Naslovnica Vijesti Svijet

Kim Jong Un planira onesposobiti svo nuklearno oružje i postrojenja

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-In naglasio je Kimovu odlučnost u odbacivanju nuklearnih i raketnih programa, koje je Sjeverna Koreja provodila prkoseći Vijeću sigurnosti UN-a, ali i njegovo fokusiranje na gospodarstvo
12. listopada 2018. u 13:20 3 komentara 314 prikaza
Kim Jong Un i Moon Jae-In
Foto: KCNA/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un planira onesposobiti svo nuklearno oružje i postrojenja kako bi ostvario "potpunu" denuklearizaciju, rekao je u petak predsjednik Južne Koreje Moon Jae-In koji je prošlog mjeseca održao svoj treći summit s Kimom.

Donald Trump i Kim Jong-un Posjet Sjevernoj Koreji Trump najavio drugi summit s Kimom nakon izbora 6. studenog

Kim Jong Un i američki predsjednik Donald Trump obećali su da će raditi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka na summitu u Singapuru u lipnju, ali bez jasnog dogovora kako će to učiniti. Pregovori su se otada neznatno pomaknuli, a Sjeverna Koreja je odbijala objaviti jasan rok za uklanjanje nuklearnog oružja i postrojenja.

Moon je naglasio Kimovu odlučnost u odbacivanju nuklearnih i raketnih programa, koje je Sjeverna Koreja provodila prkoseći Vijeću sigurnosti UN-a, ali i njegovo fokusiranje na gospodarstvo.

Kim Jong-Un i Moon Jae-In Nobelova nagrada za mir Na kladionicama vode Kim Jong-un i Moon Jae-in, pravedniji izbor bio bi Denis Mukwege

"Do potpune denuklearizacije Kim planira zaustaviti naknadna nuklearna i raketna testiranja i tada zatvoriti postrojenja koja proizvode nuklearne bombe i razvijaju rakete te onesposobiti svo postojeće nuklearno oružje", rekao je Moon, prema transkriptu intervja danom BBC-u.

Po završetku trećeg summita u Pjongjangu, Moon je rekao da je Kim spreman pozvati međunarodne stručnjake da promatraju demontiranje ključnih projektila, kao i zatvoriti glavno nuklearno postrojenje Yongbyon ako Washington provede recipročne akcije. 

To bi moglo uključiti i formalni završetak Korejskog rata (1950.-1953.), otvaranje američkog ureda u Sjevernoj Koreji, humanitarnu pomoć i razmjenu financijskih stručnjaka, dodao je Moon.

Dobri prijatelji Kanye West stigao u Bijelu kuću, a ponašanjem je šokirao čak i Trumpa

Izolirana Sjeverna Koreja i bogata, demokratska Južna Koreja tehnički su još uvijek u ratu jer je sukob završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom. 

Kada Sjeverna Koreja bude napredovala u procesu denuklearizacije, postupno ublažavanje ekonomskih sankcija Pjongjangu će se "ozbiljno razmotriti", tvrdi Moon.

ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas