Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Žrtva silovanja: Već godinama pijem šaku tableta na dan

Svećenik je u Osijeku osuđen za silovanje 12-godišnjaka 2002. godine. Godina dana zatvora zamijenjena mu je radom za opće dobro
28. rujna 2017. u 21:10 16 komentara 3088 prikaza
zatvor
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Dječaku je tada bilo dvanaest godina, ministrirao je u jednoj crkvi na području Slavonije i Baranje. Svećeniku su bile 42 godine, a sve se odigravalo u noći između 5. i 6. siječnja 2002. godine kada je svećenik odlučio iskoristiti dječakovu nedovoljnu emocionalnu razvijenost i prethodno stvorenu duhovnu i psihičku ovisnost koju je dječak uspostavio s njim kroz duhovno savjetovanje te ga silovati.

Pernar: 'Skandalozno da svećenik pedofil bude kažnjen radom za opće dobro'

Dočekao ga u bademantilu

– Za to su svi u nadbiskupiji znali, jedan od svećenika je čak to i potvrdio kao svjedok, ali su od bivšeg nadbiskupa Marina Srakića dobili naredbu da o tome šute – potvrdio je silovani mladić u razgovoru s novinarom Nove TV. Svećenik koji se prije petnaest godina upustio u ovaj gnjusni čin nedavno je nepravomoćno osuđen na Općinskom sudu u Osijeku, gdje mu je izrečena kazna od godinu dana zatvora, koji je zamijenjen sa 730 sati rada za opće dobro.

– Kazna je preblaga, naravno da se zbog svega osjećam užasno i da sam razočaran u cijeli sustav. Zbog svega već godinama pijem šaku tableta na dan kako bih koliko-toliko normalno živio. A on će zbog svega toga odraditi nekoliko stotina sati društvenog rada. Još je tužnije jer mi se ni nakon što je presuda donesena nitko iz nadbiskupije nije obratio niti mi se privatno ili javno ispričao – kazuje silovani mladić koji je ono što mu se dogodilo te hladne siječanjske noći institucijama prijavio tek 2013. godine jer je tada, kako govori, postao svjestan što se doista dogodilo.

silovanje teško kazneno djelo Monstrum iz Zadra dobio 40 godina! Godinama silovao kćer, tri puta je ostala trudna

Prema optužnici te je večeri svećenik dječaka pozvao na prijateljsko druženje, a dočekao ga je u bademantilu. Zajedno su sjeli pogledati utakmicu, za vrijeme koje ga je svećenik nudio pivom, a u jednom trenutku zatražio je od dječaka i da ga izmasira. Kada je dječak otišao u kupaonicu kako bi se pomokrio, svećenik je došao za njim i počeo ga neprikladno dirati, nakon čega ga je odveo u sobu i počeo se “trljati” o njega, a zatim ga i silovao.

Svećenik okrivljavao žrtvu

To nije bilo prvi put da je svećenik dirao dječaka, ali je bilo prvi put da ga je silovao, a nakon te večeri 12-godišnjak se pokušao i ubiti. Optuženi svećenik na sudu je tvrdio kako nije kriv te je naveo kako je u biti dječak bio taj koji je njega proganjao te da ga je jednom i poljubio. Sud je svećenikove navode odbacio kao neistinite, a prema informacijama za koje nismo dobili potvrdu, svećenik se dvije godine nakon događaja navodno ispričao žrtvi.

Svećenik Kažnjen društvenim radom Mladić kojeg je silovao svećenik: 'Osjećam se užasno. Kazna je preblaga' dejan gavran Stravičan zločin Za silovanje i teško ubojstvo osječke umirovljenice nepravomoćno 37 godina zatvora policija PODIGNUTA OPTUŽNICA Silovao 40-godišnju ženu kojoj je ponudio prijevoz

Što sam učinio kao svećenik? A nećemo sada te jeftine stvari

Nadbiskup Marin Srakić, koji je navodno svima u župi dao naredbu da šute o silovanju koje se dogodilo, u razgovoru s novinarom Nove TV nije baš bio razgovorljiv.

– Ja ne mogu o tome govoriti jer sam vezan o tome za sud. Zovite biskupiju pa pitajte, ja sam kao građanin i čovjek obavio što sam morao – rekao je novinaru koji ga je zatim pitao je li i kao svećenik obavio što je morao.

– A nećemo sada te jeftine stvari. Pitajte tko je nadležan, ja sam u sve to skupa sasvim slučajno upetljan. Sve to sam na sudu nakon svjedočenja stavio ad acta, nemam potrebe više o tome govoriti – kazao je Srakić. Inače, osuđeni svećenik u međuvremenu je promijenio nekoliko župa.

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  Naprijed možemo samo ako se zabrani hdz a religija svrsta u zonu privatnosti i potpuno marginalizira...

 • Avatar davcro
  davcro:

  Država štiti katoličku crkvu i njezine članove

 • Deleted user:

  Katolik sam idem u Crkvu ali ovo osudjivam kao i držanje same Crkve ne samo u ovom slučaju.Tamo su ave ljudi i neznam čemu zataškavanje.Ako je biskup znao i njega procesuirati jer taj ako je jednom to učinio i zaštitili ... prikaži još! ga opet će to napraviti.