Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI 2024.

Tko će u predsjedničku fotelju ako Milanović da ostavku? Spominje se jedno ime

Zagreb: Slobodni govori zastupnika zadnji put u ovom sazivu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
16.03.2024.
u 13:51

Predsjednik Republike Zoran Milanović jučer je prvo objavio da će se parlamentarni izbori održati u srijedu 17. travnja, a prije no što su se slegli dojmovi na tu vijest, pojavio se pored Peđe Grbina i na konferenciji za medije rekao da će stati uz SDP na parlamentarnim izborima kao kandidat za premijera

Ako se obistine riječi ustavnih stručnjaka i Zoran Milanović bude prisiljen u što kraćem roku podnijeti ostavku na mjesto predsjednika države, tko će ga zamijeniti na toj poziciji do predsjedničkih izbora? U normalnim situacijama sve bi bilo jasno - ta pozicija pripada predsjedniku Sabora. No što kada je Sabor već raspušten, a njegov posljednji predsjednik jedan od glavnih igrača svoje stranke na listama za parlamentarne izbore?

Ustavni stručnjak Branko Smerdel za 24sata je potvrdio kako funkciju privremenog predsjednika može obavljati bilo koji od potpredsjednika Sabora, ukoliko ima politički legitimitet. Od pet potpredsjednika Sabora, tri su iz oporbe te za HDZ nisu opcija, a radi se o Sabini Glasovac, Miroslavu Škori i Davorku Vidoviću. 

HDZ-ovi potpredsjednici Sabora su Ante Sanader i Željko Reiner. Sanader je, kao i Gordan Jandroković, stranci važan u parlamentarnim izborima, gdje njih dvojica nose desetu i drugu izbornu jedinicu, što znači da preostaje samo Željko Reiner. On će, ako Ustavni sud naloži Milanoviću da podnese ostavku, u predsjedničkoj fotelji ostati najdulje 60 dana koliko traje rok za raspisivanje predsjedničkih izbora. 

Podsjetimo, predsjednik Republike Zoran Milanović jučer je prvo objavio da će se parlamentarni izbori održati u srijedu 17. travnja, a prije no što su se slegli dojmovi na tu vijest, pojavio se pored Peđe Grbina i na konferenciji za medije rekao da će stati uz SDP na parlamentarnim izborima kao kandidat za premijera. Od tada pristižu reakcije političara, institucija, analitičara i ustavnih stručnjaka koji iz svih kuteva analiziraju ovaj postupak.

GALERIJA Nepoznati Milanović: Baka ga je potajno krstila, tukao se u kvartu, a jedan nadimak pratio ga je do faksa

Zagreb: Slobodni govori zastupnika zadnji put u ovom sazivu
1/36

Komentara 5

AL
AlfaMike
14:34 16.03.2024.

U RH nije problem naći akademskog građanina na visokoj političkoj funkciji za kojeg bez imalo grižnje savjesti možeš reći da nije Čovjek.

Avatar kenj@c
kenj@c
17:07 16.03.2024.

Hdz bi trebao zaokružiti tjedan iznenađenja i predložiti Pupija, e to bi bio onda cirkus potpuni

Avatar Asterix
Asterix
17:45 16.03.2024.

Eto, imamo šansu imati viteza za predsjednika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije