Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritike

Svađa zbog plana televizije RAI o pokretanju muškog i ženskog kanala

RAI televizija: Ples sa zvijezdama
Foto: Maurizio D'Avanzo/Milestone Media/PIXSELL
1/2
20.04.2019.
u 08:46

Iz RAI-ja pak kažu da se ne radi o segregaciji spolova na televiziji, već o repozicioniranju programa kako bi se bolje zadovoljile ciljne skupine i povećala gledanost.

Prave je kontroverze izazvao prijedlog talijanske državne televizije RAI o tomu da se nova programska shema reorganizira tako da se uvedu programi usmjereni na spolove. Tako bi se “muški” program fokusirao na showove i filmove, dok bi onaj za žene uključivao više emisija o domaćinstvu i kuhanju. Neki političari, kao i feminističke aktivistice, proglasili su ovaj prijedlog seksističkim i nedopustivim.

– To će neizbježno osnažiti predrasude koje stoje iza današnje diskriminacije između muškaraca i žena, što je korijen spolnog nasilja. Takve su predrasude strukturni fenomen društva koje se želi riješiti patrijarhalne dominacije – rekla je Lella Palladino, predsjednica udruge protiv nasilja nad ženama D.i.Re.

– Prijedlog je groteskan i seksistički – dodala je Palladino. S njome se slaže i Salvatore Margiotta, zastupnik oporbene, centrističke Demokratske stranke u Senatu.

– To je neshvatljivo. U vrijeme kada pokušavamo premostiti spolnu diskriminaciju, 2019., postojanje javnog kanala koji bi bio posvećen samo ženama i jednog za muškarce jest ludost. No čini se da je to u skladu sa supkulturom ove vlade - rekao je Margiotta.

Iz RAI-ja pak kažu da se ne radi o segregaciji spolova na televiziji, već o repozicioniranju programa kako bi se bolje zadovoljile ciljne skupine i povećala gledanost. Talijanska unija novinara Usigrai priopćila je da razumije potrebu da se cilja na specifičnu publiku, ali je podjela prema spolu neprihvatljiva te se time riskira otvaranje vrata najgorim stereotipima.

– Kontroverza je suluda. Ima puno kanala kojima se ciljaju skupine na temelju dobi ili spola. Diskriminacija bi bila kada bismo programe nazvali “Muški RAI” i “Ženski RAI”, to bi bilo uvredljivo – navodi britanski Guardian riječi izvora s televizije. 

Pogledajte i video Loto djevojke

Komentara 2

MA
Matrix5
17:36 21.04.2019.

Odmah uvest pretplatu muško-zensku

DU
Deleted user
11:16 20.04.2019.

Jesenti milu bigulicu, što bi tek bilo da su RAI-evci odlučili otvoriti poseban kanal za obitelj kao zajednicu muškarca , žene i (njihove zajedničke) djece, dakle za obitelj u pravom smislu riječi kakva postoji otkad je svijeta i vijeka?! Tada bi se valjda diljem Italije, silno uznemireni i neopisivo gnjevni, na stražnje noge diglii svi koji su si umislili da su moderni, progresivni, liberalni, tolerantni, empatični i inkluzivni, iako možda uopće ne zanju što bi to točno trebalo značiti. Tja, kaj se more, bitno je biti "in" pa bile posrijedi i najveće ideološke budalaštine. Premda je u ovom slučajue riječ o Talijanima, to ne znači da se i oni ne ponašaju u skladu s onom bosanskom izrekomi o Turcima koje bespogovorno slijdi malii ćelavi Mujo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije