Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kampanju otvorio euro:

Suverenisti su na skup protiv eura doveli savjetnika kojega se Svjetska banka odriče

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.04.2019.
u 22:19

Ministarstvo financija u javnu raspravu pustilo tekst koji predstavlja prvi zakonodavni korak k uvođenju eura, što postaje tema stranaka koje se bore za mjesto u Europarlamentu

Kampanja za euroizbore počela je prije tjedan dana, a sudeći po prvim porukama stranaka koje se bore za mjesta u Europskom parlamentu, ovoga bi nam se puta moglo dogoditi da se, umjesto isključivo ideološkim, bavimo i nekim konkretnim temama.

Hrvatski suverenisti u kampanju su tako krenuli s pričom kako će uvođenje eura koje forsira Vlada za Hrvatsku biti loše. Da bi poduprli svoje teze, na konferenciju naziva “Snažne vrijednosti, snažni narodi, snažna Europa” doveli su i navodnog savjetnika Svjetske banke kako bi Hrvatima uoči izbora objasnio da od uvođenja eura mogu profitirati samo velike i gospodarski snažne zemlje, da bi se na kraju od tog savjetnika ogradila sama Svjetska banka.

I lijevi centar suzdržan

Protiv uvođenja eura već su pretkampanji govorili i Živi zid, Most, Hrvatski suverenisti i drugi pa je jasno kako će dio kampanje sve te stranke graditi na optužbama da Vlada eurom odustaje od zadnjih tragova državne suverenosti. No, iz HDZ-a poručuju kako se takve kampanje ne boje i najavljuju da će uvođenje eura i njima biti među okosnicama kampanje. Da je tomu tako, pokazuje i tekst koji je ovih dana u javno savjetovanje pustilo Ministarstvo financija, a riječ je o izmjenama Zakona o kreditnim institucijama čije se donošenje planira u trećem kvartalu ove godine.

Riječ je o prvom zakonodavnom koraku ka uvođenju eura nakon donošenja Vladine strategije koja bi kune u povijest trebala poslati 2023. godine, a u tu svrhu zakonom će se omogućiti bliska suradnja Hrvatske narodne banke s Europskom središnjom bankom (ESB). Kada se ta suradnja formalno uspostavi, HNB će morati izvršavati smjernice ili zahtjeve ESB-a vezane uz mjere koje se odnose na kreditne institucije, a pravni akti koje ESB donosi na temelju europske uredbe od tada će biti izravno primjenjivi u Hrvatskoj.

Ovakve će zakonske prijedloge oporba na desnici i Živi zid zasigurno iskoristiti kako bi još jednom problematizirali gubitak monetarne samostalnosti. Uz to, prema uvođenju eura u planiranom roku skeptične su i stranke na lijevom centru pa tako SDP, ali i HDZ-ov partner HNS ponavljaju kako je prije takvog koraka nužno provesti niz reformi koje će osigurati stabilnost hrvatskog gospodarstva, kako se ne bi dogodilo da ono u potencijalnim krizama u budućnosti pretrpi veću štetu nego što bi je imalo da euro nije uveden.

Iz HDZ-a, međutim, ponavljaju kako će uvođenje eura Hrvatskoj s visokoeuriziranim financijskim sustavom donijeti višestruke koristi, u konačnici i veći standard. Na napade Suverenista uzvraćaju kako “tzv. suverenisti pokazuju nepoznavanje samog pojma suverenizam” te kako je ulazak u EU i NATO značajno osnažio suverenost Hrvatske koja bi, tvrde, bez takvog okvira bila u znatno slabijem međunarodnom položaju.

– Pravi domoljubi i suverenisti valjda bi se trebali zalagati za jaču Hrvatsku u Europi, jer se tako štite nacionalni interesi – poručuju iz HDZ-a. Uvođenje eura ta je stranka istaknula i kao jedan od pet svojih prioriteta, uz povlačenje novca iz EU fondova, velikih strateških projekata, predsjedanje EU i ulazak u schengenski prostor. Uvjereni su da će im zauzimanje za euro u kampanji donijeti prednost, posebno zato što su ostali jedini čvrst zagovaratelj eura.

– Zanimljivo je da su protiv uvođenja eura i opcije poput SDP-a, dok je HDZ tu jedini principijelan, jer mislimo da je to dobro za Hrvatsku – govore izvori bliski vrhu stranke.

Ispravan potez

Politolog Anđelko Milardović uvjeren je da su Suverenisti ispravno odlučili kada su na samom početku kampanje otvorili euro kao ključnu temu, budući da je doista riječ o pitanju monetarnog suvereniteta države.

– Izabrali su jednu od hrvatskih i eurotema. Mislim da bi takvih tema, koje se bave konceptom Europe i Hrvatske trebalo biti više, ali to nije u cilju vladajućoj stranci i vladajućima – kaže Milardović, koji unatoč zakonodavnoj aktivnosti Vlade na uvođenju eura očekuje kako će vladajući ipak pokušati razvodniti ovu temu, i to tako što će izbjegavati postavljati važna pitanja koja bi ih mogla dovesti na sklizak teren u kampanji.

>> Pogledajte video: Okrugli stol VL-a: Što nam donose izbori za EU parlament

Komentara 5

Avatar nekineki
nekineki
22:29 17.04.2019.

a koga su doveli "novo-svjetsko-poredkaši", alkemičari iz svjetske banke, odnosno najiluzornije banke na svijetu?

AR
Arger
01:50 18.04.2019.

Ako ga se odrice svijetska banka....znaci da je dobar za narod.

WI
Witman
05:18 18.04.2019.

Čim se svjetska banka nekog odriče taj nemože biti loš. Čak bih glasao za njih ako uopće jzaćem na te izbore. Naravno da nam uvođenje eura neće donijeti ništa dobro, ali o tome nam nijedan medij u RH neće pisati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije