Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Crkva je izmijenjena – oženjeni svećenici, molitva za eutanaziju...

'Crkva mora prepoznati pravi trenutak u kojem Duh nešto pita. Gdje nema svećenika, nema ni euharistije, a Crkva bez euharistije nema snage'
12. ožujka 2017. u 20:30 7 komentara 1123 prikaza
Papa Franjo
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL

U povodu četiri godine pontifikata papa Franjo govorio je za njemački Die Zeit o mogućnosti dokidanja celibata za svećenike. U crkvi u Milanu održana je molitva za eutanaziranu osobu. U Rimu će se za izbor novog nadbiskupa prvi put pitati i laici. Mijenja li se Katolička crkva?

Golemi problem za Crkvu

– Sada počinjemo ovaj hod, biskupa i naroda. To je hod Rimske crkve, hod bratstva, ljubavi i povjerenja među nama. Molimo uvijek jedan za drugoga – kazao je 13. ožujka 2013. s balkona bazilike sv. Petra tek izabrani papa Franjo.

Hoće li se ređenje starijih oženjenih muškaraca za đakone proširiti i na svećeničko ređenje? Papa je Die Zeitu odgovorio da je to moguće, ali mora se razmisliti koje bi dužnosti obavljali, primjerice u izoliranim zajednicama.

papa nema audijencija do petka Papa: Pokušajte sa sobom nositi Bibliju onako kako nosite mobitel papa franjo Sveti Otac koji mijenja Crkvu Papa Franjo ne prestaje upirati prstom u licemjere u vlastitim redovima papa Franjo Ukidanje celibata? Revolucionarna promjena: Papa spreman razmotriti zaređivanje oženjenih muškaraca

– Crkva mora prepoznati pravi trenutak u kojem Duh nešto pita. Kriza svećeničkog zvanja predstavlja golem problem i Crkva ga mora riješiti – kazao je papa i dodao da tamo „gdje nema svećenika, nema ni euharistije, a Crkva bez euharistije nema snage“.

U crkvi Sant’Ildefonso u Milanu održana je u petak uvečer molitva za Fabiana Antonianija (40), zvanog DJ Fabo zbog posla kojim se bavio, koji je odveden u Švicarsku kako bi u bolnici uz liječničku pomoć umro, kako je sam zatražio s obzirom na to da je nakon prometne nesreće ostao nepokretan, slijep... U Italiji ne postoji zakon po kojem se može pomoći u samoubojstvu ljudima bez mogućnosti ozdravljenja pa je Antoniani zatražio da ga se premjesti u švicarsku bolnicu. Njegova majka Carmen zamolila je da se posljednji ispraćaj njezina sina održi u crkvi. Mina Welby, supruga Piergiorgia, kojemu je također u švicarskoj bolnici pripomognuto da umre, prije deset godina zatražila je također crkveni ispraćaj za svojega muža, ali joj je molba bila odbijena. Održavanje obreda za Antonianija ne znači da Crkva priznaje eutanaziju, nego isključivo znači pomaganje onima koji ostaju. Nekad se crkveni obredi nisu mogli održavati za samoubojice i za kremirane osobe.

I laici biraju nadbiskupa

Treća je velika novost da je papa u Rimu pokrenuo konzultacije za izbor novog rimskog nadbiskupa koji je ujedno i papin vikar. U konzultacijama mogu sudjelovati i laici. Čini se da bi to široko savjetovanje naroda Božjeg (a moći će se iznositi ne samo kakav bi čovjek trebao biti novi vikar, nego će se moći i predlagati imena) u izboru novog rimskog vikara trebalo postati praksa i pri imenovanju biskupa na čelu biskupija.

Život u crkvama izmijenjen je. To je reforma koju je htio papa Franjo. Dakako, ima i onih kojima se njegovo upravljanje ne sviđa pa su nedavno po Rimu polijepljeni plakati protiv pape Franje na rimskom dijalektu. Papa je njemačkom listu rekao da je korišteni rimski dijalekt prelijep.

– Dobro je što se možete smijati na te stvari – primijetio je novinar, na što je papa odgovorio: – Naravno! Jedna od stvari za koju svakodnevno molim molitvom sv. Tome Morea jest smisao za humor – odgovorio je pa komentirao i svoj odnos s kardinalom Raymondom Burkeom, jednim od kardinala koji je od pape zatražio objašnjenje postsinodske pobudnice Amoris Laetitia.

Za njega je rekao da je „izvrstan kanonist“ i da ga ne smatra svojim neprijateljem. I to je papa Franjo.

> > Revolucionarna promjena: Papa spreman razmotriti zaređivanje oženjenih muškaraca

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • jojojo:

    opet gospon silvek plagijašević...kako bi bilo lijepo da jednom ne prepiše članak. kreativnost je zeznuta stvar.

  • bakulušić:

    Papa Franjo još nikada ni u primisli nije dovodio u pitanje celibat! Crkva je i do sada služila mise za samoubojice i svećenik je vodio pogrebne obrede! Crkva je i do sada imala oženjene svećenike a pokojni Živko Kustić je ... prikaži još! jedan od poznatijih! Papa Franjo ne propovijeda ništa drugo nego ono što su prije njega činile sve pape! Možda to čini na drugačiji način da bi ga mogli shvatiti i oni koji nikada nisu bili u vjeri i Crkvi. Zašto ljude dovodite u zabludu?

  • Deleted user:

    Eutanazija je čin milosrđa, bolesnome koji pati treba dati pravo prikratiti muke, naravno uz njegovo inzistiranje.