Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka protiv recesije

Šef Europske središnje banke kopira SAD i
 kreće u tiskanje novca

President of the European Central Bank (ECB) leaves a press conference on the monetary policy of the ECB in Frankfurt Main, Germany, 06 September 2012. Draghi said that the ECB would only be willing to buy government bonds of countries in trouble under st
Foto: DPA/PIXSELL
23.11.2014.
u 00:08

HNB: Nama trebaju reforme, povećanje konkurentnosti i fiskalna prilagodba

Najpoznatiji talijanski bankar, šef Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi, počeo je pripremati teren za dosad neviđen potez u Europskoj uniji, da središnja banka kupi državne obveznice. Takvu je mogućnost Draghi najprije naznačio u ovotjednom razgovoru s europarlamentarcima, a jučer na jednom bankarskom kongresu ponovio je da će "učiniti sve što treba" kako bi potaknuo rast potrošačkih cijena i spriječio novu recesiju u eurozoni.

Širi kanale

Milijarde eura koje je Draghi pustio na tržište sporo dolaze do privatnih korisnika, no zato se banke lakše odlučuju na financiranje država i kupnju državnih obveznica čije su premije na povijesno najnižim razinama. Potezi ECB-a posebno idu na ruku zemljama s visokim razinama javnog duga i deficita, među kojima je i Draghijeva Italija, pa ne čudi što najveći otpori njegovoj politici dolaze iz Njemačke koja prigovara da jeftin novac smanjuje pritisak na reforme. No Draghi i je i jučer kazao da će 'proširiti još više kanala kroz koje će intervenirati' ako sadašnje mjere nisu dovoljne. Kupovanje državnih obveznica moglo bi se protumačiti i kao tiskanje novog novca za kojim je prije pet godina posegnuo američki FED da bi smanjio nezaposlenost i potaknuo rast gospodarstva.

U Hrvatskoj narodnoj banci oprezno reagiraju na zapravo spektakularne najave iz Frankfurta pa Vedran Šošić, zamjenik guvernera, kaže da "središnja banka nije iscrpila prostor za svoje djelovanje". HNB godinama trpi kritike iz dijela ekonomskih i političkih krugova zbog inertnosti, no na sve takve prigovore Vujčić odgovara da su strukturne reforme, povećanje konkurentnosti i fiskalna prilagodba naš jedini prostor za djelovanje.

– Procijenimo li da će nam trebati dodatna likvidnost, mi još uvijek možemo spustiti obveznu pričuvu ili minimalna devizna potraživanja – kaže Vedran Šošić. Hrvatska europarlamentarka Ivana Maletić, koja je pažljivo pratila Draghijevo izlaganje u Bruxellesu, ima razumijevanja za takav stav HNB-a.

– Kod nas je definitivno potrebna aktivnija uloga monetarne politike, međutim bez provedbe strukturnih reformi kojima će se u prvom redu riješiti dugovi privatnog sektora nastali zbog posljedica krize i time smanjiti rizičnost financiranja banaka, monetarne mjere ne bi dale željene rezultate – kaže Ivana Maletić.

Uzeli bi devize

Rušenje tečaja može biti jedna od negativnih posljedica dodatnog tiskanja novca, posebno za zemlju u kojoj su svi dugovi vezani uz valutnu klauzulu.

– Mjere kojima bi HNB otkupila od banaka državne vrijednosne papire, što ECB želi napravit na razini Monetarne unije, kod nas bi dodatno povećale likvidnost banka, ali one bi između ulaganja u riskantna i prezadužena poduzeća vjerojatno odabrale kupnju deviza i time dodatno smanjile konkurentnost gospodarstva – komentira Maletić i dodaje da probleme treba rješavati odozdo, polazeći od gospodarstva i poduzetnika, a onda rješenjima dati dodatan zamah pametnom kombinacijom mjera monetarne politike. Analitičari procjenjuju da bi ECB-ov otkup državnih obveznica mogao krenuti početkom 2015.

Komentara 2

Avatar d-ano
d-ano
00:39 25.11.2014.

Nadam se da ce BRICS ubrzo ujacat da ti zvjerima pokaze i svoje zube.

KO
kojesta
17:33 24.11.2014.

1. jel taj covjek jos ima uopce neki osjecaj odgovornosti i prema kome? kao talijan iz tzv. dolce vita kulture napravio je krasne poteze i tamo napr. s bankom del pashi di sienna koja vec godinama bankrotira, bio je zaa vrijeme zadnje svj. krize u g.sachs banci i odjednom evo ga u centru eu moci. 2. cinjenica jest da fed stampa masu novaca ali nisu toliko zaglupili da kupuju tako masovno smece tj. obveznice bankrot zemalja. 3. momentalno je inflacija u eu podrucju prosj. 0,4%, a draghi ju zeli povisiti na knap 2%, no moglo bi mu pobjeci iz ruke. zapravo on udovoljava zeljama francuske i italije za inflacijom, a ecb se ko vraga boji deflacije koja bi se lako mogla izroditi iz toga. 4. draghi zeli da se vise trosi, da se novac vrti, pa zasto ga onda ne baci iz helikoptera dolje medju ljude, bi se brze okretao nego ovako u bankama. cinjenica jest, da su banke pune papira zvan novac, cak ponegdje moraju stedise koji jos drze novac u banci, platiti kaznene kamate za to, jer - banke ga ne trebaju, i taj se jos dodatno stampa, pa kud s njim? nezaposlenost raste, place padaju, potrosnja, krediti i investicije stagniraju. draghi je upravo poslao euro u bezdan, njegova vrijednost na svj. trzistu je posprdnja. kao nekada talij. lira.zar taj scenario nismo imali 1929? ili radi li gosp. draghi po naputku bivsih sefova iz g.sachs banke? u svakom slucaju pocetak kraja eu epizode je tu. kao i scenarij pljacke bezglave mase. nisam neki studirani ekonomist, ali toliko imam oci da vidim kud to srlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije