Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajna uspjeha Trumpa

Glasnogovornik onih koji se boje svega izvana

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
04.03.2016.
u 12:19

Na Trumpovu skupu našao se i birač koji je od 1972. nije izašao na izbore. Kaže da nije imao za koga glasati. Na ovim izborima ima svog kandidata

Već gotovo godinu dana američki mediji pokušavaju pronaći odgovor na pitanje zašto znatan dio republikanskog biračkog tijela podržava čovjeka čudna izgleda, bez ikakva političkog iskustva, osobu s ekstemnim, a ponekad i izuzetno bizarnim političkim pogledima. Mnogima se čini da su se i Donald Trump i vrlo raznolika i široka biračka baza koja je stala iza njega došli niotkuda.

Oni su istomišljenici, a ekstremne ideje iza kojih stoje nikad u američkoj povijesti nisu osvojile toliku popularnost. O tome o kakvoj je grupaciji riječ najbolje govore neka istraživanja. Čak 75 posto Trumpovih simpatizera slaže se da muslimane treba izbaciti iz SAD-a, 30 posto iz zemlje bi izbacilo sve homoseksualce, a 20 posto smatra da Lincoln nije trebao ukidati ropstvo. Nekoliko američkih znanstvenika u svojim je istraživanjima “fenomena Trump” došlo do vrlo sličnih zaključaka.

Potraga za jakim vođom

Jedan od njih, Matthew McWilliams, proučavao je politički autoritarizam, ali ne iz aspekta političkog vođe koji ima takve tendencije, već iz aspekta birača koji se osjećaju ugroženima, koji su u strahu od svih stranaca, a u trenucima kada sve to intenzivno osjećaju tragaju za jakim vođom koji im obećava da će učiniti apsolutno sve da ih zaštiti od svega što dolazi izvana i koji obećava da će spriječiti sve promjene od kojih strahuju. Marc Hetherington sa sveučilišta Vanderbilt i Jonathan Weiler sa sveučilišta Sjeverne Karoline neovisno su došli do gotovo istog zaključka – do podjele na političkoj sceni došlo upravo zato što se pojavila ta grupa birača. Kako se Republikanska stranka pozicionira kao zaštitinik tradicionalnih vrijednosti, zakona i reda, u svoje je okrilje privukla tu vrstu birača.

Proces je počeo još 90-ih godina prošlog stoljeća, a recesija je bila dodatni faktor koji je ojačao njihov glas. U međuvremenu ta je grupacija, koja se identificirala s republikancima, postala toliko snažna da je rascijepila stranku čije vodstvo nije na njih obraćalo pažnju misleći da se radi o marginalcima kojima će lako stati na kraj. No pojavile su se razne druge ugroze, poput islamskog terorizma, koje su dodatno ojačale njihovu odluku da stvari uzmu u svoje ruke.

Ne može pobijediti

U pravom trenutku pojavio se Donald Trump koji je progovorio njihovim jezikom, čime je dao legitimitet njihovu načinu političkog razmišljanja. No znanstvenici upozoravaju da je Trump vjerojatno samo prvi u nizu takvih političkih vođa. Upozoravaju da će opisana skupina birača razdrmati i republikance i same temelje nacionalnog političkog sustava te da oni egzistiraju neovisno od Trumpa i da će nastaviti djelovati i ako on izgubi predsjedničke izbore.

Jedina utješna tvrdnja u ovome trenutku jest da Donald Trump na predsjedničkim izborima ne može pobijediti ni Hillary Clinton ni Sandersa. No vjerojatno nije daleko trenutak kada će se pojaviti neki novi Trump koji će imati šanse da se dovine do Bijele kuće.

>>Donald Trump nominiran za Nobelovu nagradu za mir

>>Sada je puno jasnije – u Bijelu kuću će ili Trump ili Clinton

Komentara 16

XA
xaron
05:15 05.03.2016.

Dakle samo bolesni su za Trumpa ? Pa da vidimo ko je to PROTIV Trumpa : W.Post, NYT, The Economist, Goldman Sachs, generali.... Pa ako su ovakvi Protiv Trumpa mora da ih mnogo ugrozava te sigurno i mnogo vrijedi.

Avatar dobry
dobry
21:48 04.03.2016.

Vrijeme je za nešto novo...Konačno era klana Bush-ovih završava. Bili su uvjereni da će Jeb Bush osvojiti nominaciju republikanaca, pa su još nominirali i one klaune,ludog Rubia i podmitljivog Cruz-a, koji su trebali iscrpljivati Trumpa, dok bi Jeb ispao svetac i pobrao simpatije. Zato su se svi digli protiv, jer im Trump remeti planove. Sa druge strane, u svakom slučaju, vrijeme je i da se dinastija Clinton makne sa scene. Sanders ili Trump, nije važno, važno je da se krene novim putem...

GM
Gjuro-Mrki
06:37 06.03.2016.

Trump,nebu osvojil nominaciju.njemu su već napili zdravicu,tip se ne uklapa u tzv.kaubojsku demokraciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije