Naslovnica Tech/Sci Znanost

CERN prekinuo suradnju sa znanstvenikom koji je rekao da je fizika samo za muškarce

Sve važniju ulogu žena na radnim mjestima vezanim uz fiziku on objašnjava isključivo sve većim brojem rasprava o pitanju spola, a ne njihovim kvalifikacijama
02. listopada 2018. u 07:08 4 komentara 967 prikaza
Cern
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/PIXSELL

CERN je u ponedjeljak prekinuo suradnju s talijanskim znanstvenikom koji je rekao da je fizika samo za muškarce i optužio žene da dobivaju mjesta u toj branši samo zbog rasprave o ravnopravnosti spolova.

Akcija 'Znate li što su nam rekli' Seksizam i diskriminacija 'Kada je šef doznao da sam trudna, pitao me kako sam to mogla napraviti'

U petak je europska organizacija za nuklearna istraživanja organizirala seminar u Ženevi na koji je bio pozvan Alessandro Strumia, talijanski znanstvenik sa sveučilišta u Pisi.

Više znanstvenica koje su sudjelovale na tom seminaru odmah je na društvenim mrežama podijelilo njegove seksističke izjave.

AFP piše kako on nije bio na seminaru, ali je agencija imala uvid u prezentaciju Strumije u kojoj kaže da su muškarci sve više diskriminirani na području fizike.

kolica Slažete li se? Upute na kolicima razljutile mnoge kupce – jedan detalj im je zasmetao

Sve važniju ulogu žena na radnim mjestima vezanim uz fiziku on objašnjava isključivo sve većim brojem rasprava o pitanju spola, a ne njihovim kvalifikacijama.

U svojoj prezentaciji kaže: "Fiziku su izmisliLi i izgradili muškarci, u to područje ne ulazi se pozivnicom".

"Fizika nije seksistička prema ženama, Ali istina nije važna jer radi se o političkoj borbi izvana".

Justin Trudeau Kanadski premijer: 'Sinove odgajajte da postanu feministi. To će promijeniti seksističku kulturu'

CERN, kojemu je na čelu talijan Fabiola Gianotti, u priopćenju ocjenjuje "posebnom šokantnom prezentaciju koju je iznio taj pozvani znanstvnik".

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar vlamaar
  vlamaar:

  A gdje je ona čuvena sloboda mišljenja?

 • Avatar Aligatorx
  Aligatorx:

  Koliko vidim nitko ne osporava to što je rekao nego mu zamjeraju zašto je to rekao. Zašto ne bi čovjek imao pravo na svoje mišljenje pa makar bio i u krivu? Zanima me kako bi ta institucija reagirala da je ... prikaži još! tako nešto izjavila neka žena za muškarce.

 • tiha_voda:

  Ima čovik pravo, ženi triba buljuk sitne dice i mokri drva da se ima okočeg zabavit, jer đava niti ore niti kopa veća samo oda oko kršćene duše. kakva fizika, ona triba docekat svog čovika s lavoron vode i oprat ... prikaži još! mu noge kad dođe kući, i onda se u znak odanosti napit te vode. eto to je za ženu a ljudi neka rade tu fiziku.