Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srbi rekorderi

Svaki dan azil u EU zatraži 76 ljudi sa zapada Balkana

prihvatilište za strance
Boris Šćitar/VL/PIXSELL
15.09.2013.
u 17:00

Azil u EU iz zemalja zapadnog Balkana najviše traže osobe koje pokušavaju iskoristiti socijalnu pomoć

U posljednje četiri i pol godine svaki dan prosječno je 76 osoba s područja zemalja zapadnog Balkana tražilo azil u zemljama Europske unije. Takav podatak proizlazi iz statistike Eurostata, Europskog ureda za statistiku, u kojemu je zabilježeno da je od 2009. do svibnja 2013. čak 122.285 osoba iz zemalja zapadnog Balkana u zemljama EU zatražilo azil. Najviše zahtjeva za azil zatražili su građani Srbije i Makedonije.

No, Srbi su rekorderi jer su podnijeli 61.455 zahtjeva, što je gotovo 50 posto od ukupnog broja iz svih zemalja. Makedonci su uputili 26.050 zahtjeva što je, kako ističe agencija Anadolija, gotovo četvrtina svih zahtjeva. Nakon Makedonije slijede Albanija sa 18.465, BiH sa 13.445 i Crna Gora sa 2870 zahtjeva za azil. Po istraživanju Anadolije, azil u EU iz zemalja zapadnog Balkana najviše traže osobe koje pokušavaju iskoristiti socijalnu pomoć i druge povlastice koje azilante očekuju u EU. Te povlastice dobivaju dok čekaju rješenje zahtjeva, a vrlo malo osoba na kraju i dobije azil – samo tri posto. 

>>\'Azil ne možete dobiti iz ekonomskih razloga\'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije