Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova dimenzija rata

Tadžikistanci smaknuli 11 ruskih dragovoljaca na putu prema Ukrajini

storyeditor/2022-10-16/2022-10-16T093521Z_136724224_RC272X9RPZTD_RTRMADP_3_UKRAINE-CRISIS-DONETSK-BLASTS.JPG
Foto: REUTERS
1/3
17.10.2022.
u 18:46

Ruska vojna intervencija u Siriji imala je dva cilja. Prvo, očuvati režim Bashara al-Assada, a drugo uništiti upravo te borce s područja bivšeg SSSR-a koji su se pridružili terorističkoj organizaciji Islamskoj državi.

U gradiću Soloti nedaleko od ukrajinske granice ubijeno je najmanje 11 ruskih vojnika, a 15 ih je ranjeno na poligonu za obuku u vojnoj bazi u ruskoj regiji Belgorod, kada su dvojica napadača otvorila vatru na skupinu dragovoljaca koja se htjela boriti u Ukrajini.

Nastavljene žestoke bitke

Dok je službena ruska verzija da je to bio teroristički čin koji su izvela dva terorista koji su u međuvremenu likvidirani, Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, tvrdi da su napadači bili iz Tadžikistana i da su otvorili vatru na ostale nakon vjerske svađe. Tadžikistan je većinski muslimanska srednjoazijska zemlja, dok su Rusi većinom pravoslavci.

Stručnjaci za islamski radikalizam ne isključuju mogućnost da su napadači iz Tadžikistana bili pristaše džihadističke skupine ISIL u Siriji koje ruska vojska i dandanas bombardira. Poznato je da se oko 15 tisuća muslimana iz bivših sovjetskih republika pridružilo ISIL-u, a najviše upravo iz Tadžikistana.

Ruska vojna intervencija u Siriji imala je dva cilja. Prvo, očuvati režim Bashara al-Assada, a drugo uništiti upravo te borce s područja bivšeg SSSR-a koji su se pridružili terorističkoj organizaciji Islamskoj državi. Mnogi borci koji su nakon uništenja kalifata našli uporište u provinciji Idlib u Siriji, početkom ruske vojne invazije na Ukrajinu i na poziv ukrajinskog predsjednika Zelenskog da se osnuje međunarodni bataljun, pridružili su se ukrajinskoj vojsci kako bi se osvetili Rusiji za uništenje kalifata.

Poznato je da su ti borci, koji su došli iz zemalja koje su nekad činile raspali SSSR, osim po okrutnosti poznati i po izvršavanju brojnih samoubilačkih napada, kako u Siriji tako i u Iraku. Stoga eksperti ne isključuju mogućnost da je napad na Krimski most također djelo muslimana samoubojica, unatoč tome što je ruski FSB objavio službenu verziju napada te je za glavnog organizatora označena Glavna obavještajna uprava Ministarstva obrane Ukrajine (GUR). Kao ključni čovjek operacije označen je šef GUR-a Kirilo Budanov. Identificirano je 12 osoba koje su u izravnoj vezi s napadom na Krimski most, a osam ih je uhićeno.

Dok eksperti očekuju i dalje takve i slične samoubilačke napade vukova samotnjaka, nastavlja se žestoka borba na svim frontama diljem Ukrajine. Najžešći sukobi vode se u gradu Bahmutu, gdje je, kako tvrdi glasnogovornik ukrajinske istočne fronte, 20 posto infrastrukture potpuno uništeno. Ukrajinski glavni stožer rekao je da su ruske snage pokrenule više topničkih i zračnih napada na jugozapadu toga strateškoga grada koji je Rusima glavna meta u Doneckoj oblasti.

- Ukrajinska vojska i dalje drži Bahmut usprkos ponovljenim ruskim napadima, dok je situacija u Donbasu i dalje veoma teška - kazao je predsjednik Ukrajine Zelenski ističući da su ruske rakete i bespilotne letjelice nastavile gađati mnoge ukrajinske gradove.

Kontradiktorne informacije

Zelenski kaže da se žestoke borbe nastavljaju na različitim dijelovima fronte te da je i dalje vrlo teška situacija u Doneckoj i Luhanskoj oblasti, a posebno je istaknuo da je najteža situacija oko Bahmuta.

Borbe se vode i u provinciji Herson, odakle dolaze kontradiktorne informacije. Dok Rusi tvrde da su zaustavili napredovanje ukrajinske vojske, Ukrajinci tvrde da napreduju te da ruski vojnici napuštaju položaje i bježe. 

VIDEO: Pokolj u ruskoj bazi:  11 mrtvih i 15 ranjenih: 'To je terorisički napad'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije