Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAD INZULINA

Svaki dan u Frankfurtu proizvedu milijun inzulinskih olovaka

Foto: Sanofi
08.05.2017.
u 07:22

Od dijabetesa u svijetu danas boluje 415 milijuna ljudi

Tek 15-ak kilometara od Frankfurta, petog po veličini grada u Njemačkoj, smjestio se najveći grad na svijetu, barem kada je riječ o proizvodnji inzulina. Farmaceutska tvrtka Sanofi svakog dana u “gradu inzulina”, kako ga nazivaju, proizvede gotovo milijun olovaka s inzulinom za osobe koje boluju od dijabetesa, a potom ih izvozi u više od sto zemalja svijeta.

U strogo čuvani Tehnološki park ekskluzivno je ušao Večernji list da bismo iz prve ruke vidjeli kako funkcionira najveći pogon u svijetu za industrijsku proizvodnju hormona koji regulira razinu šećera u krvi.

Uložili milijardu eura

Posjetili smo postrojenje u kojem se u kontroliranim uvjetima proizvodi inzulin uz pomoć bakterije Escherichiae coli. Cijeli se proces sastoji od više kompleksnih koraka i zato je u potpunosti automatiziran i u njemu gotovo uopće ne sudjeluju ljudi. Visoko obrazovani djelatnici proces nadgledaju tek iz futurističke kontrolne sobe, a radi se 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini. Kada je inzulin proizveden, transportira se u drugi dio pogona u kojem se umeće u inzulinske olovke.

Tehnološki park u kojemu radi 7750 ljudi specifičan je baš po tome što se u njemu počinje od prvih koraka u proizvodnji, preko inicijalnih istraživanja pa sve do distribucije završnog farmaceutskog proizvoda.

– Ovo je jedinstveno mjesto u kojemu se može vidjeti cijeli proizvodni proces od kada smo 2007., osim inzulina, počeli proizvoditi i olovke za ubrizgavanje – kazao je Martin Siewer iz Sanofijeva Tehnološkog parka.

Dodao je da je u posljednjih deset godina proizvedeno više od dvije milijarde olovaka. U istom je razdoblju uloženo više od milijardu eura u pogon u kojemu se inzulin počeo proizvoditi još 1923. A s obzirom na povećane potrebe, traže se stalne inovacije.

– Kada smo počinjali s proizvodnjom, uspjeli smo ih proizvesti oko milijun u mjesec dana, a sada nam je rekord 1,8 milijuna olovaka u 24 sata – objasnio je Hanno Juhnkes iz odjela proizvodnje olovaka u kojem “rade” čak i roboti da bi proces bio što brži. Cijena robota, kaže, jednaka je onoj za nekoliko Ferrarija, ali se i više nego isplate.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije