Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dinastija Tedeschi

Tedeschi: Doselili su se iz Venecije, imaju li rodbinske veze s C. Bruni?!

Emil Tedeschi
15.11.2009.
u 13:14

Emil Tedeschi je u svojim intervjuima govorio o podrijetlu prezimena i doseljavanju svojih predaka iz Italije na Korčulu.

Nekadašnja talijanska pijanistica Marisa Bruni Tedeschi, punica francuskog predsjednika Sarkozya, nedavno je u Veneciju, organizirajući koncert u povodu otvaranja spomen-sobe svog pokojnog supruga i poznatog talijanskog skladatelja Alberta Brunija Tedeschija, pozvala Simfonijski orkestar i zbor HRT-a.

Prije nego što su Zagrepčani došli u Veneciju na koncert, majka Carle Bruni došla je u Zagreb na njihove probe. Njezin posjet Zagrebu izazvao je veliku pozornost medija prvenstveno zbog činjenice da je ona majka prve dame Francuske.

Talijanska veza

Pošto je rijetko prezime Tedeschi u Hrvatskoj vrlo poznato zbog istaknutih privrednika pokojnog Svetozara Emila i njegova sina Emila Tedeschija, predsjednika uprave Atlantic Grupe, mnoge je zaintrigiralo postoji li veza između talijanskih i hrvatskih prezimenjaka.

Je li Sarkozyjeva izabranica Carla u ikakvom srodstvu s hrvatskim Tedeschijima? Odgovor na to pitanje pokušali smo pronaći u Korčuli, odakle Tedeschiji potječu.

- Naša prezimenjakinja Carla je lijepa, ali nažalost ništa nam nije u srodstvu. Možda imamo iste pretke jer naši stari su još prije dvjestotinjak godina došli iz Venecije, a i Carla je Talijanka - kaže Ivo Tedeschi, vlasnik najpoznatije picerije u Korčuli.

Korčulani kažu da njihovo korijenje vuče uspješni poduzetnik Emil Tedeschi koji uvijek s ponosom ističe svoje korčulansko podrijetlo. Njegov prezimenjak Ivo mu je dalji rođak jer su se njihovi preci Pero i Santo još daleke 1865. doselili iz Dubrovnika na Korčulu.

Emil Tedeschi je u svojim intervjuima govorio o podrijetlu prezimena i doseljavanju svojih predaka iz Italije na Korčulu. Ali, čovjek koji najviše zna o tome je najstariji Tedeschi u Hrvatskoj, 86-godišnji Pero Tedeschi - koji nam je ispričao priču o tome kako su njihovi preci iz Venecije preko Dubrovnika došli na Korčulu.

- Ja i pokojni Svetozar Emil Tedeschi smo rođaci, zajedno smo bili u partizanima i imam i danas sačuvanu fotografiju nas dvojice snimljenu na dan oslobođenja Korčule - s ponosom govori Pero Tedeschi.

On kaže da je njegov pradjed Giovanni Tedeschi pokopan u Dubrovniku, a spomenik su mu podigli sinovi Santo i Pero, njegov pradjed. Santo je bio stolar, a Pero krojač, i imali su svoje radnje u Dubrovniku sve do 1865. kada se Santo prvi seli na Korčulu, a dvije godine zatim i Pero.

Carev zlatnik

- Obojica braće na Korčuli bavila su se trgovinom. Santo, koji se dva puta ženio, bio je uspješniji trgovac od svoga brata Pere i uvijek mu je pomagao.

On je bio pradjed Emilova oca Svetozara Emila Tedeschija koji je nedavno umro - dodaje Pero Tedeschi, pokazujući nam zlatnik, koji je po pričanju starijih njegovu djedu Peri kao dječaku dao car Maximilian von Habsburg koji je prije odlaska u Meksiko navratio na otočić Lokrum gdje je službovao njegov pradjed Giovanni, član careve osobne garde.

- Kada su Maximiliana u barci prevozili od Dubrovnika do Lokruma, uz moga pradjeda na njoj je bio i moj djed Pero, još dječačić. Priča kaže da ga je car sjeo u naručje i dao mu ovaj zlatnik koji ja sada čuvam i radovat ću ga svome unuku - ističe Pero Tedesechi.

Njegov pradjed Pero imao je četiri sina - njegova oca Ivu, Milana, Stjepu i Miljenka - i četiri kćeri, a Santo koji se dva puta ženio imao je također četiri sina, sa svakom suprugom po dva.

- Sinovi druge supruge bili su Đuro i Svetozar ili Santo, koji je Emilov djed - objašnjava Pero detaljno podrijetlo Tedeschija.

Perin otac Ivo je zbog nesretne ljubavi početkom prošlog stoljeća otišao u Ameriku, odakle se vratio i otvorio prvu mjenjačnicu u Korčuli, agenciju za prekomorske iseljenike i prvu papirnicu.

Emilov djed imao je najveću trgovinu na Korčuli. Tedeschiji su bili ugledni i bogati otočani kojima su partizani, u kojima je bio Pero i Emilov otac Svetozar Emil, poslije 2. svjetskog rata sve konfiscirali.

- Naša obitelj je oduvijek bila imućna, ali isto tako uvijek smo bili pravi domoljubi i ustajali protiv Talijana - kaže Pero koji je poslije smrti Emilova oca Svetozara Emila ostao najstariji Tedeschi u Hrvatskoj.

Komentara 13

SU
susadusk
11:47 16.11.2009.

Kupio sam jucer nedeljnji vecernjak i iznenadio se tom naslovu i hvalospjevu familiji Tedeschi. Gospodin koji je pisao taj clanak morao bi biti malo upuceniji kad tako nesto pise. Morao bi napr. znati da je otac mladog Emila Tedeschija takodjerr Emil bio osudjen za vrijeme bivse Juge, osamdesetih godina, na nekoliko godina zatvora kao komercijalni direktor tadasnje Zagrebacke tvornice papira, jer je ukrao nekoliko milijuna dolara pri investiciji u papirni stroj. Taj isti\" tatek\" makon toga postao je direktor Tvornice djecjih cipela Zagreb u Savskoj cesti i od tamo zbrisao u Italiju, prije odlasko u zatvor, gdje su ga cekali vec prije pohranjeni milijuni dobiveni od jedne poznate austrijske firme koja proizvodi opremu za proizvodnju papira. Tamo je spomenuti gospodin, inace veliki komunist i partizancina u ono doba, cekao da mu prodje zastara i kad je stvorena hrvatska drzava, vratio se u \"velikom\" stilu sa svojim sinekom koji se hvalio kako ima \"izvrsne\" naslijedjene trgovacke gene svoga tatice, sa firmom Atlantic paper prodavajuci roto papir za novine. U tome poslu nisu uspjeli pa su se prebacili na prehranu dobivsi u zastupstvo cokoladice Mars i Bount i osnovali Atlantic tradei. Znaci sve to njihovo \"cudo\" temelji se na vec prije ukradjenom novcu! I to je istina i to netko morao znati prije nego sto pise o takvima. Tko ne vjeruje neka pogleda presude zagrebackog suda iz sredine osamdesetih pa ce se i sam uvjeriti.

ZO
zokson
23:37 15.11.2009.

A kad malo bolje pogledam, Marisa malo liči na Emila!

ĆA
ćaćaća
10:33 15.08.2016.

članak 1 zakona o lopovima...lopov blizak sdp.u nije lopov..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije