Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hladnokrvno ubojstvo

Tajni agenti s europskim putovnicama zadavili vođu Hamasa

Dahi Khalfan Tamim
Foto: Reuters
1/2
Autor
Zorana Bajt
16.02.2010.
u 15:59

Prerušeni u turiste i s putovnicama Velike Britanije, Irske, Francuske i Njemačke, agenti nestali bez traga nakon ubojstva vođe Hamasa Mahmouda al-Mabhouha.

Vlasti u Dubaiju jučer su raspisale međunarodnu tjeralicu za 11 osoba s putovnicama europskih država koje su optužene za ubojstvo vođe Hamasa Mahmouda al-Mabhouha, čije je tijelo pronađeno 20. siječnja u sobi luksuznog hotela Al-Bustan Rotana.

Prema podacima koje je objavila policija desetorica muškaraca i jedna žena doputovali su u Dubai s putovnicama Britanije, Irske, Francuske i Njemačke i ubili Al-Mabhouha 24 sata nakon što je odsjeo u hotelu nedaleko od međunarodnog aerodroma, prenosi AP.

Hamas je za ubojstvo optužio izraelsku tajnu službu Mossad. Tu tvrdnju potvrdili su neimenovani izvori britanske vlade koji su za The Daily Telegraph potvrdili kako su trojica muškaraca koji su koristili irske putovnice najvjerojatnije bili agenti Mossada. Šef policije u Dubaiju Dahi Khalfan Tamim na konferenciji za novinare detaljno je opisao tajnu operaciju koja je prethodila ubojstvu vođe Hamasa. Prema njegovim tvrdnjama tri Britanca i jedan Irac počinili su ubojstvo, petero ostalih, uključujući i ženu, bili su suorganizatori, a muškarac s francuskom putovnicom bio je glavni organizator. Michael Barney, James Clarke, Jonathan Graham, Paul Keeley, Stephen Hodes, Melvyn Mildiner (svi s britanskom putovnicom), Gail Folliard, Evan Dennings, Kevin Daveron (svi s irskom putovnicom), Peter Elvinger (s francuskom putovnicom) i Michael Bodenheimer (s njemačkom putovnicom) došli su odvojeno u Dubai i rezervirali različite hotele.

Čim je Al-Mabhouh stigao u svoj hotel, počeli su ga pratiti, a kasnije su rezervirali sobu nasuprot njegovoj. Sve troškove platili su u gotovini i često su mijenjali brojeve mobitela kako bi onemogućili praćenje. Policija je pokazala i videosnimke na kojima se ubojice vođe Hamasa pojavljuju s lažnim bradama i vlasuljama te u sportskoj opremi u kojoj izgledaju kao turisti.

Šef policije Tamim tvrdi da je samo ubojstvo trajalo oko 10 minuta i da je vođa Hamasa, prema prvim nalazima forenzičara, najvjerojatnije zadavljen. Ubojice su ušle u Al-Mabhouhovu sobu dok je on bio vani uz pomoć lažne kartice za otključavanje vrata. Nakon ubojstva skupina se odmah razišla, dio je otputovao u Europu, a dio u Aziju. Od trenutka kada su došli u Dubai pa do njihova odlaska prošlo je 19 sati. Al-Mabhouh, koji je u Dubaiju zastao na putovanju u Iran, nije imao nikakvu pratnju.

U Hamasovu priopćenju objavljenom nakon ubojstva navodi se da je Al-Mabhouh sudjelovao u akcijama otmica i ubojstava izraelskih vojnika 1989. godine. Službenih reakcija Izraela, Britanije, Francuske, Irske i Njemačke na cijeli slučaj zasad nema.

Ključne riječi

Komentara 113

SO
Soraja
00:19 17.02.2010.

apsolutno se slažem da nije lijepo od nas da ne komentiramo članak, pa se isto tako, kulturno, slažem da se pobrišu komentari koji su off topic...uključujući i komentare komentatora tajna000 koji su kopirani od drugih autora, u kojima ima elemenata mržnje po nacionalnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, te onima u kojima dotični vrijeđa ostale komentatore pridodajući im različite epitete. hvala!

OB
-obrisani-
00:20 17.02.2010.

Naslov članka: Hladnokrvno ubojstvo Tajni agenti s europskim putovnicama zadavili vođu Hamasa Prerušeni u turiste i s putovnicama Velike Britanije, Irske, Francuske i Njemačke, agenti nestali bez traga nakon ubojstva vođe Hamasa Mahmouda al-Mabhouha. 1. Hladnokrvno ubistvo. 2. EU putovnice,e, tako sigurne i tako zaštićene 3. Tajni agenti, ne tvrdi se čiji

UK
Ugo Kajvez
22:11 16.02.2010.

google ... . ‘Mossad assassination squad used British passports’

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije