Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Švedske lezbijke sklopile brak blizu Taj Mahala

03.11.2008.
u 10:43

Dvije švedske lezbijke vjenčale su se u subotu blizu Taj Mahala, spomenika ljubavi u Indiji, zemlji u kojoj je homoseksualnost stavljena izvan zakona, izvijestio je u ponedjeljak jedan indijski list.

Sandra (19) i Sarah (18) vjenčale su se po hinduističkom obredu koji je predvodio svećenik hrama Mahadeva Shiva, dva koraka od Taj Mahala, nedaleko od grada Agre, piše tabloid Mail Today.

Vjerski dostojanstvenik isprva je odbio voditi obred vjenčanja jer je riječ o dvjema ženama, no ipak se poslije dao nagovoriti. Smekšali su ga darovi i obećanja djevojaka da će zauvijek biti njegove sljedbenice, piše list.

Iako hinduizam zabranjuje homoseksualne odnose i vječanja, impresionirala me ljubav tih žena prema Taj Mahalu, rekao je svećenik.

Švedska je krajem srpnja pripremala nacrt zakona koji bi dopuštao vjersko vjenčanje istospolnih parova. Od 1995. godine Švedska priznaje civilno partnerstvo istospolnih parova i jamči im bračna prava. Crkva se u toj zemlji odvojila 2000. od države, a od siječnja 2007. godine udjeljuje i blagoslov homoseksualnim parovima.

Taj Mahal izgrađen je u spomen na vječnu ljubav kao posljednje počivalište Mumtaz Mahal, voljene supruge mogulskoga cara Shaha Jahana, koji je vladao Indijom od 1628. do 1658. godine. Njegova je žena umrla za vrijeme poroda njihova 14. djeteta. Shahova je tuga za pokojnom suprugom bila tolika da se zavjetovao da će za nju izgraditi najljepšu grobnicu na svijetu.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije