Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odlazak Milke Zadro: Sve što je imala žrtvovala je za Vukovar

Milka Zadro s obitelji odbila je napustiti Vukovar i ratnu 1991. dočekala je u Borovu naselju, sa suprugom, djecom, unucima i zetovima
20. travnja 2018. u 20:47 19 komentara 3377 prikaza
Početkom svibnja prošle godine, u vukovarskom Domu umirovljenika gdje je živjela, gospođa Zadro je iz ruku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović primila odličje Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Godinu dana nakon što je iz ruku hrvatske predsjednice primila odličje Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, u Vukovaru je u 98. godini života umrla Milka Zadro, poznata i kao Majka Hrabrost.

Vukovar: Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je Milku Zadro U 98. godini Preminula Milka Zadro, majka Blage Zadre

Posmrtni čin generala

Bila je majka poginulog junaka Domovinskog rata Blage Zadre i baka njegova poginulog sina Roberta.

– Umrla je majka najvažnijeg vukovarskog branitelja. Njena žrtva za ovaj grad bila je ogromna jer bez Blage ne bi bilo ni obrane grada Vukovara. Bila je to iznimno ponosna i hrabra žena i majka koja je u ratu izgubila i sina i unuka, poslije i supruga. Proživjela je pakao u životu i hvala joj što je izdržala i ostala živjeti u Vukovaru – rekao je u povodu smrti Milke Zadro Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara.

– Gospođa Milka Zadro cijeli se život zalagala za promicanje hrvatske državotvorne ideje kojoj je nesebično podredila i ono najvrednije: svoju obitelj – kazao je predlagač odličja Zoran Šangut.

Početkom svibnja prošle godine, u vukovarskom Domu umirovljenika gdje je živjela, gospođa Zadro je iz ruku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović primila odličje Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske | Autor : Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL Foto: Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL

Uistinu, njezina se žrtva najbolje zrcalila u činjenici da je čak deset članova njezine uže obitelji, uključujući i nju, sudjelovalo u obrani domovine tijekom Domovinskog rata. Njezin sin Blago Zadro, kojem je posmrtno dodijeljen čin generala, poginuo je 16. listopada 1991. godine, dok se Milkin unuk Robert Zadro nakon okupacije Vukovara nastavlja boriti na drugim ratištima sve do tragične pogibije na Kupresu 10. travnja 1992. godine. Milkin suprug Jozo zarobljen je u Vukovaru 20. studenoga 1991. godine, a potom prolazi pakao logora Begejci i Srijemska Mitrovica te beogradski zatvor. Nakon puštanja na slobodu, od posljedica rata i logora liječio se u Zagrebu i Rijeci, gdje i umire 1995. godine. Milkin sin Stanko također je dragovoljac Domovinskog rata, kao i kćeri Danica i Marica, pa čak i Milkini unuci Tomislav i Damir te unuka Sanja.

Zarobljena i odvedena

Gospođa Zadro sve vrijeme bila je uključena u razgovore o opstanku hrvatske države i naroda, kao i u planiranje obrane od agresije pobunjenog srpskog stanovništva i JNA. Iako je stanje postajalo sve napetije, Milka Zadro sa svojom obitelji odbila je napustiti Vukovar i ratne mjesece 1991. dočekala je u Borovu naselju, zajedno sa svojim suprugom, djecom, unucima i zetovima. Nakon okupacije Vukovara, zarobljena je i odvedena u Novi Sad, a nakon oslobađanja odlazi u Crikvenicu, sve do završetka mirne reintegracije Podunavlja, kada zajedno s ostalim povratnicima doprinosi svome gradu. Milka Zadro na posljednji je počinak ispraćena jučer na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, gradu kojem je dala sve što je imala.

Tomislav Josić Sramotno je da je za zločine osuđeno samo osmero počinitelja Predsjednica dodijelila priznanje Milki Zadro Red Danice Hrvatske Predsjednica uručila odlikovanje Milki Zadro, majci vukovarskog generala Blage Zadre Obljetnica smrti Blage Zadre Položeni vijenci Obilježena obljetnica smrti general bojnika Blage Zadre: Otkriven spomenik na mjestu pogibije

'Milka Zadro simbol je patnje i požrtvovnosti hrvatskih žena'

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u petak je uputila sućut obitelji Zadro u povodu smrti Milke Zadro, majke heroja obrane Vukovara, generala Blage Zadre te istaknula kako je Milka Zadro simbol patnje i požrtvovnosti hrvatskih žena.

"Duboko sam rastužena viješću o smrti vaše majke i bake, poštovane gospođe Milke Zadro. Iz ljubavi prema Domovini podnijela je najveću žrtvu koju jedna majka može dati, ono najvrednije - svoju obitelj. Gospođa Zadro je simbol patnje i požrtvovnosti svih hrvatskih žena koje su u Domovinskom ratu izgubile svoje najmilije. Pridružujući se mnogima koji su je voljeli i poštovali, molim vas primite izraze moje iskrene sućuti“, stoji u poruci predsjednice Grabar-Kitarović.

I Ministarstvo hrvatskih branitelja izrazilo je sućut.

"Malo je koja obitelj dala toliki obol u obrani Lijepe naše kao obitelj Zadro iz koje je poteklo čak deset hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a njih dvojica - Milkin sin general bojnik Blago Zadro i unuk Robert za hrvatsku su državu dali svoje živote", stoji u priopćenju tog ministarstva.

"Samo osoba duboke vjere i hrabrosti može proći kroz tolike životne nedaće, prihvaćati početak i trajanje svojih patnji s dostojanstvom kakvim je to činila gospođa Milka. Takva je žena dostojna poštovanja i divljenja. Za svoje zasluge Milka Zadro odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske. Ratni i životni put članova obitelji Zadro ostaje trajno zabilježen u sjećanjima svih nas, na ponos obitelji i Domovini. Poštovanoj gospođi Milki neka je laka hrvatska zemlja za koju je podnijela veliku žrtvu, a cijeloj obitelji Zadro iskazujemo duboku zahvalnost za svu ljubav koju su iskazali prema svojoj domovini i hrvatskom narodu i na obolu koji su dali u obrani Lijepe naše", zaključuje u priopćenju Ministarstvo hrvatskih branitelja. (Hina)

intimna ispovijest
Sin popularnog ex-YU glazbenika: 'Tata je od prvih tantijema kupio Porsche, a sada meni ne želi pomoći u karijeri'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Majur:

    Hvala ti na svemu majko Hrvatska...nadam se da se nitko od bilo koje stranke u Hrvatskoj na sprovodu nije pojavio,niste vrijedni crnog pod njezinim noktima...,počivaj u miru draga ženo.

  • Pulchrum:

    Ljubljena majka. Zbog ovakvih žena, mora zavladati istina i pravda u Hrvatskoj - da ne bude taoc medija i politika koje ne ljube vlastitu Domovinu

  • ilijan:

    Poko ti j vječni Hrvatska majko...