Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Majka Hrabrost

Odlazak Milke Zadro: Sve što je imala žrtvovala je za Vukovar

Početkom svibnja prošle godine, u vukovarskom Domu umirovljenika gdje je živjela, gospođa Zadro je iz ruku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović primila odličje Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/4
20.04.2018.
u 20:47

Milka Zadro s obitelji odbila je napustiti Vukovar i ratnu 1991. dočekala je u Borovu naselju, sa suprugom, djecom, unucima i zetovima

Godinu dana nakon što je iz ruku hrvatske predsjednice primila odličje Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, u Vukovaru je u 98. godini života umrla Milka Zadro, poznata i kao Majka Hrabrost.

Posmrtni čin generala

Bila je majka poginulog junaka Domovinskog rata Blage Zadre i baka njegova poginulog sina Roberta.

– Umrla je majka najvažnijeg vukovarskog branitelja. Njena žrtva za ovaj grad bila je ogromna jer bez Blage ne bi bilo ni obrane grada Vukovara. Bila je to iznimno ponosna i hrabra žena i majka koja je u ratu izgubila i sina i unuka, poslije i supruga. Proživjela je pakao u životu i hvala joj što je izdržala i ostala živjeti u Vukovaru – rekao je u povodu smrti Milke Zadro Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara.

– Gospođa Milka Zadro cijeli se život zalagala za promicanje hrvatske državotvorne ideje kojoj je nesebično podredila i ono najvrednije: svoju obitelj – kazao je predlagač odličja Zoran Šangut.

Foto: Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL

Uistinu, njezina se žrtva najbolje zrcalila u činjenici da je čak deset članova njezine uže obitelji, uključujući i nju, sudjelovalo u obrani domovine tijekom Domovinskog rata. Njezin sin Blago Zadro, kojem je posmrtno dodijeljen čin generala, poginuo je 16. listopada 1991. godine, dok se Milkin unuk Robert Zadro nakon okupacije Vukovara nastavlja boriti na drugim ratištima sve do tragične pogibije na Kupresu 10. travnja 1992. godine. Milkin suprug Jozo zarobljen je u Vukovaru 20. studenoga 1991. godine, a potom prolazi pakao logora Begejci i Srijemska Mitrovica te beogradski zatvor. Nakon puštanja na slobodu, od posljedica rata i logora liječio se u Zagrebu i Rijeci, gdje i umire 1995. godine. Milkin sin Stanko također je dragovoljac Domovinskog rata, kao i kćeri Danica i Marica, pa čak i Milkini unuci Tomislav i Damir te unuka Sanja.

Zarobljena i odvedena

Gospođa Zadro sve vrijeme bila je uključena u razgovore o opstanku hrvatske države i naroda, kao i u planiranje obrane od agresije pobunjenog srpskog stanovništva i JNA. Iako je stanje postajalo sve napetije, Milka Zadro sa svojom obitelji odbila je napustiti Vukovar i ratne mjesece 1991. dočekala je u Borovu naselju, zajedno sa svojim suprugom, djecom, unucima i zetovima. Nakon okupacije Vukovara, zarobljena je i odvedena u Novi Sad, a nakon oslobađanja odlazi u Crikvenicu, sve do završetka mirne reintegracije Podunavlja, kada zajedno s ostalim povratnicima doprinosi svome gradu. Milka Zadro na posljednji je počinak ispraćena jučer na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, gradu kojem je dala sve što je imala.

Komentara 19

MA
Majur
21:05 20.04.2018.

Hvala ti na svemu majko Hrvatska...nadam se da se nitko od bilo koje stranke u Hrvatskoj na sprovodu nije pojavio,niste vrijedni crnog pod njezinim noktima...,počivaj u miru draga ženo.

PU
Pulchrum
22:15 20.04.2018.

Ljubljena majka. Zbog ovakvih žena, mora zavladati istina i pravda u Hrvatskoj - da ne bude taoc medija i politika koje ne ljube vlastitu Domovinu

IL
ilijan
21:55 20.04.2018.

Poko ti j vječni Hrvatska majko...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije