Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKORDI 2013.

Svećenikova djeca bila su gledanija od Sumraka i Jamesa Bonda

Svecenikova djeca
Foto: Borna Filić/Pixsell
30.12.2013.
u 16:53

Na samom kraju 2013. godine, kad se već znaju oni koje je kritika proglasila najboljima, vrijeme je da doznamo koji su naslovi bili najgledaniji u protekloj godini

Na samom kraju 2013. godine, kad se već znaju oni koje je kritika proglasila najboljima, vrijeme je da se zbroji gledanost svih filmova prikazanih u domaćim kinima, da doznamo koji su naslovi bili najgledaniji u protekloj godini. Kao što je i očekivano, na prvom mjestu ljestvice ugnijezdio se prvi nastavak “Hobita”, premijerno prikazan na samom kraju 2012., koji je u našim kinima igrao punih 25 tjedana, do sredine ožujka 2013. godine.

Prije nekoliko tjedana premijeru je imao i drugi, još atraktivniji nastavak trilogije u režiji Petera Jacksona, koji je dosad gledalo oko dvije tisuće gledatelja, a prave brojke znat ćemo tek na kraju distribucije, u 2014. godini. Osim “Hobita”, ove je godine samo jedan film prešao magičnu granicu od 200.000 gledatelja u domaćim kinima: drugi nastavak popularnih “Štrumpfova” koje je u ukupno 20 tjedana distribucije pogledalo 206.249 Hrvata. I ostali filmovi na ljestvici najuspješnijih stranih filmova dio su velikih franšiza, često ekranizacije već uspješnih književnih saga, u koje se u Hollywoodu sve više ulaže jer imaju čvrstu bazu fanova i donose sigurniju zaradu.

Domaća komedija godine

Na trećem je mjestu tako Skyfall u režiji Sama Mendesa, ukupno 23. (!) film o Jamesu Bondu te treći s plavokosim glumcem Danielom Craigom u glavnoj ulozi. Četvrto mjesto zauzeo je i finalni nastavak Sumraka, koji je s ukupno 148.208 gledatelja posljednji na listi stranih filmova koji su prešli 100.000 gledatelja.

I dok je to pošlo za rukom samo najvećoj i najskupljoj hollywoodskoj četvorci, istu su ljestvicu ove godine probila čak dva domaća filma, postavljajući nove rekorde naše kinoindustrije.

Duhovitu “Svećenikovu djecu” Vinka Brešana, nominiranu i za europsku komediju godine, gledalo je zapanjujućih 158.025 gledatelja, dakle znatno više nego Sumrak, Jamesa Bonda i druge velike hitove, stavljajući ga izvrsno na treće mjesto ukupne gledanosti u ovoj godini!

Najuspješnija autorica

Izniman uspjeh ostvario je i “Šegrt Hlapić” Silvija Petranovića koji je, djelomično zahvaljujući poznatosti predloška i trendu povratka dječjeg filma u kina, privukao čak 123.603 gledatelja, kao drugi domaći film koji je prešao “veliku stotku”.

Zamalo je to uspjelo i komediji “Sonja i bik” redateljice Vlatke Vorkapić koja je jedina redateljica na ovogodišnjim top-listama, s izvrsnim sedmim mjestom u ukupnom poretku domaćih i stranih hitova, te ujedno redateljica najuspješnijeg autorskog filma u hrvatskim kinima ove godine!

Zaključno, dok su stranim top-listama dominirale skupe franšize, liste najgledanijih domaćih filmova ispunile su komedije i dječje avanture dokazujući da naša produkcija napokon ima komercijalne filmove koji će publici biti zanimljivi kao i najveći strani hitovi. A to je izvrstan, dugo priželjkivan trend kojeg valja njegovati.

Čitav popis najgledanijih domaćih i stranih filmova u 2013. godini pročitajte sutra u Večernjem listu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije