stručna zajednica svjesna različitih biorizika. S jedne strane prijeti opasnost od same prirode, vidjeli ste kakvu snagu ima ebola, a s druge je strane terorizam koji više nije samo klasičan, nego postoji kontinuirana opasnost od bioterorizma – rekla je prof. Markotić u intervjuu Večernjaku u listopadu prošle godine.

>> Tema: Koronavirus

Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
 • iva.begovic:

  Hrvatska je sretna što ima stručnjakinju toga kapaciteta, smirenu osobu koja je ujedno i odličan komunikator. Kapa dolje njoj i svim djelatnicima u sustavu.

 • Avatar dovidovic
  dovidovic:

  Sjajna je. Osobito mi je drago zbog suradnje s HKS-om.

 • Kokoiduhovi:

  Gospođa Markotić je jedna od rijetkih osoba kojima građani Hrvatske vjeruju; savršeno spaja stručnost s ljudskim pristupom i jasnim, svima razumljivim riječima. Kada bi barem bilo više takvih ljudi na svim poljima djelovanja.