Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASLJEDNIK JOHNSONA

Tko će postati novi britanski premijer? U napetoj utrci vodi bivši ministar financija

Former Chancellor of the Exchequer Rishi Sunak walks in London
John Sibley/REUTERS
19.07.2022.
u 19:17

U glasovanju među članovima Konzervativne stranke, Kemi Badenoch, bivša ministrica za ženska pitanja i jednakost, izbačena je iz utrke, ostavivši Sunaka, ministricu vanjskih poslova Liz Truss i Penny Mordaunt, ministricu trgovine, kao preostale kandidate.

Bivši britanski ministar financija Rishi Sunak zadržao je vodstvo u utorak među konzervativnim zastupnicima u utrci da zamijene Borisa Johnsona na funkciji premijera, no preostale dvije protivnice ne zaostaju previše, zbog čega je utrka i dalje neizvjesna.

U glasovanju među članovima Konzervativne stranke, Kemi Badenoch, bivša ministrica za ženska pitanja i jednakost, izbačena je iz utrke, ostavivši Sunaka, ministricu vanjskih poslova Liz Truss i Penny Mordaunt, ministricu trgovine, kao preostale kandidate. 

Zastupnici će eliminirati još jednu osobu prije nego što 200 tisuća članova vladajuće stranke izabere svog novog čelnika, koji će automatski postati premijer.

Tri preostala kandidata će se u srijedu suočiti s daljnjim glasovanjem zastupnika te će biti odlučeno tko će biti finalna dva kandidata. Konačni rezultat očekuje se 5. rujna.

Za razliku od 2019. godine, kad je Johnson bio jasan favorit izbora, sada je teže predvidjeti rezultat. Ankete daju naslutiti da će Sunak izgubiti s kim god bude u završnoj utrci.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
06:26 20.07.2022.

Sunak je nepopularan i među članovima Konzervativne partije i među građanima. Posebnu omrazu je doživio kada se saznalo da mu supruga, indijska milijarderka koja živi u Ujedinjenom kraljevstvu, ne plaća porez u UK. Nikakav. U utrci u kojoj ga biraju samo članovi parlamenta koji su ujedno i članovi Konzervativne stranke je od početka vodio. Međutim upravo je u zadnjem krugu posustao i dobio dodatna 3 glasa, dok su dvije kandidatkinje dobile svaka više od 10. Meni je najzanimljivija Penny Mordaunt, koja se sama školovala i imala uspješnu karijeru i koja uživa prema anketamama veliko povjerenje i članstva konzervativne stranke i stanovništva. Obnašala je brojne dužnosti u vladama, nema skandala pa nije često na naslovnicama novina.

DO
domolub
20:24 19.07.2022.

podrżavam Johnsona jer i on podrzava UKRAJINU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije