Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Giesecke&Dervient u problemima

Tiskara kuna najavila velika otpuštanja

kune
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
16.12.2014.
u 17:00

Inače, koncern tiska novčanice za cijeli niz država u svijetu pa je tako došla na udar kritike zbog tiskanja novca za Zimbabve

Poznata njemačka tiskara Giesecke&Derient u kojoj se, među ostalim, tiska i hrvatska kuna, najavila je veliki val otpuštanja kako bi stabilizirala svoje poslovanje. Kako piše Deutsche Welle, zarada koncerna koji se bavi specijalnim tiskom pala je prošle godine čak 90 posto i sada iznosi samo 2,6 milijuna eura. Zbog toga će smanjiti broj zaposlenika.

– Troškove moramo trajno i u najkraćem roku drastično smanjiti kako ne bismo ugrozili opstanak poslovanja te kako bismo dugoročno osigurali radna mjesta – izjavio je direktor koncerna Walter Schlebusch. Poznata tiskara našla se u problemima i zbog modela tiskanja eura. Iako Giesecke&Derient nudi bolje uvjete od konkurenata, zbog političke odluke tiskanje europske valute raspoređeno je među zemljama članicama EU i dodijeljeno državnim tiskarama. Unatoč proklamiranoj štednji i velikom valu otpuštanja, u Giesecke&Derient najavljuju da neće smanjivati ulaganja u istraživanje i razvoj novih proizvoda i novih načina tiskanja novčanica jer u budućnosti će upravo diversificirana proizvodnja značiti opstanak na tržištu. Ujedno, Giesecke&Derient danas je i vodeći svjetski proizvođač sigurnosnih kartica s čipovima, koje čine sve veći udio u poslovanju tog njemačkog koncerna. Nakon provedenog restrukturiranja novac se, pa tako i hrvatska kuna, neće više tiskati u Münchenu, već u Leipzigu i obližnjem Gmundu, gdje se već nalazi tvornica specijalnog papira za novčanice.

Inače, koncern tiska novčanice za cijeli niz država u svijetu pa je tako došla na udar kritike zbog tiskanja novca za Zimbabve.

>> Šef Europske središnje banke kopira SAD i
 kreće u tiskanje novca

Komentara 2

SO
Soljženicin
19:42 16.12.2014.

Samo da nam Topčider ne tiska kune, jer oni to znaju tiskati da boli glava.

NE
nepenthe
08:58 17.12.2014.

Kao što smo konačno nakon dugo godina vratili izradu isprava u RH(osobna iskaznica,vozačka i sl.) -sad ih izrađuje AKD,a prije su se izrađivale u Nizozemskoj; tako treba i izradu domaće valute vratiti u Hrvatsku, ne želim vjerovati da se svrstavamo uz države tipa Zimbabve kojoj stranci diktiraju proizvodnju valute.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije