Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počela bitka za sjevernu koreju

Tko će prvi kod Kima: Papa ili Trump?

22.10.2018.
u 08:22

Stječe se dojam kako i Pjongjang i Seul žele zbližavanje dviju Koreja, ali ne pod pokroviteljstvom Donalda Trumpa

Tek kada bude stigao službeni poziv papi Franji da posjeti Sjevernu Koreju počet će se u Vatikanu raditi na organizaciji putovanja, kazao je novinarima akreditiranima u Vatikanu šef ureda za tisak Svete Stolice Greg Burke. No i prije negoli je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in priopćio papi Franji kako ga u Pjongjang poziva sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un, postojala su približavanja između Vatikana i Sjeverne Koreje koja nemaju isključivo vjerski karakter. Započela je svojevrsna utrka tko će prvi pod svoje okrilje prihvatiti Sjevernu Koreju.

Papa šalje izaslanike

Američki predsjednik Donald Trump ne želi da mu itko oduzme tu privilegiju da prijateljuje s Kim Jong-unom. Čak su i razna glasila počela nagađati tko će prvi do Kima. List New York Times podsjeća kako se Kima optuživalo kao najgoreg tlačitelja vjerskih sloboda, a agencija Associated Press podsjeća kako je još Ivan Pavao II. dobio poziv da posjeti Sjevernu Koreju, ali je Vatikan dolazak pape u Pjongjang uvjetovao otvaranjem režima u toj državi prema katoličkim svećenicima i vjernicima.

SAD želi ekskluzivu nad Sjevernom Korejom, pa je Trump kazao i kako je “zaljubljen” u Kima. On zasigurno ne želi doći u Pjongjang poslije pape Franje. To bi The Donald vjerojatno smatrao svojim, odnosno neuspjehom američke diplomacije. No Kim je jako povezan s Kinom, a Vatikan je upravo s tom zemljom potpisao sporazum o imenovanju biskupa čime je praktički ukinuta tzv. tajna Katolička crkva u toj zemlji.

Vatikansko glasilo Osservatore Romano objavilo je opširan tekst južnokorejskog predsjednika dan prije dolaska Moon Jae-ina u Vatikan. Papa Franjo primio ga je 18. listopada i zadržao se s njime u 35-minutnom razgovoru.

Foto: REUTERS

Moon je Franji predao Kimov poziv nekoliko dana nakon što se američki državni tajnik Mike Pompeo sastao sa sjevernokorejskim čelnikom. Pompeo je nakon razgovora s Kimom izjavio kako napreduje priprema za drugi susret Trumpa s unukom Kim II-sunga. Pravi napredak u denuklearizaciji Koreje očekuje se nakon drugog sastanka na vrhu između Kima i Trumpa, a “logistika za taj susret je gotovo zaključena”, kazao je Pompeo.

No Korejski poluotok pohodi i vatikanski državni tajnik za vanjske poslove Paul Gallagher koji je obišao i demilitariziranu zonu između dviju Koreja. Papa je ove godine za apostolskog nuncija u Južnoj Koreji imenovao malteškog nadbiskupa Alfreda Xuereba, koji je bio najprije tajnik Benedikta XVI., a zatim i Franjin.

Dakle, na položaj apostolskog nuncija u Seulu postavljena je osoba od velikog povjerenja. Zatim, prije papinih putovanja u neke države obično te prostore pohode i novinari glasila vezanih uz Vatikan. Glavni urednik glasila Civiltà cattolica Antonio Spadaro posjetio je Južnu Koreju dan prije povijesnog susreta između Kima i Moona u rujnu ove godine.

Dakle, eventualni Franjin pohod u Sjevernu Koreju poprima političke razmjere. Državni tajnik kardinal Pietro Parolin je kazao kako je “Papa izrazio raspoloživost za odlazak u Pjongjang”.

Foto: REUTERS

To je prva službena vatikanska potvrda da postoji mogućnost papina pohoda u Sjevernu Koreju. Naime, dosad se o tome pisalo u glasilima, pa je tako što kazao i južnokorejski predsjednik Moon nakon susreta s Franjom, ali da je “Papa spreman” za taj put sada je novinarima potvrdio kardinal Parolin. Istina, na pitanje radi li se već na tome, kazao je da treba pričekati da se to još formalizira.

To je bio samo prvi korak, ali u pravcu onoga što je objavljeno, da je predsjednik Moon usmeno Papi prenio to Kimovo zanimanje. Kada se počne ozbiljno razmišljati o putovanju, trebat će vidjeti postoje li odgovarajući uvjeti da bi se ono ostvarilo. Takvo putovanje, osim toga, zahtijeva ozbiljnu pripremu i razmatranje, objasnio je Parolin.

Vatikan smatra kako bi i taj eventualni posjet pape Franje pripomogao daljnjem zbližavanju dvaju Koreja. Zapravo, stječe se dojam kako Pjongjang i Seul žele zbližavanje, ali ne pod Trumpovim pokroviteljstvom, koji je pak izjavio kako Južna Koreja ne smije ništa učiniti bez njegova odobrenja.

Sve više korejskih katolika

Zasad su poznate dvije destinacije papinih putovanja izvan Italije u 2019. godini. Franjo bi trebao pohoditi Panamu gdje se od 23. do 27. siječnja održavaju XXXIV. Međunarodni dani mladeži. Zatim je osobno najavio kako će 2019. pohoditi Japan, ali se još ne zna točan datum. Dakle, na putu u Japan papa Franjo bi se mogao zaustaviti i u Pjongjangu.

Franjo je sada u razgovoru s Moonom kazao kako “snažno podupire mirovne pregovore na Korejskom poluotoku”. Zanimljivo je da je te papine riječi prenio Moonov glasnogovornik Han Hyun-taek dodavši da je Papa Franjo dopustio, što je neuobičajeno, da se citiraju njegove riječi s državničkog susreta u četiri oka.

U vatikanskom priopćenju o tim razgovorima iznosi se kako Vatikan podupire “svaku korisnu inicijativu za prevladavanje napetosti na Korejskom poluotoku kako bi se otvorila nova sezona mira i razvitka”.

Moon je katolik, što je odmah i kazao Franji pri prvom stisku ruke te dodao da mu je krsno ime Timoteo. Katolika u Južnoj Koreji ima oko pet milijuna.

Crkva u Koreji vezana je za svjedočenja mučenika. Kršćani su, posebno u XVII. stoljeću, bili proganjani i krvlju su platili svoju vjernost Evanđelju. Računa se da je u tim progonstvima bilo više od 10.000 žrtava, a Ivan Pavao II. je tijekom posjeta Južnoj Koreji 1984. kanonizirao 103 mučenika.

Franjo je tijekom posjeta Južnoj Koreji 2014. beatificirao 124 mučenika. Nadbiskup Seula kardinal Andrew Yeom Soo-jung naziva današnje koreanske kršćane nasljednicima mučenika koji su morali prolaziti kroz patnje i proganjanja zbog svoje vjere.
U svome tekstu koji je objavio Osservatore Romano, Moon piše kako i koreanska “demokracija nalazi svoj životni duh u Isusovu učenju” koji je živio “sa siromasima, bolesnicima i odbačenima”.

Katoličanstvo se u Koreji “afirmiralo učenjem kako su sve osobe jednake u svojoj dostojanstvenosti”, napisao je Moon i dodao kako je vojna diktatura zatvorila sve katoličke crkve i samostane. Mnogi su se svećenici angažirali u pokretima za demokratizaciju i mnogi su katolici djelovali kako bi se ostvarila pravda, mir i ljubav.

Zbog toga je Katolička crkva štovana u Koreji, istaknuo je Moon i naglasio da je proteklih mjeseci papina molitva ohrabrila koreanski narod na putu prema miru.

>> Pogledajte video: Tomislav Krasnec o aferi Donalda Trumpa

Komentara 2

TE
TEUTA
09:02 22.10.2018.

Sigurno je da nece biti Barak Obama.

DH
dalibor.hren
18:49 22.10.2018.

Nakon izjava karikature Trumpa, bilo bi dobro da Kim jednu isproba prema Amerima!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije