Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Šveđani otkazali kontroverzni projekt zamračenja Sunca koji je sufinancirao i Bill Gates

Predsjednica švedskog Društva za zaštitu prirode Johanna Sandahl kazala je da su vijest o otkazivanju eksperimenta dočekali s olakšanjem.
02. travnja 2021. u 17:07 35 komentara 10705 prikaza
Bill Gates à la tribune de la 6ème conférence de reconstitution des ressources du Fonds mondial de lutte contre le Sida, la TB et la Malaria à Lyon
Foto: Stephane Lemouton/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Švedska svemirska agencija pod pritiskom ekoloških udruga otkazala je geoinženjerski eksperiment kojim bi se utvrdilo može li se zaklanjanjem Sunca aerosolima riješiti problem globalnog zatopljenja

Crvena lunja Ovo nije očekivao Spasio pticu koja je ležala pokraj ceste, no brzo je shvatio da to nije bilo baš pametno

Prema planu znanstvenika s Harvarda visinski balon trebao je u lipnju ove godine u Zemljinu stratosferu pustiti oblak kalcijeva karbonata, kako bi se proučio učinak na sunčevo značenje. Međutim, projekt SCoPEx pokazao se previše kontroverznim.  

Neki znanstvenici, naime, smatraju da bi puštanje kalcijeva karbonata u atmosferu oponašalo slične efekte koji se događaju u atmosferu u trenutku vulkanskih erupcija što bi moglo dovesti do smanjenja globalne temperature, usprkos činjenici što nije poznato kakve bi mogle biti posljedice ispuštanja aerosola. 
 
Profesor David Keith s Harvarda koji je jedan od ključnih ljudi na projektu SCoPEx ustvrdio je kako je odluka Švedske zastoj, no nije odbacio mogućnost da se eksperiment prebaci u SAD, piše Reuters. Keith je ustvrdio kako će u narednim mjesecima pokušati pridobiti javno mnijenje kako bi dobili podršku za obavljanje testa. 

Američki milijarder Bill Gates donirao je 4,6 milijuna dolara Keithovom fondu kojim se financirao i ovaj projekt, podsjeća The Guardian. Neki znanstvenici smatraju da bio ovaj projekt imao pionirsku ulogu, a u slučaju uspjeha predstavljao bi novi način borbe protiv globalnog zatopljenja. 

Pruga Hrvatski Leskovac – Karlovac Tvrtka iz Srbije zaustavila natječaj od 2 milijarde kuna noć prije otvaranja ponuda

Predsjednica švedskog Društva za zaštitu prirode Johanna Sandahl kazala je da su vijest o otkazivanju eksperimenta dočekali s olakšanjem. 

- Odbacivanje tehnologije koja ima potencijal za ekstremne posljedice koje bi mogle poremetiti hidrološke cikluse i pojačati suše su preopasne da ikad budu korištene - kazala je. 

VIDEO: Što je s 30-tak prijava za zlostavljanje studentica Akademije tri mjeseca nakon?  Gošća: Franka Perković Gamulin, dekanica Akademije dramske umjetnosti.

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

 

sudski epilog
Milan Popović izgubio spor, Severina pravomoćno oslobođena optužbi za klevetu
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar Kupujem izbore COVID dodatkom
  Kupujem izbore COVID dodatkom:

  Ma Bill Gates je kamilica. Kakvo zamračenje sunca, kakvo špricanje po nebu. To su sve teorije zavjere ravnozemljaša.

 • Vlaskoulicanec2:

  Striček Bill se počeo igrati Boga.... Preopasno jer sa svim tim milijardama može prouzrokovati ogromno zlo! Tako veliko da će ovaj eksperiment zvane plandemija korone izgledati kao dječija igra!!!

 • dvanaest_legija:

  Šveđani nisu dovoljni "napredni". Biden je trenutno vjerojatnija opcija za ovaj perverzni eksperiment!