Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVILO U BOLNICI

Treba mu novi bubreg, no na transplantaciju ne može jer nije cijepljen: 'Radije ću umrijeti'

operacija
Foto: Pixabay
1/3
31.01.2022.
u 08:00

Sada je krenuo u potragu za drugim bolnicama koje bi bile spremne izvesti operaciju na necijepljenom pacijentu

Potrebna mu je transplantacija bubrega, no na operaciju ne može ići jer se nije cijepio - priča je Chada Carswella iz Sjeverne Karoline u SAD-u. Unatoč tome što bi mu transplantacija spasila život, muškarac se odbija cijepiti protiv COVID-19 i tako ispoštovati uvjet za dobivanje termina u bolnici. 

Na dijalizi je tri puta tjedno i ne zna koliko će još živjeti bez operacije. Već je ranije prošao nekoliko operacija srca, a sada tvrdi da se više od stotinu mještana javilo da bi mu doniralo bubreg, piše Mirror

Operaciju mu pak, kako navodi, u njegovoj bolnici neće provesti osim ako on i njegov donor nisu cijepljeni protiv koronavirusa. Naime, bolnica Atrium Health Wake Forest ima takvu politiku za zaštitu pacijenata kojima je potrebna transplantacija, a koji su pod visokim rizik od potencijalno smrtonosne infekcije koronavirusom. 

Unatoč molbama liječnika, Carswell je rekao da bi radije umro nego primio cjepivo. Sada je krenuo u potragu za drugim bolnicama koje bi bile spremne izvesti operaciju na necijepljenom pacijentu. 

- Razgovarao sam sa svojom obitelji i svima koji su mi bliski. Svi znaju moje stajalište i ništa mi ne može promijeniti mišljenje o ovoj temi - kazao je Chad Carswell.

VIDEO Novo istraživanje: Preboljeli više zaštićeni od delta varijante od cijepljenih.

Komentara 19

MT
mel_torme
13:45 31.01.2022.

Zašto u članku nije objašnjeno da svaka osoba koja ima transplantirani organ mora uzimati imunosupresivnu terapiju do kraja života? Onaj tko uzima imunosupresivnu terapiju u visokom je riziku ne samo od covida nego i od svih za ostale ljude bezazlenih bolesti i stoga je vršenje transplantacije na osobi koja nije cijepljena protiv bolesti koja je trenutno jako raširena besmisleno jer se ne postiže svrha olperacije a to je produljenje života. Ljudi organe čekaju i po nekoliko godina i bilo besmisleno presaditi organ nekome tko će ionako umrijeti umjesto nekom tko ima šanse živjeti. Tako da ovo nije nikakvo treniranje strogoće ili ucjena nego racionalan izbor.

ST
StariSokol
10:13 31.01.2022.

Mislim da je ovaj članak napisan samo da zbunjuje ljude. Radnja se odvija u Americi a što nije usporedivo sa Hrvatskom. Tamo si rijetko ko plaća socijalno osiguranje dok je kod nas obavezno plus dodatno osiguranje. Kada bi kod nas odbili pacijenta koji nije cijepljen morali bi mu vratiti sve uplate sa kamatama plus prouzročenu štetu.

DU
Deleted user
09:25 31.01.2022.

Porez će ti uzeti bez obzira jesi li cijepljen ili ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije