Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže veće plaće

Tijekom ljeta putujete Rynairom iz ovih zemalja? Pripazite na štrajk

Ryanair
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
05.07.2018.
u 16:37

Sindikati su najavili i moguće daljnje akcije ako irski prijevoznik ne pristane na ustupke u pogledu nekih uvjeta zapošljavanja

Kabinsko osoblje irskog diskontnog zračnog prijevoznika Ryanaira stupit će potkraj srpnja u štrajk u Italiji, Portugalu, Španjolskoj i Belgiji, objavio je danas belgijski sindikat radnika CNE, potvrdivši pisanje belgijskih medija.

Zaposlenici najvećeg europskog diskontnog zračnog prijevoznika već dulje vrijeme traže veće plaće i bolje uvjete rada, podsjeća novinska agencija dpa. 

Sindikat se sastao u četvrtak u Bruxellesu nakon isteka ultimatuma Ryanairu krajem lipnja da prihvati lokalne propise kao što to čine i ostale zrakoplovne kompanije, dodali su iz CNE-a, jednog od najvećih sindikata u Belgiji.

U Italiji će kabinsko osoblje Ryanaira stupiti u jednodnevni štrajk 25. srpnja a istog će dana ali u 48-satni štrajk stupiti njihovi kolege u Španjolskoj, Italiji i Belgiji, prenio je britanski BBC. 

Sindikati su najavili i moguće daljnje akcije ako irski prijevoznik ne pristane na ustupke u pogledu nekih uvjeta zapošljavanja.

U srijedu su sindikati objavili popis traženih promjena. Zahtjevi, među ostalim, uključuju uplatu plaća na bankovne račune u zemljama u kojima su zaposleni a ne u Irskoj, matičnoj zemlji Ryanaira. 

U prvoj polovini tjedna piloti zaposleni u samom Ryanairu, inače članovi njegove irske sindikalne podružnice, najavili su svoj prvi štrajk za 12. srpnja, podsjeća BBC.

U priopćenju sindikati također pozivaju Europsku komisiju i vlade članica Europske unije da poduzmu mjere kako bi suzbile Ryanairovo kršenje prava radnika. Također pozivaju Europsku agenciju za sigurnost zračnog prometa i njezine pandane u zemljama članicama da budu "budnije kada je u pitanju Ryanair i da ih prisile da poštuju zakone".

Na službenoj stranici Ryanaira u četvrtak je potvrđeno da je 3. srpnja zaprimljena obavijest o štrajku iz sindikata FORSA u ime 100-tinjak irskih pilota koji su zaprijetili jednodnevnim štrajkom 12. srpnja.

Ryanair ima preko 4.000 pilota, napominju u zračnom prijevozniku sa sjedištem u Dublinu.

Ovo je 10 najskupljih gradova na svijetu - čak 4 iz jedne države:

Ryanair
1/11
Ključne riječi

Komentara 3

SA
sani1
17:02 05.07.2018.

Pustite vi njih, pišite što će Croatia.

DH
dalibor.hren
17:16 05.07.2018.

Samo da štrajk ne počne u zraku...

DU
Deleted user
18:53 05.07.2018.

Jako nesigurna kompanija. Prije mjesec dana sam trebao sa njima letjeti za Spanjolsku. Kasnili su 12 sati, tako da sam morao otkazati let. Koliko znam, to se njima cesto dogadja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije