Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kristijan Ramadan:

'Sva odobrena cjepiva štite 100 posto od težih oboljenja, smrti i hospitalizacija'

Prvim Moderninim cjepivom u Hrvatskoj cijepili se ljudi u Sisačko-moslavačkoj županiji
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
18.02.2021.
u 08:12

Na pitanje hoće li cjepiva moći pravovaljano odgovoriti na nove mutacije Ramadan je rekao kako se toga na trebamo plašiti, ali da moramo biti oprezni i spriječiti širenje virusa što je više moguće

Profesor molekularne medicine sa Sveučilišta u Oxfordu Kristijan Ramadan rekao je da ima puno sojeva koronavirusa, te da se u Engleskoj u prosincu 2020. pojavio britanski soj koji je postao dominantan i koji se širi 30-50 posto brže što ima za posljedicu veći broj oboljelih i hospitaliziranih. 

- Također, otkriven je i supersoj koji uz britanski ima južnoafričku mutaciju, ali na sreću nije se proširio jer je u Britaniji 'lockdown', ali i Britanija je rano počela sa cijepljenjem - rekao je za HRT.

Na pitanje hoće li cjepiva moći pravovaljano odgovoriti na nove mutacije Ramadan je rekao kako se toga na trebamo plašiti, ali da moramo biti oprezni i spriječiti širenje virusa što je više moguće, jer što se on brže širi to je mogućnost stvaranja novih mutacija veća. 

- Znanstvena istraživanja koja su potvrđena pokazuju da je naš imuni odgovor kompleksan i da ne ovisi samo o antitijelima koja su stvorena već da imamo i staničnu imunost, tako da rezultati pokazuju da će virus i mutirani sojevi biti dobro prepoznati sa imunim odgovorom koji će izazvati cjepiva. Možda se neće skroz neutralizirati, što znači da ćemo se možda i zaraziti, ali ćemo se moći obraniti od težih oboljenja.

Kad je riječ o cjepivima, rekao je da su sva odobrena cjepiva vrlo dobra i da nas štite 100 posto od težih oboljenja, smrti i hospitalizacije

Komentara 12

Avatar Bongozg
Bongozg
08:36 18.02.2021.

Sva odobrena cjepiva štite 100%, ali su se pripadnici “elite” ipak preventivno cijepili onim Pfizerovim i od Moderne, dok ostali gradjani čekaju u redu za potajbogznakad

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
08:55 18.02.2021.

To smo već apsolvirali. Kad se ni jedna prijavljena smrt ne prizna kao posljedica cjepiva - onda cjepiva imaju 100% zaštitu od smrti. Jednostavno.

DU
Duslikr
08:46 18.02.2021.

Što kažu epidemilozi na epidemiju srčanih i raka, spremaju li se kakve rigorozne mjere za drastično smanjenje incidencije, npr.totalna zabrana pušenja cigareta ili vaučeri građanima za zdravu hranu ili dodatke prehrani, elektronske iskaznice kao dokaz tko radi nužnu i obveznu tjelovježbu itd, dalo bi se jos svašta zanimljivo učiniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije