Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jezive snimke

'Tata, gorim, nek prestane, molim te!' Kurdi tvrde da se Turci koriste kemijskim oružjem

Kurdi u Siriji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
22.10.2019.
u 10:42

Nakon šokantne snimke djeteta Mohammeda al-Kurdija, čije je cijelo tijelo spaljeno zabranjenim turskim oružjem, časopis Newsweek objavio je stravične slike novih kurdskih žrtava

Dok istječe vrijeme određeno sporazumom između američkog državnog tajnika Mikea Pompea i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o suspenziji turske vojne operacije u Siriji, iz te zemlje stižu zastrašujuće slike. Naime, nakon što su se na društvenim mrežama pojavile jezive snimke djece koja imaju opekotine i rane, za koje Kurdi tvrde da su posljedica kemijskog oružja kojim se turska vojska koristi protiv njih, američki časopis Newsweek objavio je veliku priču potkrijepljenu fotografijama nekoliko desetaka ljudi s teškim opeklinama od napalma i bijelog fosfora. Još na početku vojne ofenzive kurdske snage u Siriji optužile su Tursku da protiv njih upotrebljava zabranjeno oružje, između ostalog i kemijsko naoružanje, tvrdeći da su upotrijebili "sve raspoloživo oružje", među kojima su napalm i bijeli fosfor, u strateškom gradu Ras al-Ainu, nedaleko od granice s Turskom.

"Tata, gorim, nek' prestane, molim te!" plačući je govorio dječak Mohammed al-Kurdi čije je gotovo cijelo tijelo bilo spaljeno. Snimka koja je puštena na društvene mreže šokirala je svijet.

Nakon šokantne snimke djeteta Mohammeda al-Kurdija, koji je cijelim tijelom spaljen zabranjenim turskim oružjem, časopis Newsweek objavio je stravične slike novih kurdskih žrtava na kojima je korišteno zabranjeno oružje koje je spaljivalo njihova tijela tako da su postala neprepoznatljiva.

Izvješća dolaze s teritorija koji je pod kontrolom kurdskih snaga koje se bore protiv turske vojske i sirijskih pobunjenika te džihadističkih skupina.

Bijeli fosfor široko se koristi u noćnoj rasvjeti, ali Protokol III. u Konvenciji o određenom konvencionalnom oružju zabranjuje njegovu uporabu u gusto naseljenim područjima s civilima. Osim Newsweeka, i danska neovisna novinarka Thea Pedersen, koja se nalazi na tom području, dokumentirala je žrtve onog za što se vjeruje da je bijeli fosfor u bolnicama na sjeveroistoku Sirije, opisujući ono što je vidjela "apokaliptičnim", a citirala je jednog liječnika: "Trebamo stručnjake da to potvrde. To nije normalno".

Pitanje je hoće li međunarodna zajednica nakon objave tih strašnih snimaka i slika te svjedočenja reagirati i zaustaviti Erdoganov krvoločni pohod. Trump je dva puta donio odluku o bombardiranju Sirije na temelju izvještaja Opservatorija za ljudska prava i bijelih kaciga o korištenju kemijskog oružja režima Bashara al-Assada koje se na kraju pokazalo lažno i inscenirano. U međuvremenu, Erdogan je najavio nastavak ofenzive tvrdeći da ga nitko na kugli zemaljskoj ne može zaustaviti.

Ključne riječi

Komentara 22

SA
Shariel Aron
11:18 22.10.2019.

Erdogan bi trebao konačno dobit po njuški.

DO
Dolinski
12:03 22.10.2019.

pa ti propagiraj kontracepciju, pobačaj, predugo školovanje (za muške i ženske) karijerizam i tako smanjuj svoju populaciju. tko će europu za 100 godina moći obraniti od turske koja potonje politike nije primjenjivala barem ne na našoj razini i sada odjednom ima 80 mil stanovnika

Avatar Kaladin
Kaladin
12:10 22.10.2019.

Svi mi znamo kako je "međunarodna zajednica" učinkovita u "obrani" civila. Sve je to prazna priča...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije