Naslovnica Vijesti Svijet

Kim Jong Un planira onesposobiti svo nuklearno oružje i postrojenja

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-In naglasio je Kimovu odlučnost u odbacivanju nuklearnih i raketnih programa, koje je Sjeverna Koreja provodila prkoseći Vijeću sigurnosti UN-a, ali i njegovo fokusiranje na gospodarstvo
12. listopada 2018. u 13:20 3 komentara 299 prikaza
Kim Jong Un i Moon Jae-In
Foto: KCNA/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un planira onesposobiti svo nuklearno oružje i postrojenja kako bi ostvario "potpunu" denuklearizaciju, rekao je u petak predsjednik Južne Koreje Moon Jae-In koji je prošlog mjeseca održao svoj treći summit s Kimom.

Donald Trump i Kim Jong-un Posjet Sjevernoj Koreji Trump najavio drugi summit s Kimom nakon izbora 6. studenog

Kim Jong Un i američki predsjednik Donald Trump obećali su da će raditi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka na summitu u Singapuru u lipnju, ali bez jasnog dogovora kako će to učiniti. Pregovori su se otada neznatno pomaknuli, a Sjeverna Koreja je odbijala objaviti jasan rok za uklanjanje nuklearnog oružja i postrojenja.

Moon je naglasio Kimovu odlučnost u odbacivanju nuklearnih i raketnih programa, koje je Sjeverna Koreja provodila prkoseći Vijeću sigurnosti UN-a, ali i njegovo fokusiranje na gospodarstvo.

Kim Jong-Un i Moon Jae-In Nobelova nagrada za mir Na kladionicama vode Kim Jong-un i Moon Jae-in, pravedniji izbor bio bi Denis Mukwege

"Do potpune denuklearizacije Kim planira zaustaviti naknadna nuklearna i raketna testiranja i tada zatvoriti postrojenja koja proizvode nuklearne bombe i razvijaju rakete te onesposobiti svo postojeće nuklearno oružje", rekao je Moon, prema transkriptu intervja danom BBC-u.

Po završetku trećeg summita u Pjongjangu, Moon je rekao da je Kim spreman pozvati međunarodne stručnjake da promatraju demontiranje ključnih projektila, kao i zatvoriti glavno nuklearno postrojenje Yongbyon ako Washington provede recipročne akcije. 

To bi moglo uključiti i formalni završetak Korejskog rata (1950.-1953.), otvaranje američkog ureda u Sjevernoj Koreji, humanitarnu pomoć i razmjenu financijskih stručnjaka, dodao je Moon.

Dobri prijatelji Kanye West stigao u Bijelu kuću, a ponašanjem je šokirao čak i Trumpa

Izolirana Sjeverna Koreja i bogata, demokratska Južna Koreja tehnički su još uvijek u ratu jer je sukob završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom. 

Kada Sjeverna Koreja bude napredovala u procesu denuklearizacije, postupno ublažavanje ekonomskih sankcija Pjongjangu će se "ozbiljno razmotriti", tvrdi Moon.