Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi ideolozi SDP-a: Koprić, Tica, Banović i Vrdoljak

Savjeti nisu “vlada u sjeni”, ali u njima će se stvarati budući SDP-ovi kandidati za ministre
19. siječnja 2017. u 15:53 24 komentara 7164 prikaza
kolaž SDP
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/10

Novo vodstvo SDP-a do kraja mjeseca planira osnovati većinu stranačkih savjeta u kojima će se u budućnosti kreirati sektorske politike SDP-a. Posljednjih dana intenzivno se razgovara s kandidatima, što iz stranke, što nestranačkim stručnjacima koji su bliski lijevoj opciji i koji bi trebali preuzeti nove SDP-ove savjeta.

A kako doznajemo u vrhu SDP-a, za četiri se bitna resora već znaju novi “ideolozi”.

Pa će tako novi SDP-ov Savjet za gospodarstvo, doznajemo, voditi profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Josip Tica, na čelu Savjeta za kulturu bit će kazališna redateljica i profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti Snježana Banović, Savjet za lokalnu samoupravu pripast će profesoru s Pravnog fakulteta i stručnjaku za javnu upravu Ivanu Kopriću, a Savjet za zdravstvo vodit će dr. Danko Velimir Vrdoljak, predstojnik Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice.

10.03.2014., Koprivnica - INA-ine crpke za vadjenje nafte na ulazu u selo Lepavina. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL OPERACIJA VRAĆANJA NAFTNE KOMPANIJE Svi kritiziraju Vladu, ali nitko ne nudi svoj model kupnje Ine HEP PREDSTAVLJAJU 90% ZAPOSLENIH Sindikati traže da se odustane od prodaje HEP-a: 'Onaj tko misli da vrijedi 19 milijardi kuna u teškoj je zabludi' andrej plenković 'DALIĆ SE PONAŠA U INTERESU VLADE' Plenković o Đikićevom pismu: Temu koja nije toliko bitna za sudbinu države ću tretirati onako kako ja smatram da treba

Kako se neslužbeno može čuti u SDP-u, ponovno osnivanje stranačkih savjeta trebalo bi biti potvrđeno na idućem Glavnom odboru stranke koji će se održati 28. siječnja, a do kraja mjeseca trebalo bi se više-manje i znati tko će sve biti članovi stranačkih savjeta, a koji bi u budućnosti trebali imati veliku ulogu u strategiji djelovanja SDP-a i koji će putem savjeta predlagati i programske dokumente, predlagati razne inicijative, ali i izrađivati zakonske prijedloge.

– Okupit ću sve u SDP-u koji se bave kulturom, ali i vanjske stručnjake, aktivne u području kulture. Dakle, doista djelatnu grupu koja neće postojati samo na papiru nego će biti u stalnom kontaktu sa stvarnošću i predlagati konkretne ideje.

Pokrenut ćemo analizu, dijalog s organizacijama u kulturi, resornim ministarstvom, dakle sa svim ključnim akterima, a sve zato da kulturu konačno maknemo iz ideološkog područja u koje je u posljednje vrijeme skliznula, ali i pomoći stranačkim organizacijama u pripremi njihovih programa za lokalne izbore – kaže Banović.

I budući šef Savjeta za zdravstvo dr. Vrdoljak ima već plan djelovanja, a temelj je, kaže, zdravstvo koje je javno, solidarno, dostupno svima, efikasno...

– Zdravstvo je resor koji se ne mijenja preko noći, ali mi moramo graditi sustav po mjeri čovjeka. Savjet će funkcionirati kao kuća otvorenih vrata te u njemu želimo čuti razna mišljenja. Otvorit ćemo dijalog sa svima koji su u sustavu zdravstva i koji vjeruju da može biti bolje – kaže Vrdoljak.

Profesor Ivan Koprić, koji će voditi Savjet za lokalnu samoupravu, također drži da vremena za gubljenje nema i da SDP-ov Savjet u budućnosti treba dati odgovore na pitanja koje bi se funkcije trebale decentralizirati, ali i razraditi ozbiljnu reformu teritorijalne organizacije koja je, kaže, besmislena bez ozbiljne decentralizacije dok je profesoru Tici, budućem šefu Savjeta za gospodarstvo prioritet, kako kaže, izrada ekonomskog programa stranke.

A do kojeg će se, kaže, doći dijalogom i u javnoj raspravi kroz stranačke savjete.

U planu je i ponovno osnivanje Središnjeg savjeta stranke, koji je do sada vodio Antun Vujić no tko će ga zamijeniti još uvijek nije poznato.

I iako u vrhu SDP-u ne vole izraz “vlada u sjeni” činjenica jeste da se upravo u novi savjetima planiraju pronaći i novi komunikatori stranačkih politika, ljudi koji će , pored saborskih zastupnika, istupati u javnosti i iznositi stavove stranke iz svojih resora, pa je za očekivati da će mnogi od voditelja savjeta, odnosno njihovih istaknutih članova u budućnosti biti i potencijalni kandidati za ministre SDP-a.

Zato nije zanemariti činjenicu da je zadatak da zaključi križaljku oko savjeta novi šef stranke Davor Bernardić uglavnom prepustio jednom od svojih najbližih suradnika te potpredsjedniku stranke Rajku Ostojiću.

Svaki bi savjet trebao imati 20-ak članova iz cijele Hrvatske jer savjeti ne mogu biti kvalitetni ako su “zagrebački”, a u stranci se nadaju da će dovesti do revitalizacije intelektualnog 
potencijala.     

>> Sastaje se s Stoltembergom, Mogherini, Hahnom, no osim na zajedničkom panelu, bez bilaterale s Vučićem

Tko su stručnjaci na čelu SDP-ovih savjeta

Josip Tica

Izvanredni profesor na Katedri za makroekonomiju i gospodarski razvoj Ekonomskog fakulteta u Zagrebu bit će šef Savjeta za gospodarstvo. Tica je do sada bio i predsjednik SDP-ova Savjeta za gospodarstvo u SDP-ovoj zagrebačkoj organizaciji.     

Snježana Banović

Vodit će SDP-ov Savjet za kulturu. Profesorica je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu te kazališna redateljica, ali i ugledna teatrologinja te društvena aktivistica. Banović je bila i ravnateljica Drame HNK Zagreb.     

Danko Velimir Vrdoljak

Ugledni onkolog i predstojnik Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice bit će na čelu SDP-ova Savjeta za zdravstvo. Dr. Vrdoljak je bio i ravnatelj Vinogradske bolnice, ali i aktivni sudionik Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine     

Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
  • Aartur:

    Kad bi ti ideolozi živjeli od svojih ideja (a ne od poreznih obveznika), brzo bi ogladnili

  • apoxiomen007:

    Znači slijedi osvježavanje Marxa i Engelsa...

  • Deleted user:

    Čudi me da se Bernardić rješava "stratega" kao što su Grčić, Maras ili Opačićeva - potpredsjednici prabivše vlade i ministri. Čudi me da ih je narod svrgnuo kao i Josipovića, a toliko talenta na jednom mjestu.