Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stotine ozlijeđenih

Tenkovi štite predsjedničku palaču u Kairu, petero mrtvih u sukobima

Stanko Barać
Foto: Goran Kovačić
1/2
06.12.2012.
u 10:47

Egipatska vojska razmjestila je tenkove i oklopna vozila oko predsjedničke palače u Kairu nakon žestokih sukoba pristaša i protivnika predsjednika Mohammeda Mursija.

Egipatska vojska razmjestila je tenkove i oklopna vozila oko predsjedničke palače u Kairu nakon žestokih sukoba pristaša i protivnika predsjednika Mohammeda Mursija.

Na ulicama Kaira sada je mirno nakon sukoba u kojima je pet ljudi poginulo, a stotine su ozlijeđene. U Egiptu se nasilje pojačava svakog dana zbog kontroverznog prijedloga ustava. Vlada inzistira na činjenici da se referendum o ustavu održi ovog mjeseca. Oporbeni vođe za organiziranje nasilja optužuju Mursijevu Muslimansku braću.

"Revolucija se nije dogodila zbog ovoga"

Jučer popodne su pristaše predsjednika odgovorile na poziv za okupljanjem ispred predsjedničke palače. Uglavnom sekularni protivnici Mursija su već ranije imali prosvjed na tome mjestu. Poletjelo je kamenje i zapaljive bombe te je bilo i pucnjave kada su Mursijevi pristaše pokušali rastaviti šatore protivnika.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare vođe opozicije su optužile Mursija za nasilje. – Mi smo spremni na dialog ukoliko se ukine dekret o ustavu i referendum se odgodi – kazao je Mohamed El-Baradei te dodao kako se "revolucija nije dogodila zbog ovoga, već zbog slobode, demokracije i ljudskog dostojanstva".

Bijes naroda povećao Morsijev dekret

– Mursi mora slušati ljude, čije mišljenje je jasno. Nema legitimitet za isključivanje većine – rekao je Mursi. Jučer je egipatski potpredsjednik Mahmoud Mekki rekao da je referendum o ustavu još uvijek zakazan za 15. prosinca, ali i da su "otvorena vrata za dijalog".

Kritičari tvrde da je prijedlog prošao parlament bez pravih konzultacija te da dovoljno ne štiti političke i vjerske slobode te prava žena. Bijes naroda je još više povećao Mursijev dekret po kojem si daje nove ovlasti.

>>VIDEO Mursijev povratak izazvao kaos ispred predsjedničke palače

Ključne riječi

Komentara 16

RI
Riznica
16:49 06.12.2012.

NE RAZUMIJEM STA JE PROBLEM ??? sekularisti bivseg presjednika (diktatora) Mubaraka protestvuju jer znaju da su izgubili izbore... Pa eto ima referendum 15 decembra pa izvolite neka narod odluci, ako zele novi ustav neka izaberu ako ne zele neka glasajuu protiv... Pa zar to nije DEMOKRATIJA... Najadnije u svemu ovome jeste kako da bivsi funkcioneri Mubaraka (koji je vladao 30 godine) nazivaju Mursija faraonom...

RI
Riznica
16:59 06.12.2012.

06.12.2012. u 16:49h Dongfeng je napisao/la: --------------------- Egipat treba da se krece putem Serijata i to je nesumnjivo a predsjednik Mursi ne treba popustiti ovim liberalistima koji su izasli na ulici. Vjerujem da je vecina gradjana Egipta uz Serijat jert jer plivaju u kriminali, pljacki i korupciji i narod zeli da se sudi islamskim zakonom jer to je jedini nacin kako da se spase i da se Islam preporodi u srcima Egipcana.. Egipat je poznat po svom njegovanju nauke i to je nesto sto je poznato u svijetu ... Egipcani zele Serijat i to je sigurno tako jer sa Serijatom se moze postici dosta tog i samo tako ce Egipat biti zemlja ljepote i slasti ...

DO
Dongfeng
16:49 06.12.2012.

Nesto si pobrkala, sa islamom i serijatom se Egipat moze vratiti jedino u prahistoriju a nikako doci medju "napredne nacije". Napredne nacije su napredne upravo zato jer su se maknule od toga. Ali meni je cijela situacija zabavna jer pobornicii demokracije nikako ne mogu priznati da pojedinac moze biti bolji od vecine, i sad izmisljaju razne teorije po kojima ovo nije prava demokracija, ili kako je vecina protiv Morsija (iako su izbori bili jucer) a zato jer sicusnih 10,000 prosvjednika dodje i divlja ispred predsjednicke palace. Ajde bar su prosli americki izbori pa sad vise nema nikakvih anti-kineskih vijesti, a kamoli po deset clanaka dnevno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije