Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ - DVIJE

'Teroristi' s kojima će se morati razgovarati

26.01.2006.
u 18:03

Pobjeda Hamasa na drugim parlamentarnim izborima u Palestinskoj samoupravi mnoge će značajne svjetske političke glave zasigurno nagnati da dobro promisle prije nego što išta kažu i poduzmu. Iako su i Sjedinjene Države i Europska unija ustrajale u tvrdnji da je Hamas teroristička organizacija s kojom ne žele surađivati ni pod kojim uvjetima, barem netko će morati popustiti kako se bliskoistočni mirovni pregovori ne bi pretvorili u prah i pepeo.

Postoje već neke naznake da bi taj pametni iskorak mogla napraviti Europska unija, i to preko šefa španjolske diplomacije Angela Moratinosa, nekadašnjeg povjerenika EU za Bliski istok, koji je kazao da će EU morati uzeti u obzir volju palestinskog naroda, analizirati novonastale političke prilike te iz toga izvući zaključke.

Amerika će biti tvrđi orah, no iz izjave Condoleezze Rice o tome da bi bojkot Hamasa mogao izazvati “praktične probleme”, čita se tanana naznaka mogućeg kompromisa. Jer Hamas, koji u svom izbornom programu nije niti spomenuo svoj glavni cilj – uništenje Izraela – dobio je svoj politički legitimitet, i to na demokratskim izborima.Druga strana problema, koja bi Zapad mogla nagnati na kompromis, jest činjenica da je izraelska politička scena, samo mjesec i pol dana prije parlamentarnih izbora, posve u rasapu.

Sharon je u dubokoj komi, a politički lider koji bi mogao zauzeti njegovo mjesto zasad se ne vidi. S jakim Hamasom, koji je već u prvom pokušaju postao jak politički igrač, i slabim Izrealom stvari u jednoj od najužarenijih svjetskih regija mogle bi krenuti u nekom posve novom smjeru.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije