Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Greške iz prošlosti

Tko će doći u novu poslovnu zonu, kada nisu željeli ni besplatno u RIZ

'13.07.2005.  slunj, prostor nekada?njeg riz- a ve? godinama zjapi prazan i sve vi?e propada  ivona ?kalamera'
''
28.10.2011.
u 12:10

Posljednji direktor nekadašnjeg tvorničkog diva u kojem je radila većina stanovnika Slunja tražio je da Grad prizna da je bio loš gospodar

Je li se provjeravao bonitet tvrtki s kojima su zaključivani ugovori o prodaju ili zakupu prostora nekadašnjeg RIZ-a? Zašto su svi ugovori raskinuti na teret grada? Sve je to otišlo u zastaru, ali neka se prizna da se loše gospodarilo gradskom imovinom. Ne znam ni kako se sada misli privući investitore u buduću poslovnu zonu kada nisu ostvarili svoje poslovne ideje tu gdje im se sve nudilo besplatno – ogorčen je Oto Šimeković, slunjski vijećnik i posljednji direktor nekadašnjeg tvorničkog diva u kojem je radila većina stanovnika slunjskog kraja.

 Nema nikakvih tajni

 Na njegovu se inicijativu još jednom raspravljalo o raspolaganju poslovnim prostorima RIZ-a Slunj. Prvi je ugovor zaključen 1997. godine s tvrtkom Slunal za potrebe obavljanja proizvodnje i prodaje građevinske stolarije. Tri godine kasnije je raskinut. Isto se dogodilo u još tri slučaja, a u deset godina raspisano je trinaest natječaja. Na kraju su prodani domaćim poduzetnicima od kojih je dosad samo MPS-67 pokrenuo proizvodnju i zaposlio tridesetak djelatnika. Ostali čekaju dozvole. Ivanka Magdić, koja je u vrijeme kada se pokušavalo sedam tisuća kvadrata prostora staviti u funkciju, bila zamjenica gradonačelnika, objašnjava da su u to vrijeme vrijedili drugi zakonski propisi i ovlasti Grada. Željelo se pokrenuti proizvodnju i otvoriti nova radna mjesta, ali su zainteresirani raskidali ugovore čim su trebali početi plaćati najam. Kazala je da nema tajni, samo pokušaja i pogrešaka. Podsjetila je i na slučaj Sinteksa koji je imao 130 zaposlenih i radio dok je dobivao državne poticaje.

 Preduvjeti za ostanak

 – U razvijenijim sredinama ne samo da se bez naknade nude zemljišta, nego i komunalno opremljeni objekti da bi se otvorila nova radna mjesta. Da smo mogli ostvariti bilo kakav prihod, to bi i učinili. No, obraćale su nam se tvrtke, koje su željele ostvariti neke povlastice, a nakon toga su otišle. Bilo je i onih koji su željeli kupiti, pa prodati prostor trećoj osobi. Na nama je da osiguramo preduvjete za gospodarski razvoj i ostanak na ovom prostoru – rekao je gradonačelnik Slunja Ivan Bogović.

Ključne riječi

Komentara 5

N6
ninja 69
15:57 10.11.2011.

Bravo marcalimero, ovo je istina.

KO
kotlić
11:53 29.10.2011.

Kako bi USKOK imao posla među ovom bandom koja vlada ovim gradom od samostalnosti lijepe naše. Sve što su učinili su to da su mladi zauvijek napustili svoju rodnu grudu odlazeći trbuhom za kruhom. Iz kanalizacije nam govna plivaju po Rastokama a oni bi razvijali turizam, joj joj bolje da ne pišem sve što znam.

VI
Vito
08:45 31.10.2011.

Još, nažalost, nema značajnije proizvodnje u RIZ-u RIZ u Zagrebu proizvodi digitalne mjerače potrošnje električne energije i skoto 100 % izvozi u EU i druge države svijeta... Jako mali postotak tog proizvoda ostaje u Hrvatskoj, jer HEP ima ugovor sasa slovencima o ugradnju njihovih mehaničkih uređaja za mjerenje potrošnje električne energije... RIZ-ov digitalni uređaj zapisuje svaku promjenu \"tarife\", a slovenski mehanički ne... To se sad lako može vidjeti kod pomicanja sat unazad... Zamislite koliko na toj promjeni HEP zaradi, a nikako se ne može kontrolirati vrijeme jeftinije i vrijeme skuplje struje... Svi normalno misle da su im računi veći zbog hladnijeg vremena, a ne zbog nemogućnosti kontrole jeftino-skupa struja... Možda nema veze s temom, ali ima veze s proizvodnjom televizora, znači tehnologiju su stanovnici tog kraja upoznali davno, samo je pitanje tko im nije dopustoi, i/ili ne dopušta daljnji razvoj... Zakoni? Čista laž... Na drugim područjima \"od posebne državne skrbi\" nesmetano se razvijaju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije