Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čečenski vođa

Svađa među gospodarima rata: Kadirov izabrao stranu

Head of the Chechen Republic Ramzan Kadyrov makes an address in Grozny
Foto: Stringer/REUTERS
1/11
24.06.2023.
u 16:32

Zanimljivo je da je i Ramzan Kadirov, poput Jevgenija Prigožina, znao kritizirati poteze ruskog vojnog vrha

Čečenski vođa Ramzan Kadirov izabrao je stranu. Podržat će, kazao je danas, Vladimira Putina, i njegove su snage spremne pomoći u slamanju pobune šefa Wagnera Jevgenija Prigožina. Pritom, dodao je, ne isključuje i oštre metode. Kadirov Prigožinovo ponašanje vidi kao zabijanje noža u leđa, pa je pozvao ruske vojnike da ne nasjedaju na bilo kakve provokacije. Putinu je nakon Kadirove podrške odahnuo jer se njegova snaga temeljila na regularnoj ruskoj vojsci koju vode ministar obrane Sergej Šojgu, Wagner koji mu je danas otkazao poslušnost i Kadirov sa svojim vojnicima. 

Kadirov je javno govorio da jednog dana planira osnovati vlastitu privatnu vojsku sličnu Wagneru. Na Telegramu je hvalio impresivne rezultate koje na ratištima postiže skupina Wagner koja zajedno s ruskim vojnicima ratuje protiv Ukrajine. Privatna vojna poduzeća su nužnost, smatra Kadirov.

VEZANI ČLANCI:

- Kad završim državnu službu, ozbiljno planiram konkurirati dragom bratu Jevgeniju Prigožinu i osnovati vlastito vojno poduzeće. Mislim da ću uspjeti – najavio je Kadirov koji je na čelu Čečenske republike od 2007. godine. Očito je da se Kadirov divio Prigožinu, no sad je morao izabrati stranu, onu svog kolege diktatora

Zanimljivo je da je i Kadirov, poput Prigožina, znao kritizirati poteze ruskog vojnog vrha. Kadirov je rođen 1976. godine. Bio je povezan sa čečenskim pokretom za neovisnost. Sin je bivšeg čečenskog predsjednika koji je promijenio stranu u Drugom čečenskom ratu ponudivši svoju službu administraciji Vladimira Putina u Rusiji i postao čečenski predsjednik 2003. godine. Otac mu je ubijen u svibnju 2004., a tri godine kasnije zamijenio ga je sin Ramzan.

>>Sve o najnovijim događanjima u Rusiji pratite OVDJE

VIDEO Wagnerovi borci zauzeli vojne položaje u ruskom gradu Rostovu na Donu

Komentara 5

PV
prcko.vita
18:28 24.06.2023.

Zašto se ne raspišu nagrade kao što su to napravili za Osama Bin Laden, i zašto ne likvidiraju ove zločince?

SA
sani1
11:12 25.06.2023.

A ja pomislio da je na slici Banožić

SA
saudinus
16:59 24.06.2023.

Sad će veliki ljubavnik koza da zazove K8nZal

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije