Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Lazarević

Stručnjak o napadu na Mamića: Hitac u nogu je upozorenje

Očevid na mjestu gdje je ranjen Zdravko Mamić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/5
24.08.2017.
u 07:20

U policijskoj praksi takvi događaji su značili da ili si nekome ostao dužan novac ili uslugu ili si nešto zeznuo, kaže Branko Lazarević

Jesu li napadači na Zdravka Mamića amateri ili profesionalci, jedno je od za sada važnih, a neodgovorenih pitanja. Jer, ako je riječ o amaterima, policiji bi ih trebalo biti puno lakše naći. Kada je riječ o profesionalnim napadima, napadači su samo izvršitelji, odnosno iza njih stoji netko tko je taj napad naručio i platio. A takve situacije znatno kompliciraju kriminalističku istragu pa je samim tim, kako je praksa pokazala, počinitelje izuzetno teško, gotovo nemoguće naći.

– Kada je Zdravko Mamić u pitanju, sve je moguće, a meni za početak nije jasno gdje je granica između amaterskog i profesionalnog napada. Po onom što je objavljeno u medijima, izgleda da je napad na Mamića bio pomno planiran, a to govori da je riječ o ozbiljnom napadu – kaže Branko Lazarević, umirovljeni policajac i nekadašnji šef ekipe za očevide zagrebačke policije.

Očevid na mjestu gdje je ranjen Zdravko Mamić
1/20

Po Lazareviću, znakovito je i to što je Mamić pogođen u nogu.

– Takva ozljeda može biti izuzetno opasna jer, ako se hicem ili nožem pogodi bedrena arterija, jako brzo dođe do iskrvarenja. Koliko sam vidio iz medijskih izvještaja, Mamiću je pogođeno samo mišićno tkivo pa se, ako se to tako može reći, može smatrati sretnim. Jer, da je pogođen u arteriju, život bi mu bio ozbiljno ugrožen – kaže Lazarević.

Objašnjava da je ranjavanje u nogu, barem u svijetu kriminalnog miljea, obično upozorenje koje znači da iza toga slijedi metak koji pogađa na pravo mjesto.

– U policijskoj praksi takvi događaji su značili da ili si nekome ostao dužan novac ili uslugu ili si nešto zeznuo. U kriminalnom miljeu onaj u koga je pucano obično zna tko iza toga stoji i zašto je u njega pucano. No isto tako obično ta svoja saznanja nije voljan dijeliti s policijom. Kamo u takvoj priči smjestiti Mamića, teško je reći – kaže Lazarević.

Očevid na mjestu gdje je ranjen Zdravko Mamić
1/7

Objašnjava i da za potragu za počiniteljima nije nebitno i je li rana prostrjelna ili ustrjelna. Kod ustrjelne rane policija lako može identificirati kalibar oružja, dok je kod prostrjelne rane to znatno teže. S obzirom na to da su na mjestu događaja nađene čahure, policija je utvrdila da je pucano iz samokresa, no Lazarević smatra da će im bez obzira na to biti jako teško otkriti počinitelja(e).

Komentara 125

Avatar tkozna
tkozna
07:41 24.08.2017.

Pištoljem 7,65 iči na atentat nekoga je totalni amaterizam i diletantizam. I da je riječ o automatskom pištolju 7,65 (škorpion) svatko 'ko je služio vojni rok učio je da su to vrlo neprecizna oružja. Dakle radi se , moguče, o sličnoj prijetnji kojoj je bio izložen Pukanić i koju nitko ama baš nitko nije shvačao ozbiljno upravo zbog naizgled diletantizma kod izvođenja predhodnih "neuspješnih" atentata. Dakle stvar je sigurno ozbiljna i policija mora pronači nalogodavca(e)

Avatar zagorac2
zagorac2
08:13 24.08.2017.

znate kaj ? ovo smece od clanka necu ni da citam jer to je ipak isto ko i kukasti kriz, ko i sudjenje Mamicu jer ga je onaj Razbojnik Bego udario i ono kad su napali fizicki Kovaca ili napadaju Janicu - to je ipak jugo cetnicko Jajdukovo SDPeovo smece koje ovo pise

DU
Deleted user
08:05 24.08.2017.

Stara propagandistička udbaška shema medija i nazovi policijskih eksperata iz YU ! Polako, ali sigurno, iz dana u dan ponavljaju se " informacije" o mogućem mafijaškom napadu na "mafijaša" i isključuje se mogućnost pokušaja ubojstva iz mržnje što ovakvim medijima ne odgovara. Tako se zataškala i svastika, optužio HNS za loše osiguranje, da i ne govorimo o dosadašnjim napadima na Mamića. Njemu, pak, ne preostaje drugo već da.očito prihvati već prisutnu medijsku tezu o ........ " pokušaju samoubojstva iz zasjede".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije