Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOVRENOV OTAC

'Nisam sudjelovao u pregovorima s Mamićem, to je sve vodila supruga'

Osijek: Nastavljeno suđenje braći Mamić i ostalima na kojem svjedoči Dejan Lovren
Davor Javorović/PIXSELL
01.09.2017.
u 15:28

Uskok smatra da je Lovren odstupio od iskaza u istrazi, Mamić: "Hoćete li krvi moje?"

Pod opsadom policije danas je Županijski sud u Osijeku, gdje je nastavljeno suđenje braći Mamić, a svjedočio je nogometaš Liverpoola Dejan Lovren. Na sigurnost Zdravka Mamića, na kojega su nepoznati napadači pucali nedavno kod Tomislavgrada, na sudskom hodniku i u samoj sudnici paze i "domaći" pravosudni, ali i policajci koji su stigli iz Zagreba. Na osječkom sudu osiguranje je bilo pojačano i prije zbog napada na Zdravka Mamića lanjskog svibnja u Splitu. Stoga je razumljivo da jake snage osiguranja danas prate svaki njegov korak na sudu.

15.33 - Izjava tužitelja

15.28 - Dok je Dejan Lovren svjedočio, Zdravko Mamić je sjedio pred sudnicom. Kad je završio, on i Mamić su se odvezli istim automobilom. Navodno su na ručku.

Osijek: Nastavljeno suđenje braći Mamić i ostalima na kojem svjedoči Dejan Lovren
1/16

15.11 - Nisam sudjelovao u pregovorima sa Zdravkom Mamićem, to je sve supruga vodila, ja sam samo vozio maloga iz Karlovca na treninge u Zagreb. Kasnije sam od supruge saznao da smo ispregovarali dobre uvjete i da ćemo imati udio u transferu. Ne sjećams e kad je to točno bilo, to je bilo prije deset godina, a ja se ne sjećam što sam jučer jeo – izjavio je, pak, Saša Lovren.

14.15 – Počinje svjedočiti Silva Lovren.

– S godinama sam na "vi", nemojte me puno pitati za godine – započela je Silva Lovren svoj iskaz, a prvo pitanje je bilo kada je njezin sin počeo igrati za Dinamo. Zaigrao je, prisjetila se, kad je završio sedmi razred škole. 

– Nitko nije zastupao interese moga sina prilikom zaključenja profesionalnog ugovora. Prije zaključenja, mi kao roditelji smo pregovarali sa Zdravkom Mamićem. Najviše se razgovaralo o podjeli transfera. Čuli smo da se to može ostvariti pa smo i mi tražili to pravo za njega – rekla je.

Aneks ugovora o transferu potpisan je, ustvrdila je, "tjedan ili dva dana nakon profesionalnog ugovora". Tužitelja je zanimalo, pak, zašto se transferno obeštećenje nije reguliralo odmah u profesionalnom ugovoru.

– Bili smo zadovoljni da je potpisao profesionalni ugovor, u to, ali i u današnje vrijeme, plaća od 3000 eura velik je novac. Prilagođavali smo se i neću ja reći što treba ići u ugovor ili ne, išli smo s povjerenjem – izjavila je.

13.35 – Završeno je ispitivanje Dejana Lovrena, trajalo je točno tri i pol sata. USKOK je uložio primjedbu, smatrajući njegov iskaz nevjerodostojnim. Nakon stanke od 15 minuta, na klupu za svjedoke sjedaju Saša i Silva Lovren.

13.20 – Tonči Petković čita SMS poruku koju je Dejan Lovren uputio Nikkyju Arthuru Vuksanu 27. listopada 2015.: "Ne da mi se. Trebat ćete i vi mene... Očito i vama svima fali komunikacije pa ste svi iznenađeni kao da nitko ne zna ništa o mojoj ozljedi. Ti i Mario ste najbolje bili upućeni u moju ozljedu. (...) Ne mora se mene je... na taj način i pravit idiotom, ali ja kad poludim znaš i sam da neće biti dobro. Pogotovo kad vidim kako me u klubu je..., ti još mene je... što plačem. E pa imam pravo da plačem jer očito ljudi koji bi trebali biti uz mene nisu kad ih trebam. A kada vam svima dođe situacija do grla u vezi sranja sa Zdravkom i onih u prošlosti, onda Dejane budi dobar i izvuci nas. Zato, kažem, nema veze...".

– Bio sam razočaran u tom trenutku, on i Mario su me ismijavali što se tiče moje ozljede, baš sam bio nesretan. Kako sam bio spreman pomoći bez razmišljanja Zoranu Mamiću, tako sam bio spreman pomoći i Zdravku Mamiću u vezi s jamčevinom – objasnio je nogometaš danas u osječkoj sudnici.

13.00 – Lovren se nije mogao sjetiti kojom dinamikom mu je Mario Mamić isplaćivao tih 2,3 milijuna eura, no "bilo je to 2012. ili 2013., uplatama na račun u inozemstvu".

Zatraženo je i da objasni zašto je u istrazi rekao da potražuje novac od Zorana Mamića.

– To je točno, ali je brigu o tom povratu preuzeo je Mario Mamić pa potražujem novac i od jednog i od drugog – posvjedočio je.

12.20 – Novac od transfera proslijedio sam Zoranu Mamiću. Bili smo prijatelji i suigrači, pitao me ranije da mu posudim novac. Rekao sam tada da i ja isto čekam novac i da ću mu kasnije moći pomoći. Posudio sam mu bez razmišljanja. Radilo se o njegovim potrebama vezanim za poslovna ulaganja. Proslijedio sam mu novac isti dan kad je i sjeo na moj račun. Poslovni je čovjek, trebao je novac, proslijedio sam mu ga. Sklopili smo isti dan i ugovor o pozajmici – ispričao je Lovren.

Ponovno mu optužba čita iskaz iz istrage u veljači 2016. kada je Dejan Lovren izgovorio: "Sastavili smo ugovor o pozajmici, barem mi se tako čini. Sastavili smo ga dva, tri mjeseca nakon pozajmice".

– Meni je kći taj dan, kada su me ispitivali, bila na operacijskom stolu, izvukli su me iz bolnice, došao sam privatnim letom u Zagreb, bio sam šest sati na ispitivanju. Mozak mi je stao, što tu čovjek može reći. Nakon što sam razgovarao s majkom, čini mi se da se to odigralo tako kako sam danas opisao – kazao je na to Lovren.

Nisu računali, izjavio je on u nastavku, nikakva sredstva osiguranja za vraćanje te pozajmice koju je dao Zoranu Mamiću jer je s njim bio dobar.

– Trebao mi je taj novac vratiti do 2017. Zoran mi je 2012. ili 2013. vratio 500.000 eura, u nekoliko navrata po 150 li 200 tisuća eura, a ostatak nije mogao vratiti jer je u tom trenutku bio u bračnim problemima. Na sebe je sve preuzeo Mario Mamić, on mi je vratio veliki dio, 2,3 milijuna eura. Kako je on bio blokiran u zadnje vrijeme pa nije mogao vratiti sve, Zoran mi je vratio 300.000 dolara preko računa. Još mi je, tako, Zoran Mamić, odnosno Mario Mamić ostao dužan oko 400.000 eura. Ako su do sada vraćali, vratit će i taj ostatak – iznio je Lovren.

12.00 – Nakon zaključenja ugovora s francuskim klubom, nije mu rečeno koliko bi iznosilo transferno obeštećenje od prelaska u Lyonnais, a koje bi trebalo biti isplaćeno Dinamu.

– Saznao sam to čitajući u medijima – rekao je.

– Ne mogu se očitovati koliko je taj transfer iznosio jer su bili uključeni i bonusi. Znam da sam ja uprihodovao ukupno, s porezom koji je platio NK Dinamo u moje ime, ukupno 4,2 milijuna eura – nastavio je.

Imao je, prisjetio se, problema s isplatom njegova dijela transfera, novac je čekao godinu i pol, a Zdravko Mamić mu je objašnjavao kako nije stizao novac od Lyonnaisa. Slao je, stoga, dopise Dinamu, a Mamić mu je govorio da se strpi.

– Te sam dopise pisao sam, na tabletu. Rečeno mi je da će novac biti isplaćen, ali da imaju problema s likvidnošću. Nije mi pismeno odgovoreno, to mi je usmeno rekao Mario Mamić.

Predočava mu se i jedan dopis poslan Dinamu.

– Jeste li ga putem faksa poslali iz Lyonnaisa Dinamu? – pita tužitelj.

– Ne mogu se sjetiti kako sam slao dopis Mariju Mamiću, e-mailom, faksom... – rekao je svjedok. Predočava mu se još jedan dopis, a Lovren potvrđuje da ga je sačinio i potpisao i poslao ga na isti način kao prvi dopis.

Pokazuju mu i treći dopis, nogometaš ponovno potvrđuje da je on autor i potpisnik.

Tončija Petkovića zanima potom je li Dejan Lovren u to vrijeme imao zaključen menadžerski ugovor s Nikkyjem Arthurom Vuksanom.

– Je li Vuksan znao za to pravo o 50 posto transfera? – pitao je tužitelj.

– Mislim da Vuksan nije imao toliko doticaja s financijama kao Mario Mamić – izjavio je.

Mario Mamić o njegovoj nogometnoj karijeri počeo je brinuti još dok je Lovren bio maloljetan, "od njegove 15., 16., 17. godine".

– Možete li opisati kako je došlo do isplate 50 posto transfera? – zatražio je tužitelj.

– Nazvala me Vlatka Peras i rekla da će se taj dan isplatiti novac. Otišao sam u Erste banku, gdje sam otvorio poseban račun za tu namjenu, na koji mi je novac i uplaćen. Bio sam tada u Hrvatskoj. Ne sjećam se koliko je dana prošlo od trenutka kada me Vlatka Peras nazvala do trenutka kada sam otvorio račun – rekao je.

Tužitelj ponovno predočava raniji iskaz iz istrage u kojem je Lovren, govoreći o toj isplati, rekao: "Ja sam tada bio u Lyonnaisu. Nazvala me Vlatka Peras i rekla da će mi taj novac biti isplaćen ili da će mi ubrzo biti isplaćen, ne mogu se sjetiti. Nazvao sam majku da provjeri, obavijestila me poslije da je isplaćen. Ponavljam, ja sam tada bio u Francuskoj pa nisam mogao osobno otići do banke u kojoj mi je novac bio isplaćen".

– Recite, što je od toga točno?

– Točno je da sam to izjavio, ali sam se tada zabunio. Odnosilo se to na kredit koji sam uzeo za stan. Ona mi je slala dokumente u Lyonnais. U vrijeme otvaranja tog računa, ja sam bio u Hrvatskoj i sam sam ga otvorio – ustvrdio je. Zbivalo se to u ožujku 2011.

11.30 – Na daljnji upit je li mu sada što poznato o tom iznosu, ponovio je kako se njegova majka bavila financijama. Ispituju ga, stoga, i o punomoći koju je Lovren dao majci za zastupanje. Tužitelji ga, naime, "rešetaju" pitanjima i o nizu drugih aneksa (o povećanju plaće) koje je potpisivao s Dinamom.

– Možete li objasniti to da je aneks zaključen 4. siječnja 2010., a punomoć potpisana 15. siječnja 2010. godine, dakle 11 dana kasnije? Kako je to moguće? – zanimalo je Petkovića.

– Ne mogu objasniti zašto su ti datumi takvi i odnosi li se ta punomoć i na potpisivanje tog aneksa – odgovorio je.

Negoduju branitelji Zdravka Mamića.

– Svjedok je nekoliko puta rekao da nije čitao što je potpisivao – nezadovoljni su branitelji. Sudac Krušlin komentira kako obrana vrši pritisak na svjedoka te im prijeti novčanom kaznom.

Kako je potom rezimirano, 19. siječnja 2007. zaključen je Ugovor o profesionalnom igranju, a aneksima ugovora povećavala mu se plaća.

– Nakon što vam je predočeno da je u aneksu ugovora o profesionalnom igranju kojim se regulira podjela transfernog obeštećenja navedeno da se radi o aneksu ugovora o profesionalnom igranju zaključenom 1. siječnja 2007., recite jeste li vi uočili razliku u datumima i možete li je objasniti?

– Ne – rekao je.

11.05 – Kada sam 2009. potpisivao aneks ugovora o visini plaće, tada sam potpisao aneks ugovora kojim se meni plaća povećava na 10.000 eura mjesečno i tada sam potpisao isti aneks ugovora iz 2007. (o transfernom obeštećenju, nap.a.), samo s drukčijim tekstom. Ne mogu se sjetiti jesam li dobio primjerak aneksa ugovora iz 2007., moja je majka o tome vodila računa, a meni je bilo bitno samo da igram za NK Dinamo – objasnio je.

– Je li Vaša majka bila nazočna potpisivanju tog aneksa ugovora iz 2007. kojim vam pripada polovica transfernog obeštećenja? – zapitali su iz USKOK-a.

– Mislim da jest, ali ne znam je li ga i supotpisala – izjavio je.

Nije mogao reći ima li i primjerak aneksa ugovora iz 2009.

– Mene je tada jedino zanimalo da sam u ekipi i da budem jedan od glavnih. Te anekse nisam ni čitao, potpisivao sam ono što mi je majka rekla i što mi se u tom trenutku stavljalo na stol pa tako ne znam ni jesu li ti aneksi bili pisani na nekom stranom jeziku – rekao je.

Nije se mogao sjetiti, nadalje, ni aneksa ugovora kojim mu je isplaćeno 82.500 eura. Tužitelj mu predočava dokument.

– Koliko vidim, ovaj aneks potpisala je Silva Lovren – komentirao je. Na daljnji upit je li mu sada što poznato o tom iznosu, ponovio je kako se njegova majka bavila o financijama.

10.50 – Razlika o aneksu potpisanome 2007. i 2009. bila je u tome što se isplata trebala izvršiti na moj račun u Hrvatskoj. U to vrijeme nisam imao otvoren račun u inozemstvu – dodao je.

– Zbog čega je onda 2007. pisalo da će novac biti isplaćen u inozemstvu, kad niste imali otvoren račun? – pitao je Petković.

– To nije pitanje, to je manipuliranje svjedokom – reagirao je, pak, Zdravko Mamić.

– Ne znam, radilo se o potpisivanju ugovora za neki budući transfer – odgovorio je potom Lovren.

Tužitelj mu predočava aneks kojim mu pripada pravo na polovicu transfera i pita ga je li to onaj iz 2007. ili 2009.

– Radi se o aneksu potpisanome 2007. – kaže Lovren.

– A koji ste potpisali 2009.? – upitao je sudac Darko Krušlin. Lovren počinje objašnjavati, a na to se diže Zdravko Mamić, kreće prema izlazu, a sudac ga odmah upućuje na hodnik.

– Jeste li sad sretni svi, hoćete li krvi moje, džigerice moje? Sramite se svi koliko vas ima! – poručio je Mamić i nastavio vikati na sudskom hodniku.

10.40 – S 14 godina počeo sam trenirati nogomet u Dinamu. Prvi profesionalni ugovor o igranju za Dinamo potpisao sam 2007. Potpisao sam ga u klubu. Imao sam tada 17 godina – započeo je Lovren. Iako je tada imao 17 godina, roditelji taj profesionalni ugovor nisu supotpisali jer im, nastavio je, nisu rekli u Dinamu da to trebaju učiniti i roditelji.

Taj isti ugovor tada je potpisala, naveo je, i nekolicina drugih igrača, pa tako i Pokrivač, Tadić i Samir.

– Jeste li nakon toga potpisivali još kakav ugovor o profesionalnom igranju ili je to bio jedini? – zapitao je tužitelj Tonči Petković.

– Sjećam se da sam dosta toga potpisivao i, nakon profesionalnog ugovora, sve do odlaska u Lyonnais, potpisao sam nekolicinu ugovora, čak i aneksa ugovora o povećanju plaće. Da, sigurno jesam – odgovorio je nogometaš.

Osijek: Nastavljeno suđenje braći Mamić i ostalima na kojem svjedoči Dejan Lovren
1/20

– A jeste li imali još neki ugovor o profesionalnom igranju? – priupitao je Petković.

– Potpisao sam ga 2007. Potpisivao sam druge anekse ugovore što se tiče povećanja plaće i o transferu – nastavio je svjedok.

– Jeste li kod sastavljanja profesionalnog ugovora postavljali kakve uvjete? – zanimalo je tužitelja.

– Mislim da nisam, ali sjećam se da sam imao početnu plaću 3000 eura bruto, s nekim bonusima. Financije je vodila moja majka Silva Lovren i ona je bila u pregovorima sa Zdravkom Mamićem. Ja sam bio zadovoljan u tom trenutku s onim što sam imao. Ugovor je potpisao s Dinamove strane Zdravko Mamić. Čim sam potpisao profesionalni ugovor, otišao sam na posudbu u NK Inter Zaprešić, tamo sam proveo sezonu i pol, a nakon toga sam se vratio u Dinamo – prisjetio se igrač.

– Pod kojim ste uvjetima potpisali ugovor o profesionalnom igranju? – pitao je tužitelj.

– Sve je to vodila moja majka. Sjećam se da je razgovarala sa Zdravkom Mamićem i znam da je dogovorila da mi se prizna i dogovori podjela transfera u visini 50 posto koji bi se realizirao prelaskom u drugi klub. Siguran sam da sam taj aneks potpisao mnogo prije 2009. i to nekoliko dana nakon profesionalnog ugovora – ustvrdio je.

Tonči Petković na to traži da se Lovrenu predoči raniji iskaz iz istrage. U tom iskazu, pročitao je Petković, Lovren je iskazao kako je sporni aneks po kojem ima pravo na 50 posto transfernog obeštećenja potpisao "dva, tri mjeseca prije odlaska u Lyonnais".

– Potpisao sam s Lyonnaisom ugovor o profesionalnom igranju u siječnju 2010., a ovaj aneks s Dinamom sam potpisao u rujnu ili listopadu 2009. Odnosno, sjećam se da sam tada nešto potpisao. Bio sam u rujnu 2009. od Marija Mamića obaviješten da se neki strani klubovi za mene zanimaju, Tottenham i Olympique Lyonnais i neki manji europski klub, čijeg se imena ne sjećam. Stoga sam odlučio tražiti povećanje plaće u Dinamu, i to sam tražio od Zdravka Mamića. Imao sam pravo na mjesečnu plaću od 6000 eura. S obzirom na to da sam vidio da se za mene interesiraju drugi klubovi, tražio sam da mi se plaća poveća na 250.000 eura godišnje, ali je Zdravko Mamić to odbio. Znao sam od prije da su neki igrači, čijih se imena sada ne mogu sjetiti, imali pravo na 50 posto transfernog obeštećenja, u slučaju prelaska u drugi klub, zatražio sam od Mamića da mi se da isto pravo, odnosno da mi se da 50 posto obeštećenja koje je u cijelosti trebalo pripasti Dinamu. Na to je Mamić pristao pa smo potpisali aneks temeljem kojeg sam stekao pravo na to. Bilo je to dva, tri mjeseca prije mog odlaska u Lyonnais – ispričao je Lovren u istrazi.

Točno je da sam to izjavio. Tražili smo povećanje plaće na 250.000 eura, što je on odbio. Kada me Vlatka Peras pozvala, u vezi s potpisivanjem tog aneksa, ponovno sam potpisao taj aneks ugovora koji je već bio potpisan 2007., samo s izmijenjenim tekstom. Vlatka Peras mi je objasnila da je to zato što je Zdravko Mamić zatražio da se isplata mog dijela obeštećenja isplati u Hrvatskoj – objasnio je danas Lovren.

10.08 – Odmah na početku glavne rasprave, sudac Darko Krušlin upozorava ili, kako je rekao, podsjeća Zdravka Mamića da će biti udaljen iz sudnice ne bude li se pridržavao reda. Na sud nije došao Zoran Mamić. Prvi svjedoči Dejan Lovren.

9.53 – Zdravko Mamić na štakama je došao na sud.

9.45 – Dejan Lovren stigao je na sud, a pritom nije propustio fotografirati se s jednim dječakom:

7.00 – Iako je ranjen u nogu, Mamić nije otkazao svoj dolazak na ročište u Osijeku, a može se pretpostaviti da nikako ne želi propustiti svjedočenje Dejana Lovrena koji je, uz igrača Luku Modrića, jedan od ključnih svjedoka. Zakonski gledano, ako se i ne pojavi, rasprava se može održati bez njega.

Zdravko i Zoran Mamić, Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar optuženi su za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz Dinama. Predmet je optužnice, među ostalim, i Lovrenov transfer iz Dinama u Olympique Lyonnais. Lovrenu je isplaćeno 25,9 milijuna kuna transfernog obeštećenja na koje, smatra optužba, nije imao pravo. Aneks ugovora po kojemu polovica iznosa tog transfera pripada njemu, a polovica Dinamu, potpisan je, tereti se, početkom 2011., dakle godinu dana nakon što je on već stigao u Lyonnais. No na spornom aneksu, navodi optužba, stoji lažni datum: 9. siječnja 2007. Svih tako dobivenih 25,9 milijuna kuna nogometaš je, prema optužnici, proslijedio Zoranu Mamiću, a ovaj je tim novcem zatvorio svoju prijašnju pozajmicu podignutu u klubu. Zoran Mamić je tako 24 milijuna kuna duga Dinamu, navodi USKOK, vratio – novcem Dinama.

Dejan Lovren na osječki je sud stigao i 14. lipnja, dan nakon svjedočenja Luke Modrića. No još za vrijeme iskaza Lovrenova oca Saše, Zdravko Mamić je izazvao incident u sudnici i otkazao punomoć dotadašnjim braniteljima Jadranki Sloković i Čedi Prodanoviću, izbačen je s rasprave koja je, zbog svega, i odgođena. Nogometaš tako nije ni došao na red za svjedočenje.

Komentara 169

KA
Karloho
13:39 01.09.2017.

Strane u sporu bi trebale biti ravnopravne,ne moze se tužitelju dopustiti sve ,a drugoj strani(ma koja ona bila) ništa ...

DA
darwil
11:11 01.09.2017.

Binki ti da padneš na glavu sa trešnje ne bi ti ništ biloa idiotom se postaje rođenjem.Znaš onaj vic o bosancu?

LO
lovsky
11:37 01.09.2017.

mamic ce biti osloboden jer je potpisivao privatne ugovore s igračima nakon čega su mu oni isplaćivali na račun. Medijsko-društveno-političko pritiskanje pravosuđa je nedopustivo u jednoj demokratskoj državi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije