Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
misa na hipodromu

Svi su htjeli dotaći "svog dragog papu"

papa (1)
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/5
05.06.2011.
u 19:41

Obitelj Paradžik na doček pape u Zagreb stigla je iz Australije, a uoči mise koju je služio Sveti Otac brojni su supruzi, među kojima su bili Anka i Alojzije Nikolić, obnovili bračne zavjete

Kada se papa Benedikt XVI. u papamobilu u 9.30 sati pojavio među vjernicima koji su došli na svetu misu na Hipodrom, atmosfera je dosegnula vrhunac. Razdragani vjernici iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine te susjednih zemalja pokušavali su prići stazi kojom se kretao papa u svome papamobilu. Iz svega se glasa orilo: “Papa, mi te volimo”, “Benedikte, Benedikte...”, a majke i očevi podizali su svoju djecu na ramena da što bolje vide “svoga papu”. Klicanjem i pljeskom vjernici su papu dopratili do velikog oltara s kojega je služio misu, a prije početka službe biskup je s oltara zamolio vjernike da u miru, bez pljeska i klicanja, sudjeluju u euharistijskom slavlju.

Ovaj dan čekao 68 godina

– Ovo je dan koji sam želio doživjeti. Imam 68 godina i nikad dosad nisam bio na dočeku pape. Zbog toga smo moja supruga Branka i ja potegli iz daleke Australije, iz Brisbanea, u svoju rodnu Hrvatsku, iz koje sam morao pobjeći 1969. godine – rekao nam je Franjo Paradžik, koji će doživljaje sa susreta s Benediktom XVI. podijeliti sa svojim unucima kada se on i supruga Branka vrate u Australiju.

Da nevrijeme, kiša i blato neće spriječiti vjernike da vide papu na Hipodromu, bilo je jasno još u zoru. Unatoč tome što su se tmurni oblaci nadvijali nad Zagrebom i najavljivali kišu, rijeke vjernika svih generacija slijevale su se iz svih dijelova grada prema mjestu okupljanja. Među njima je bio i 80-godišnji Ante Strikoman iz Vodica.

– Došao sam sa suprugom, kćeri i troje unučadi vidjeti našega papu. Iako je bilo sparno, cijelu sam misu proveo na travnjaku i nisam nimalo bio umoran – kaže umirovljeni mesar iz Vodica.

Nekoliko mladića na Hipodrom je iz Sesveta stiglo pješice. Trebalo im je, kaže devetnaestogodišnji Josip Vrabec, dva i pol sata.

– Krenuli smo oko 2 sata ujutro, a cijelo je vrijeme padala kiša. No nimalo nam nije smetala – kaže mladi Josip.

Dok su vjernici iščekivali dolazak pape na Hipodrom, za sve prisutne bio je upriličen bogat vjersko- kulturni program. Izveden je glazbeno-poetski recital “Adame, gdje si?”, a krčki biskup mons. Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za obitelj, predvodio je molitvu kojom su brojni supruzi obnovili svoj bračni zavjet. To su učinili i supruzi Anka i Alojzije Nikolić iz Bosne.

– Eto, za koji dan nas dvoje proslavit ćemo 40 godina braka. Ovaj doček pape iskoristili smo da obnovimo svoj bračni zavjet pred ovolikim mnoštvom vjernika. Plakali smo od sreće. Imamo troje odrasle djece koja su zasnovala svoje obitelji – kaže Alojzije Nikolić.

– Ljubav, vjera, razumijevanje i poštovanje, to je recept je za dug i skladan brak – kaže njegova supruga Anka.

Stigli s osmero djece

O obnovi bračnog zavjeta uoči papina dolaska kazivao nam je i 57-godišnji Jakov Perić, kao i mladi televizijski novinar Robert Knjaz i njegova supruga Zrinka.

Iako je na Hipodromu bilo oko 400 tisuća ljudi, policija, vatrogasci i liječnici nisu imali nikakva posla. Liječničku pomoć zatražile su dvije starije žene kojima je pozlilo zbog strašne vrućine. Dok se jedna od njih vrlo brzo oporavila i vratila na misu, druga je prevezena u bolnicu.

Dobro raspoloženi policajci u šali su komentirali da se u tolikoj masi nije izgubilo ni jedno dijete.

Najbrojnija obitelj na dočeku pape na Hipodromu bila je slovenska obitelj Medved. Bračni par Medved, Jožef i Tatjana, stigli su s osmero svoje djece.

Ključne riječi

Komentara 39

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
20:43 05.06.2011.

Zajedno u Kristu - koji naslov KRIST je bio izrazito siromašan ( po bibliji ),a popovi su izrazito bogati i grabežljivi, Bozanić,Ksaver Nema mjesta za usporedbu s Isusom Kristom

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
20:44 05.06.2011.

Crkva bi trebala pomagati siromašne i bolesne a ne otimati od njih

EM
emac
23:22 05.06.2011.

da bi znali ISTINU onda ne bi išli gledati i slušati tog OCA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije