Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne zna se čemu služi

Tajanstveni X-37 vratio se na Zemlju

Reuters
09.05.2017.
u 11:31

Jedni misle da se radi o bombarderu iz svemira, drugi da je X-37 "ubojica satelita", a treći da se radi o superšpijunskom zrakoplovu

Nakon gotovo dvije godine u orbiti, tajanstvena američka vojna letjelica Boeing X-37B vratila se na Zemlju, ponovo razbuktavši spekulacije o utrci u naoružanju u svemiru. 

Devet metara duga letjelica s rasponom krila 4,5 metara, koja izgleda poput umanjene verzije nekadašnjih američkih raketoplana, sletjela je u nedjelju na Floridi nakon 718 dana provedenih oko Zemlje, objavilo je američko ratno zrakoplovstvo. 

Ovo je tajanstvenom X-37 bila četvrta misija, a od svoje prve, 2010., izaziva brojna nagađanja čemu služi. 

Jedni misle da se radi o bombarderu iz svemira, drugi da je X-37 "ubojica satelita", a treći da se radi o superšpijunskom zrakoplovu

Ali, mnogi analitičari sumnjaju u to. 

"Letjelica je veličine kamioneta, bilo bi ga teško naoružati nekim razornim oružjem", rekla je Victoria Samson, stručnjakinja iz američke zaklade za održivi razvoj u svemiru. 

Nakon lansiranja X-37 napaja se energijom iz solarnih panela pa vjerojatno nije sposoban za mnogo manevriranja, dodaje Samson. "U pravilu, manevriranje u svemiru zahtjeva mnogo goriva, a ne vidim da se to ovdje događa". 

Zbog toga letjelica nije u stanju dosegnuti vrlo velike visine i drži se nisko u orbiti, dodaje sveučilišni profesor fizike Mark Gubrud. Zato ga povremeno i amateri uspijevaju opaziti, pa je teško vjerovati da se bavi špijuniranjem. 

Oni pretpostavljaju da je X-37 leteći poligon za ispitivanje nekog potencijalnog oružja i da je to razlog zašto američko ratno zrakoplovstvo objavljuje jako malo informacija o letjelici. 

 

Komentara 3

DU
Deleted user
00:56 12.05.2017.

Meni liči na solarni Američki roštilj sa kotačima i krilima.

DU
Deleted user
00:57 12.05.2017.

I sada ti idi spavati, ma ne možeš dok je ovo u zraku.

HO
homofob
05:41 10.05.2017.

Unitacni su ti "strucnjaci"! Kada bi se samo malo potrudili pa "edukovali" prije nego opandrce buzdovanom nebulozu onda bi otkrili da letilica koristi za pogon HALL potosni efekt sto joj daje mogucnost brzindkog raspona od 50 tisuca pa do prekoo 300 tisuca km/sat a pri cemu je potrebno tezinski oko 5%pogona kemijskim gorivom. To je prvo a drugo je da je laser koji u svemiru jako fobro radi jer nema cestoca koje bi ga ometale i na daljinama do par stotina km u svega 20-tak selundi probusi milimetar metala rupicom manj od 1/10 promjera ljudske vlasi. Recimo neki satelit prestane funkcionirati a vrlo pazljivim pregledom u svemiru se ne moze naci razlog. Laboratorijdk pregledom na zemlji bi se pronaslo ostecenje jednako ostecenju uzrpkovano mikro meteoritom a za to se zaista ne moze nikoga kriviti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije