Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Briga o bubrezima

Svjetski dan bubrega 2022: Vrijeme je za nacionalni plan za rano otkrivanje bubrežne bolesti!

Zagreb: Povodom Svjetskog dana bubrega održana je konferencija za medije
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
10.03.2022.
u 12:34

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju poziva građane da budu svjesni bubrežnih bolesti i uključe se u preventivne programe

Predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora, doc. dr. Mario Laganović, predstavio je rezultate inicijalnog screening programa za rano otkrivanje kronične bubrežne bolesti. Screening je proveo tim od 40 liječnika obiteljske medicine, članova Koordinacije hrvatske obiteljske medicine KoHOM.

s lijeva nadesno: Lada Zibar, Branimir Vurušić, Lidija Lončar Miholić, Mario Laganović, Mirela Marković
Foto: PR foto

Proveden je među među rizičnim skupinama bolesnika s visokim tlakom, oboljelima od šećerne bolesti, pretilima i pacijentima s pozitivnom obiteljskom anamnezom neke bubrežne bolesti. A sveukupno je obuhvaćeno 428 osoba prosječne dobi od 59 godina.

Laganović je upozorio na učestalost bubrežne bolesti kod rizičnih skupina te napomenuo: 

potrebno je na nacionalnoj razini pokrenuti programe za rano otkrivanje i liječenje kronične bubrežne bolesti, kakvi već postoje za druge kronične nezarazne bolesti poput srčanožilnih, dijabetesa i zloćudne bolesti.

 Dr. Mirela Marković, članica Izvršnog odobora KoHOM-a, izrazila je zadovoljstvo što je bila dio ovoga projekta.

Svjetski dan bubrega održava se 17. godinu za redom, ovaj puta pod sloganom “Znanjem do bolje skrbi za bubrežne bolesnike”.

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju poziva građane da budu svjesni bubrežnih bolesti i uključe se u preventivne programe. Prof.dr.sc. Lada Zibar, članica UO HDNDT, poručuje da se pacijenti trebaju informirati, te da svi trebaju biti svjesni da briga o bubrezima može dovesti da velike dobrobiti i za pacijente i zdravstveni sustav u cjelini.

Donacija za Hrabrice

Povodom Svjetskog dana bubrega organizirale su se i humanitarne aktivnosti. Stoga je HDNDT inicijativi Hrabrice uručio novčanu donaciju u vrijednosti 25 tisuća kuna. Sredstva za donaciju prikupili su izdavanjem i prodajom knjige “Dvojnost”, autora dr. Branimira Vurušića.

VIDEO Liječnici po prvi puta uspješno transplatirali bubreg svinje u tijelo čovjeka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije