Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Tadić: Pomilovanje S. Rimca Mesićeva je anticivilizacijska gesta

Kada hrvatski predsjednik na odlasku pomiluje zločinca koji je ubijao srpsku djecu samo zato što su druge nacionalnosti, onda je to čin za svaku osudu, izjavio je Tadić.
08. siječnja 2010. u 12:08 547 komentara 41 prikaza
tadić, mesić
Foto: 24 sata

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je pomilovanje ratnog zločinca Siniše Rimca anticivilizacijska gesta hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića koji se ne može opravdati, prenosi B92. 

>>Predsjednički akt milosti: Svaki se treći pomilovani vratio zločinu

>>Mesić na Kosovu dočekan svečanije od ostalih državnika iz regije

- Kada hrvatski predsjednik na odlasku pomiluje zločinca koji je ubijao srpsku djecu samo zato što su druge nacionalnosti, onda je to čin za svaku osudu i duboka antieuropska i anticivilizacijska odluka s one strane razuma - izjavio je Tadić.

Tadić smatra da je  "ta odluka još jedna u nizu, među koje spada i današnji posjet Prištini, kojima Mesić na vrlo učinkovit način kvari odnose sa Srbijom ostavljajući ozbiljan i nepotreban teret svom nasljedniku".

Siniša Rimac (36), bivši pripadnik rezervnog sastava MUP-a, osuđen je na osam godina zatvora za ubojstva u Pakračkoj poljani, koji je, kako je to nedvojbeno ustanovio Vrhovni sud, osobno sudjelovao u likvidacijama srpskih civila krajem 1991. 

Josipović ne bi pomilovao Rimca

Na pitanje kako komentira Mesićevo pomilovanje Siniše Rimca, predsjednički kandidat Milan Bandić samo je kratko izjavio da je predsjedničko pomilovanje akt milosrđa.

- Ja bih pomilovao svakoga koga Komisija za pomilovanja potvrdi, tj. svakoga tko ispuni uvjete Komisije - objasnio je Bandić.

Predsjednički kandidat Ivo Josipović za Tportal je izjavio da će institut pomilovanja, koji je akt političke milosti prema osuđenicima, koristiti pod vrlo strogim uvjetima.

- U pravilu, neću davati pomilovanje za slučajeve teških kaznenih djela poput ubojstava, silovanja, ratnih zločina ili kaznenih djela organiziranog kriminala - kaže Josipović dodajući da u tom kontekstu, načelno, ne bi dao pomilovanje ni Rimcu.

Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?